Párolva, sütve, grillezve, rántva, magában, pitében, tésztával - a gomba bármilyen köntösben vagy körítéssel a kedvenc ételeink közé tartozik. Erről az egészséges hozzávalóról gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt.
A gombát az ókori rómaiak az isteni eledelek közé sorolták, nem véletlenül. A különböző fajtákból ízletes, gazdag és egészséges ételek készíthetők, ráadásul a vegán és a vegetáriánus étrend fontos alapanyagai, hiszen fehérjetartalmuk miatt sokszor használják húsok pótlására is. De egy élet sem lenne elég arra, hogy a különböző gombafajtákat tanulmányozzuk – azaz elmerüljünk a mikológia világában – hiszen rengeteg érdekességet megtudhatunk róluk. Például azt tudtad, hogy a világ legnagyobb élő organizmusa a Humongous Fungus névre keresztelt, több ezer éves gomba, ami körülbelül 10 ezer négyzetméteren terül el?
Valószínűleg nem azért kattintottál a cikkre, hogy egy tudományos esszében merülj el – inkább a gombák és a gombás ételek iránti rajongásod vezérelt ide. Ne aggódj, olyan infókkal és tanácsokkal készültünk, amelyeknek a mindennapok során is hasznát veheted. Szükséges-e megmosni? Hogyan készítsd el a gombát ropogósan? Ilyen és ehhez hasonló égető kérdésekre adunk választ:
Találd meg a tökéleteset!
Az első és legfontosabb szabály a gombákkal kapcsolatban, hogy ne te szedj össze minden kósza példányt az erdőben – hacsak nem vagy szakellenőr, vagy nem tart veled egy profi. Mind tudjuk, hogyan végződhet ez a történet. A legtöbbünk nem gombavadászaton, hanem a piacról vagy a boltból szerzi be a gombákat. Fontos, hogy ügyesen válasszunk és mindig az egészséges darabokat keressük – a legjobb, ha pufók, nincsenek rajta redők és nem nyálkás a tapintása.
Nagy láng + sok zsiradék = nyerő kombináció
Sokan a furcsa állaga miatt nem szeretik a gombát – az egyik barátom például a szivacshoz szokta hasonlítani. Ők valószínűleg nem tudják, hogy istenien ropogós formában is lehet készíteni. A titok abban rejlik, hogy nagy lángon és sok zsiradékon kell őket megsütni. A mi bevált receptünk: melegítsd fel a serpenyőt, öntsd rá az olívaolajat és ne sajnáld, majd ha felmelegedett dobd rá a felszeletelt gombát! Fontos, hogy az elején ne kevergesd őket, amíg aranybarna színűek nem lesznek. Ha ez megvan, jöhet a só. Akkor készültek el, amikor összezsugorodtak és sötétbarnává váltak – ilyenkor nyugodtan rádobhatsz még egy kis vajat és néhány szál rozmaringot vagy kakukkfüvet.
Várj a sóval!
A sütés legelején szoktál a só után nyúlni? Ezzel a legtöbb esetben semmi gond, de a gombánál érdemes várni az ízesítéssel. A sótól azonnal kioldódik a gombában lévő víz, így az nem megpirul, hanem megpárolódik. Ezért csak akkor sózd meg, amikor már barnás színe van, de még azelőtt, hogy teljesen elkészülne.
Ne félj a szárított verziótól!
Ha szerencséd van a csiperke- és a laska gombán kívül még néhány más gombafélével is találkozhatsz az üzletekben, de valljuk be, nem túl nagy a választék. Szerencsére már több helyen is beszerezhetők a különleges szárított gombák – helló shiitake – amikkel bármilyen ételt különlegessé tudsz tenni. Csak öntsd őket egy tálba és engedj rá annyi forró vizet, hogy teljesen ellepje a gombákat. Ha megszívták magukat vízzel, már ízesítheted is őket és mehetnek az ételbe!
Mi a helyzet a mosással?
A legjobb, ha csak letörölgeted róla a szennyeződéseket. A nedvesség a gombák legnagyobb ellensége, amikor sütésre kerül sor. Még akkor is, ha megvárod, hogy megszáradjon mielőtt a serpenyőbe teszed. Ugyanis a gomba magába szív egy kis vizet és ezzel azt kockáztatod, hogy gumis állagúvá válik. Szerencsére a boltban kapható gombák legtöbbje már tisztított formában kapható, így nekünk csak kicsit át kell törölgetnünk a felületüket mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Nyitókép: Andrew Ridley/Unsplash