A modernista mézeskalács ház, amibe szó nélkül beköltöznénk

Ha egy picit nagyobb lenne...

Kelly Wearstler belsőépítész mézeskalács házánál menőbbet még biztosan nem láttál!

A mézeskalács, illetve a mézeskalács ház világszerte az egyik legkedveltebb karácsonyi sütemény, ikonikus formája azonnal ünnepi hangulatba keríti az embereket. Azonban Kelly Wearstler belsőépítész érdekes csavarral tette izgalmassá a népszerű édességet. Az ő mézeskalács házát nem a klasszikus formában, hanem modernista stílusban készítette el. Wearstler a limitált kiadású, Gingerbread Dreamhouse névre keresztelt süteményt a New York-i Balthazar étterem cukrászával, Mark Taskerrel és Richard Christiansen vállalkozóval együttműködve álmodta meg. Az elkészült finomság pedig nemcsak a szemet gyönyörködteti – és elgondolkodtatja az embert, milyen jó lenne, ha ő lenne Mézi a Shrekből, és beköltözhetne a falai közé –, hanem egy jótékony ügyet is támogat.

A klasszikus karácsonyi sütemény modern változata

„A mézeskalács házak az ünnepi szezon ikonikus és hagyományos hozzávalói. De Richard Christiansen a Flamingo Estate-től és én egy klasszikus, kaliforniai kortárs érzetet akartunk nekik adni.” – mondta Wearstler a Dezeennek. Ezért a tipikus nyeregtetős ház helyett egy minimalista, lapostetős „építményt” terveztek meg, amelyet a különböző méretű, sakktábla hatást keltő, barna és fehér kockák tesznek még bámulatosabbá. A mézeskalács házat Dél-Kalifornia brutalista stílusú épületei, illetve Rudolph Schindler és Frank Lloyd Wright munkássága inspirálta. A süteményt teljes egészében mézeskalácsból állították össze, ragasztóanyagként pedig cukormázat használtak. A legnagyobb kihívás az volt, hogy egy olyan látványos épületet tervezzünk, amely könnyen összeállítható a klasszikus mézeskalács házakhoz hasonlóan” – mondta Wearstler. „Végül olyan házat terveztünk, amelyben élni szeretnénk” – folytatta. „Gyakran gondolunk azokra a mézeskalács házakra, amelyeket a hideg, alpesi éghajlaton álló otthonok inspiráltak. De a miénk egy sivatagi otthon, amelyet éles vonalak és modern szemlélet jellemez.”

A kollaboráció során összesen száz Gingerbread Dreamhouse készült, amelyek megvásárolhatók a Flamingo Estate weboldalán 650 dollárért, azaz nagyjából 200 ezer forintért. Habár az ár elég borsos, biztosan akadnak olyanok, akik beruháznak erre a termékre. Főleg, hogy az eladásokból befolyt teljes összeget Create Structure jótékonysági szervezetnek ajánlják fel, amely természeti katasztrófa sújtotta a területeken élő közösségeket támogat. 

mézeskalács ház
Fotó: Flamingo Estate

Forrás: dezeen
Nyitókép: Flamingo Estate

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: