Minden, amit a kedvenc mogyorókrémedről tudni akartál!

Ma van a Nutella világnapja!

Tudtad, hogy 200 évvel ezelőtt született meg a mai változat alapreceptje? És azt, hogy mindez az akkori francia császár, Napóleon nevéhez fűződik? Cikkünkben összeszedtünk néhány érdekességet a világ egyik legnépszerűbb finomságáról.

A csokoládés mogyorókrém ma ismert, legnépszerűbb kiszerelését, a Nutellát a Ferrero gyártja és forgalmazza már 1964 óta. Eredettörténete viszont sokkal korábbra nyúlik vissza…

Olasz cukrászok nagy újítása

A csokoládé és a mogyoró együttes felhasználását az 1800-as évek elején kezdték meg Olaszországban Napóleon egyik rendeletének köszönhetően. A francia császár ugyanis úgy akarta megtörni Anglia virágzó gazdaságát, és megnyerni az akkor vívott háborút, hogy kereskedelmi embargó alá vonta a szigetországot. Ennek következményeként egész Európán eluralkodott a kakaó- és csokoládéhiány, hiszen ezeket az alapanyagokat többségében a brit gyarmatokról szerezték be.

Ekkor találták ki a torinói csokoládémanufaktúrák dolgozói, hogy a csokit olcsó, helyben termesztett, darált mogyoróval dúsítják. Így született meg a gianduja fantázianevű csokis mogyorókrém. Az akkori receptet a második világháború alatt fellépő, ismételt kakaóhiány okán Pietro Ferrero újította meg. Ezt követően néhány évig kísérleteztek azon, hogy a krém még puhább, kenhetőbb legyen. Az így kapott finomság az idők során több névváltoztatáson is átesett, végül 1964. április 20-án debütált a ma ismert márkanéven.

A mogyorókrém két alapvető hozzávalója: a mogyoró és a csokoládé

A Nutella-adó

Az instant sikert a környezet- és egészségtudatos irányzatok felerősödése egyre inkább kezdte beárnyékolni. Tudniillik, a kakaó és a mogyoró mellett a krémes édesség fő összetevője a sovány tej, a cukor és a pálmaolaj. Az egészséges életmódot követőknél és a környezetvédőknél az utolsó kettő okot adott arra, hogy ellenérzésüket fejezzék ki a népszerű termékkel kapcsolatban.

Miért káros a pálmaolaj?
A meglehetősen alacsony árú növényi zsiradékot olajpálmák húsából nyerik ki, és rengetegszer helyettesítenek vele más alapanyagokat – például a kókuszolajat. Az egészségre gyakorolt hatása kapcsán ellentmondásosak a kutatási eredmények, mivel tudományos adatokkal nem támasztható alá az, hogy a pálmaolaj valóban növeli-e a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Viszont a környezetre gyakorolt, káros hatásai egyértelműek: a termelők trópusi esőerdőket égetnek fel, hogy teret nyerjenek a pálmaolaj-ültetvényeknek. Ezzel egyrészt nagy mennyiségű területet vesznek el a növény- és állatvilágtól, másrészt az égetés során rengeteg egészségkárosító anyag – szén-dioxid és más üvegházhatású gáz – kerül a levegőbe, amely az esőerdők környékén élők szervezetét sem kíméli.

Franciaországban 2012-ben Yves Daudigny szenátor javaslatára megemelték a pálmaolaj adóját. Mivel ez a mogyorókrém egyik fő összetevője, így a médiában ez „Nutella-adóként” terjedt el – pedig a növényi zsiradék még számtalan más termékben is megtalálható.

A Ferrero egyébként már 2005-ben csatlakozott a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalhoz. Az egyesület a fenntartható pálmaolajtermelés és -felhasználás érdekében rendelkezik és egyeztet. 2013 óta pedig csak a kerekasztal által hitelesített pálmaolajat használhatják a márkák és az előállító cégek.

Te szereted a mogyorókrémes desszerteket?

Ezzel szemben a Purdue University által nemrég kiadott tanulmány szerint a fenntartható gazdaságok korántsem olyan környezetbarátak. A kutatás rávilágított arra, hogy annak ellenére, hogy egyes módszereket, területeket fenntarthatónak bélyegeznek, az erdőirtás még ugyanolyan mértékű marad.

A mogyorókrémes kenyeren túl

sok cukor és a pálmaolaj telített zsírsavai miatt a krém nagyon sok kalóriát tartalmaz: két evőkanálnyival kétszáz kalóriát viszel be. Ennek ellenére népszerűsége nem csökken, hiszen egy elképesztően ízletes, finom termékről van szó. Világszerte fogyasztják egészen extrém változatokban is, sőt rengeteg étterem és street food hely ízesíti mogyorókrémmel az egyes fogásokat.

Ausztrália

A szigetországban a Tella Ball névre hallgató, mogyorókrémmel töltött fánkokat akár shake-ek mellé is fogyasztják.

Ázsia

Pakisztánban és Indiában lepénykenyérben, a parathában tálalják szendvicsként, jellemzően banánkarikával és csokiöntettel díszítik. Malajziában is hasonlóan fogyasztják.

Egyesült Királyság

A britek több alkoholos koktél édesítésére is használják a mogyorókrémet. Annak ellenére, hogy a tökéletes alkohol-csoki egyensúlyt nehéz megtalálni, vodkával kevert változata állítólag olyan népszerű, hogy egy pohárnál szinte sosem állnak meg a rajongók.

Mexikó

A klasszikus quesadilla és empanada is megkapta a maga mogyorókrémes változatát, de a Yucatán-félsziget jellegzetes étele, a marquesitas nevű sajtos tekercs is készül ebben az ízesítésben.

Egyesült Államok

A mogyorókrémes pizzát egyre több étterem veszi fel a kínálatába. Amerikában általában pillecukrokat is sütnek a tetejére.

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe néha belefér, ha mogyorókrémet is fogyasztasz. Kalóriadússága, magas cukor- és pálmaolaj-tartalma miatt azonban nem ajánlott a mindennapi étrended részévé tenni.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: