Modernkori mártírszerep: avagy miért vagyunk szenvedésfüggők?

Miért élvezünk dagonyázni mások sajnálatában? Mi vezet oda, hogy kényelmesen érezzük magunkat a mártírszerepben?

Miért szeretünk szenvedni? Egyszerű, de rettentő nehezen megválaszolható kérdés ez. Hiszen mindenki szenved a maga módján és mintha már elfogadtuk volna csendes meggyőződéssel, hogy a keserű pirulát mindenkinek le kell nyelni. A mozgatórugó talán az, hogyha keresünk, akkor találunk is okot arra, hogy szenvedhessünk. Azt mondjuk a házassági eskünkben, hogy vele tűrők, vele szenvedek. Úgy ragaszkodunk a fájdalomhoz, mintha az a szeretet velejárója lenne. Pedig nem az, nem kell annak lennie! Jogosan kérdezhetnénk: az ember netán veleszületetten szenvedésfüggő? Vagy ez is csak egy tanult dolog? A téma ennél összetettebb.

A boldogtalanság receptje

Tegye fel a kezét gondolatban, aki hallotta már valakitől azt, hogy az élet nem habostorta. Amint elkezdjük internalizálni az ehhez hasonló hiedelmeket, egy beszűkült fókusz alakul ki az elménkben. Olyan ez, mint mikor az ember lánya vágyik egy piros szoknyára és rögvest mindenkin a piros szoknyát kezdi észrevenni. Voltaképpen a szenvedéstudattal arra huzalozzuk az elménket, hogy keressük a fájdalmat, ahol csak lehet. Azt is mondhatnánk, hogy ez a boldogtalanság tuti receptje. Ha elhiszem, hogy az élet nehéz, fájdalmas és tele van szenvedéssel, akkor mindent megteszek annak érdekében, hogy ezt az igazságot bebizonyítsam a saját életemben.

Hagyom hadd fájjon

Amint megteremtettük magunknak az alapot, amibe bevonzzuk a nehézségeket, jön a következő szint. Belesüppedünk egy negatív spirálba, ami egyre lejjebb és lejjebb visz. Ennek több oka is lehet. Egyrészt társadalmi elvárásként lebeg a levegőben az, hogy márpedig, ha probléma vagy kihívás ér minket, akkor szenvedni kell. Ha megfigyeljük, akkor az emberek nem igazán tudnak mit kezdeni azokkal, akik viszonylag rugalmasan kezelik a megpróbáltatásokat. Árgus szemmel néznek arra, aki nem roppan bele egy lesújtó diagnózisba, aki túl hamar túllendül a gyászon vagy könnyen veszi az akadályokat. Fel sem merül az, hogy talán építkezni kell a rosszból, nem pedig belemerülni. Másrészt viszont a mártírszerep, bár elsőre nem teljesen nyilvánvaló, de egy nagyon is kényelmes szituáció annak, aki benne van.

Mártírszerep és betegségelőny

Van egy ellentmondásos tény a pszichológiában, amit először Freud írt le. Bizonyos események, amik fájdalommal és szenvedéssel járnak, járulékos előnyöket vagy valamiféle nyereséget hozhatnak. A betegségelőny három formáját különböztetjük meg. Az elsődleges betegségelőny tudattalan folyamat, ilyen az például, amikor lebetegszünk egy nagy megmérettetés előtt. A másodlagos betegségelőny azonban már egy tudatosabb játszma. Előfordulhat, hogy az alkoholproblémákkal küzdő férfi felesége elkezdi szabotálni a férj rehabilitációját azért, mert előnye származik ebből. Például úgy, hogy őt sajnálja az egész falu az iszákos férje miatt, több szeretetet, figyelmet kap a környezetétől és esetlegesen megszabadul a férfi szexuális közeledésétől is. A harmadlagos betegségelőny pedig a legtudatosabb forma, amikor már a betegség/szenvedés anyagi haszonnal jár (például betegszabadság, rokkantsági nyugdíj formájában). Jól látszik tehát, hogy nem minden fekete és fehér, és a sokszor elsőre negatív életeseménynek titulált helyzetek is járhatnak kedvező kimenetellel.

Merre van a kiút?

Először is a berögzült sémáinkat kell kissé leporolgatni. Visszafejteni a szálakat addig, amíg rájövünk arra, hogy milyen hasznunk válik abból, ha szenvedünk. Több szeretet kapunk így? Nem kell felelősséget vállalnunk, ha azt gondoljuk, hogy a világ egy borzalmas hely, ami telis tele van szörnyűségekkel és szenvedéssel? A felismerés a kulcspont. Innen tudunk tovább építkezni és új lencsén keresztül szemlélni az életet. Ez persze nem egy könnyű feladat és talán segítségre is szükségünk lehet, de mindenképp motiváljon minket a cél: van élet a szenvedésen túl is.

Nyitókép: ilona titova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: