Vajon mennyi pénzt költök egy héten? – Erős kezdés után jött a hétvége…

Lehet, hogy nem is spórolok olyan jól?

A legutóbbi fogadalmam az volt, hogy 7 napon keresztül részletesen vezetni fogom minden kiadásomat. Az egy hét letelt, visszatértem és jelentem, mégsem spórolok olyan jól, mint ahogy elképzeltem.

Jogosan merül fel benned a kérdés, miért döntöttem úgy, hogy elkezdem vezetni a kiadásaimat. Ahogy már arról a korábbi cikkben írtam, nemrég egy pénzügyi tanácsadáson vettem részt, ahol szembesültem azzal, hogy valójában fogalmam sincs arról, heti szinten mennyi pénz folyik ki a kezem közül. Ebben az egy hétben viszont megpróbáltam sokkal tudatosabban vásárolni, aminek meg is lett az eredménye.

Néhány előzetes infó rólam: szingli vagyok, szívesebben főzőcskézek, mint hogy étterembe járjak és nagyon ritkán veszek új ruhákat, mivel nem szeretek vásárolni. A hétnek egy jól megtömött hűtővel vágtam neki, mivel néhány nappal korábban már megejtettem egy nagyobb bevásárlást.

Összességében elmondhatom, hogy a kiadások feljegyzése nagyon jó ötletnek bizonyult. Valóban időigényesebb, mint fogni a blokkot és a kukába dobni, de megéri néhány percet rászánni. Nekem például már ez az egy hét is segített abban, hogy sokkal tudatosabban bánjak a pénzzel. Ugyanis gyakran elfelejtem, mire és mennyi pénzt adok ki. Ezután, ha rápillantok a jegyzeteimre, ez biztosan nem fordulhat elő többé. Azt hiszem, ezt a szokást érdemes lenne folytatnom. Íme, az elmúlt egy hét számokban:

Hétfő

Kiadás: 2395 Ft

Sajnos mostanában elég gyakran megkívánom a kólát. És ki az, aki megtilthatná nekem, hogy egy nehéz hétfő reggelen megjutalmazzam magam? Senki. Hazafelé már egy egészségesebb opciót választottam és egy kombucha teára cseréltem a szénsavas üdítőt. Valamint a vacsihoz és a reggeli kávéhoz szükséges alapanyagokat is beszereztem.

Kedd

Kiadás: 570 Ft

A hétfőt jól zártam, kedden pedig csupán egyetlen alkalommal nyúltam a pénztárcámba, amikor az ebédszünetben egy forró cappuccinoval örvendeztettem meg magam.

Szerda

Kiadás: 7249 Ft

Szerdán is szerettem volna hasonlóan jó eredményeket produkálni, de végül egy kicsit nagyobb számmal zártam a napot. Az első váratlan kiadásom egy csomag sebtapasz volt. Igaz, ez a 249 forint nem fájt annyira, mint a sarkam miután a cipőm úgy döntött, egy kicsit megnehezíti a dolgomat. Az SOS sebtapasz vásárlás után folytattam az utamat, ami a Konfekcióba vezetett, az üzlet tulajdonosával, Oltai Katával készítettem interjút. Ha már ott jártam, a beszélgetés után egy kicsit körbe is néztem és megláttam egy inget, amibe azonnal beleszerettem és nem tudtam otthagyni.

Azt hittem ezzel aznapra bezárhatom a pénztárcámat, ám miközben hazafelé utaztam, hirtelen az az ötletem támadt, leszállok a Wesselényinél és veszek magamnak egy szójagyertyát, amire már olyan régóta fájt a fogam. Az utolsó pillanatban lepattantam a villamosról és az Alapdarab felé vettem az irányt. A Karma is a bitch névre keresztelt szójagyertya azóta minden estémet szebbé teszi.

Csütörtök

Kiadás: 10 995 Ft

A hűtőben található ételmuníció csütörtökre már igencsak megfogyatkozott, így ideje volt egy újabb bevásárlást beiktatni a feladataim közé. Az alapvető élelmiszerek mellett még egy kisebb mennyiségű (= egy teherautónyi) konzerv csicseriborsót is vettem, gondoltam, majd jól bespájzolok belőle. Ezt később persze megbántam, amikor két tömött táskával a vállamon sétáltam hazafelé. Mire átestem a lakás ajtaján nemcsak a főzéstől, hanem az élettől is elment a kedvem. A hűtőt feltöltöttem, a tisztítószereket elpakoltam és pont megérkezett a hamburger, persze édesburgonyával, amit online rendeltem. Az a brokkoli megvár holnapig” – gondoltam, miközben jóízűen elfogyasztottam a vacsorámat.

Péntek

Kiadás: 0 Ft

Pénteken egészen gyorsan végeztem a munkával. Ezután kifejezetten jól esett egy kicsit a konyhában ügyködni – igen, a brokkoli tényleg nem szívódott fel – mielőtt nekiláttam a hetek óta tervezett, ám mindig elnapolt nagytakarításnak. Az estét a takaróm, egy bögre tea és egy film társaságában töltöttem, így a napot pontosan 0 forint kiadással zártam.

Szombat

Kiadás: 21 347 Ft

A hétvége első napján mondhatom, kicsit elszaladt velem a ló. Lakótársammal egy-két hetente mindig szervezünk egy közös kávézást, reggelit vagy vacsorát, ám az utóbbi időben ez elmaradt. Így szombaton a reggeli brunch (ami nálam végül csak egy csésze cappuccino lett) mellett megbeszéltük, ha hazaér tartunk egy csajos estét. A pizzasütés mellett döntöttünk, az ehhez szükséges hozzávalókat (és egy-két üveg cidert) pedig hazafelé be is szereztem. Mivel pont útba esett egy pláza, ezért egy elektronikai üzletbe is betértem, ahol egy bakelit lemeztisztító kefét vásároltam. Nyilván, akkor már a vinyl kínálatot is meglestem és a Beatles Abbey Road albumával álltam be a több kilométeres sorba. Egy újabb bolt, hopp egy alapozó és egy szájvíz. Otthon ráfagyott az arcomra a mosoly, amikor a blokkot előtúrtam a táskám mélyéről és elkezdtem összeadni az összegeket – ez a nap 21 347 forintomba került.

Vasárnap

Kiadás:  0 Ft

Egy kis pihenés, a nagytakarítás második felvonása, egy kellemes könyv és zéró kiadás. Így zártam a hetet, ezzel egy picit kompenzáltam a szombatot.

42 556 forintot költöttem a héten. Őszintén bevallom, nem tudom, ez mennyire számít jó vagy rossz eredménynek. Valamint abban sem vagyok biztos, hogy reális képet mutat. Hiszen nem minden héten vásárolok alapozót, ahogy szójagyertyát sem. Ezért úgy döntöttem, egész hónapban folytatom a jegyzetelést egy valós eredmény reményében. Hiszen ebben a 42 ezer forintban nincs benne a lakbérem, a bérletem, az előfizetéseim, valamint a többi kötelező sem. 

Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: