Egy volt NASA-mérnök akadálypályát épített az udvarára, hogy a mókusok ne lopják el a diókat

Spoiler: a leleményes kis rágcsálók először túljártak az eszén, ezért most egy újabb akadálypályával próbálkozik. A tolvajoknak még nehezebb dolguk lesz. A fejtörőkkel és ügyességi feladatokkal teli pályát a Mission Impossible inspirálta.

Mark Rober egykor a NASA mérnöke volt, ma azonban népszerű YouTube-csatornát vezet. A fiatal férfi 2018-ban tett szert hírnévre a videómegosztó platformon, amikor megelégelte, hogy rendszeresen ellopják az ajtaja előtt hagyott csomagokat. Rober ekkor egy tökéletes tolvajbüntető eszközt fejlesztett ki, amely kívülről egy sima csomagnak tűnt, kinyitás után viszont csillámmal borította be a tolvajt, büdös szagot árasztott, a leleményes tudós persze a tolvajok reakcióját is videóra vette.

2020 egyik legnépszerűbb YouTube videója is az ő nevéhez köthető: Rober megpróbálta mókusbiztossá tenni az udvarát, azonban nem járt sikerrel. A bonyolult akadálypályát a dióra éhező mókusok szemfülesen teljesítették, így a fiatal férfinak nem maradt más választása, mint egy újabb, a korábbinál is nehezebb labirintussal megleckéztetni őket. Az új akadálypálya megtervezése során olyan akciófilmekből merített inspirációt, mint a Mission Impossible és az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi. A rágcsálók útját most lézerszobák, csapóajtók és kacskaringós labirintusok állják, ha szeretnének eljutni a dióval tömött madáretető ajtajáig.

Rober előző – majdnem mókusbiztos – akadálypályáját egy népszerű ügyességi vetélkedőműsorról, a Ninja Warriorról mintázta. Most azonban Hollywood ismert akciófilmjeit használja mintaként. A mókusoknak egy hosszú utat kell megtenniük, de Rober úgy alakította ki az útvonalat, hogy minden egyes alkalommal, amikor kudarcot vallanak, az elejéről kell kezdeniük a pályát. De ez a legkisebb kihívás. Olyan akadályokkal is szembe kell nézniük, mint például a lézerek látszatát keltő, drótokkal átszőtt helyiség és a mozgó téglalépcsők. A drótpályán haladó helikopterre csak úgy szállhatnak fel, ha egy forgó szerkezetről rugaszkodnak el. Illetve egy magas belmagasságú „szobából” is ki kell jutniuk, ahol egy gomb megnyomásával ereszthetik le a függő létrát. Az utolsó akadály a „Fort Knuts” nevet viselő, fából készült széf, amely egy forgó zárszerkezettel védi a dióállományt. Íme a szórakoztató videó – amit egy nap alatt több mint 4 millióan néztek meg –, amelyben Rober bemutatja a teljes akadálypályát és a mókusok próbálkozásait is megnézheted:

Forrás: Gizmodo
Nyitókép: Juan Manuel Cruz del Cueto/500px/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: