Mom jeans és palazzo nadrágok helyett nálam még mindig a szűk szárú farmer a favorit

Ciki a skinny?

10 év után úgy tűnik, a szűk szárú farmerek ideje lejárt. Tényleg így van? A népszerű ruhadarab szerintünk örök - éppen ezért kis időutazást tartottunk, hogy felidézzük, hogyan kezdődött a skinny jeans története.

A divathíreket olvasva és a legfrissebb trendeket böngészve sorra jönnek velünk szembe a skinny jeans are dead”, azaz a szűk szárú farmerek ideje lejárt” címmel ellátott olvasmányok. Az évtizedig tartó uralmuk után ugyanis úgy tűnik, felváltja a helyüket az egyenes szárú és trapéznadrág. Ciki vagy sem, mi biztosan nem fogunk megválni tőle, egy kis múltidézéssel inkább arra biztatunk mindenkit, hogy öltsön szűk farmert!

Egy új stílus születése

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@xpunk70sx által megosztott bejegyzés,

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan válhatott ennyire népszerűvé egyetlen ruhadarab, a kezdetekig kell visszamennünk. Időutazásunk egészen a 70-es évekbe repít vissza, hiszen a skinny farmerek története a punk szubkultúra megszületésével kezdődött. Olyan zenekarok váltak a stílus ikonjaivá, mint a Ramones és a Sex Pistols és minden punk rajongó az ő megjelenésüket próbálta utánozni. Az alapdarabok között a bőrdzseki, a kiegészítőként használt biztosítótűk és a különböző szaggatott ruhadarabok, köztük a skinny jeans szerepelt. Igaz sokan saját maguk alakították át ruháikat, de aki megtehette, az biztosan Vivienne Westwoodnál vásárolt. A brit divattervező igazi divatikonná nőtte ki magát és nagy szerepet játszott abban, hogy a punk stílus és a skinny farmerek elterjedjenek. Ám itt még csak a szubkultúrán belül vált igazán népszerűvé.

Újabb fellángolás

A skinny farmer körüli felhajtás egy időre csendesedett, hiszen a disco korszaknak köszönhetően újra előtérbe kerültek a trapéznadrágok. Egészen addig, míg fel nem tűnt egy újabb alternatív stílus a 2000-es években, amit sokan az utolsó valódi szubkultúraként emlegetnek. Az emo nagyon hirtelen, de annál nagyobb erővel robbant be a köztudatba. Az életstílus és követőinek öltözködési szokásai hihetetlenül gyorsan terjedtek a fiatalok között, hiszen ekkor már a digitális világban jártunk, így sokkal több emberhez eljuthatott az új trend, mint a 70-es években. A különböző közösségi oldalak és az egyre népszerűbb emo bandák miatt a fekete szűk szárú farmerek eladása az egekbe ugrott.

Az emo igazi kultusszá alakult a tinédzserek között és még ha nem is volt mindenki emós”, egy picit mindenki szeretett volna úgy öltözködni, mint ők. Engem is ekkor szippantott magába a stílus. Tinédzser éveim elején emlékszem, milyen csodálkozva néztem a különböző videoklippeket és a különböző tini magazinokat. Minden álmom az volt, hogy én is olyan trendi lehessek, mint kedvenc előadóim és a szüleimet folyamatosan arra kérleltem, hogy hadd vegyek néhány új ruhát. Így kerültek a gardróbomba a különböző kockás mintával ellátott darabok, a szegecses öv, a tornacipő (aminek az elejéről nem hiányozhattak a különböző filctollal felrajzolt szimbólumok) és egyéb megkérdőjelezhető ruhadarabok, de végre a hőn áhított első skinny farmeremet is megkaptam.

Az emo stílus és a skinny jeans nemcsak a fiatal lányok között terjedt el, egyre több fiú csatlakozott a szubkultúrához és jelentek meg a feminin vonások a menswear öltözékben. A farmerek szára egyre szűkebb lett és nem okozott az sem meglepetést, ha valaki fiú létére kihúzott szemekkel lépett az utcára. Ebben nagy úttörőnek számított a Fall Out Boy gitárosa, Pete Wentz és a Panic! at the Disco frontembere, Brendon Urie. Mindkét banda hatalmas rajongótáborral rendelkezett, aminek hatására egyre több fiú utánozta az ő öltözködési stílusukat.

Betörés a luxusiparba

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@hedislimaneworld által megosztott bejegyzés,

Az emo stílus megjelenésével egyidőben a high fashion vonalon is utat tört magának a skinny farmer. Ez a ruhadarab nem hiányozhatott az unisex és androgün kollekciók egyikéből sem. Ha a skinny jeansről és az androgün stílusról beszélünk, akkor muszáj megemlítenünk Hedi Slimane nevét is. A francia divattervező 2000 és 2007 között a Dior menswear kollekcióiért volt felelős, ahol a szűk szárú farmerek és a feminin férfi ruhadarabok a védjegyévé váltak. Egyedi sziluettjeit és stílusát az Yves Saint Laurent élén sem adta fel, ahol hatalmas sikert aratott, hiszen majdnem háromszorosára növelte a divathét eladásait. Slimane és a YSL útjai tavaly elváltak és a tervező a Celine kreatív igazgatója lett. Az eddig a finom, nőies stílusáról ismert márka célcsoportja nem fogadta kitörő lelkesedéssel a francia tervező merően más, radikális stílusát, de Slimane-t ismerve biztosan nem adja fel elveit és hű marad androgün stílusához.

A trónkövetelők

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JOSEFINE H. J (@josefinehj) által megosztott bejegyzés,

A 90-es évek trendjei folyamatosan térnek vissza korunk divatjába. Az egyenes szárú és trapéznadrágok egyre több high és fast fashion márkánál kiszorították a skinny fazont a képből. A retro érzést keltő mom jeans továbbra is népszerű, de egyre több palazzo nadrág tűnik fel az utcákon. Ez azt jelenti, hogy végleg búcsút kell intenünk kedvenc darabjainknak? Semmi esetre sem. Ha tetszik, ha nem, a skinny jeans örök és én ebből a véleményemből nem engedek. Lehet, hogy beszerzek egy-két új darabot, de nagy favoritomtól, a szürke szakadt skinny farmernadrágomtól semmi pénzért sem válnék meg.

Nyitókép: Creative Lab/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: