Tudtad, hogy a fogaink állapota számtalan testi bajt jelezhet előre?

Albert Einstein óta tudjuk: minden mindennel összefügg. Ez az állítás nemcsak a kvantumfizikára érvényes, hanem a testünkben lévő bonyolult mikrorendszerekre is. Fogaink nagobb hatással vannak az egészségünkre, mint gondolnánk.

Ahogy mondani szokták, testünk a lelkünk színpada. Minden olyan tünet, amely megjelenik testünkben, tulajdonképpen valamilyen lelki probléma megoládásának lehetőségére hívja fel figyelmünket. Ez így akár jól is hangozhatna, ha ilyen egyszerű lenne a helyzet. Ennél azonban sokkalta komplikáltabb, hiszen szervezetünk bonyolult működése a mai napig okoz némi fejtörést a tudósoknak. Azt már tudjuk, hogy szervezetünk a meridiánhálózat ha jobban tetszik akupunktúrás energiapontok révén jól stimulálható és gyógyítható. De vajon mi a helyzet akkor, ha ezek a pontok összeköttetésben vannak egymással? Most jó lenne, ha valaki megadná a Fogtündér telefonszámát…

LeFOGadom, hogy nem tudtad:  

A holisztikus gyógyászatban, vagyis a testet és lelket egymásra ható, egységként kezelő orvoslásban már régóta köztudott, hogy belső szerveink és a fogak erős kölcsönhatásban vannak egymással. Egy rejtett szívbetegség megmutathatja magát egy fog krónikus megromlásával, és ez sajnos fordítva is igaz. Egy nem megfelelően ápolt fog is hatással leehet egy belső szerv működésére. 1950-ben dr. Reinhold Voll, az elektro-akupuntúra atyja és Jochen Gleditsch fül-orr gégész megfigyelései bizonyították be, hogy az úgynevezett akupunktúrás csatornák igenis léteznek. Az akkoriban több, mint 4000 betegen elvégzett kísérletsorozat eredményeképpen a speciális szájüregi pontok stimulálásával gyors gyógyulásokat értek el, rendkívül egyszerű, tulajdonképpen akupuktúrás módszerekkel.

Metszőfog

Két első és legmeghatározóbb fogunk, amely általában lapát alakú, és erős vágóéllel rendelkezik. A metszőfogaknak csak egy gyökerük van, ha ezzel a bizonyos foggal bármi probléma adódik, az utalhat arra, hogy a vesék, a hólyagok, illetve a nemi szervek terén nincs valami rendben. Illetve a csípőben és a lábakban keletkező fájdalmak, gyulladásokért, izomműködési zavarok is visszavezethetők bizonyos esetekben a metszőfog problémáira. Ha tehát lumbágós panaszaid vannak, könnyen lehet, hogy az egyik metszőfogaddal valami baj van. És ez a probléma lehet akár az is, hogy nem a megfelelő szögben áll.

Szemfog

Erős vaskos és hegyes végű fog, amely legfőbb feladata a tépés. Ezek a fogak szintén csak egy gyökérrel rendelkeznek, és joggal gondolhatnánk, hogy kizárólag szemünk vagy látásunk állapotáért felelnek, pedig a májjal, az epevezetékkel és epehólyaggal is erős relációban állnak. De a halántékban, a tarkóban és a szemüregben, valamint a combhajlatban és a mellkasban felmerülő fájdalmak, gyulladások esetén nyugodtan gyanakodhatsz erre a kis huncut gyöngyszemre.

Kisörlők

Ez széles, már felső gumós koronával rendelkező fogtípus az étel darabolását és szétnyomását végzi. Általában csak egy gyökérlábbal rendelkezik, de néhány esetben az is előfordulhat, hogy valamelyiknél két lábacska alakul ki. A tüdővel, a vakbéllel és a vastagbéllel alkotnak komplementert, valamint a nyaki csigolyákkal a váll és a könyök, illetve az alkar és a kéz fájdalmaiért és gyulladásaiért okolhatók.

Nagyörlők

A legtöbb feladatot ellátó fogaink a nagyörlők, amelyeknek koronája széles, lapos és erős gumós szerkezetű. Három gyökérlábbal támaszkodnak az állkapocsba, és a gyomrunk, lépünk és hasnyálmirigyünk állapotára utahat az, ha valami probléma lép fel velük. Ezeken kívül bármilyen akkut duzzanat hátterében, ami az arcon, a fejen vagy a nyakon található, akár rágóizület-gyulladás, vagy állkapocsfájdalom is állhat. De okozhat keringési zavarokat, kötőszöveti gyengeséget, vagy fülfájást is, ha nincs megfelelő állapotban.

Bölcsességfog

Sajnos a bölcsességfog semmilyen összefüggésben nincs a valódi bölcsességgel. Annál inkább kapcsolatban áll a szívünkkel, illetve a patkóbél és a vékonybél állapotával. Ezen kívül, ha csuklófájdalom vagy az alsó háti szakaszod fáj, esetleg, férfiak esetében váratlan herébe sugárzó fájdalom lép fel, szintén érdemes fogorvossal ránézetni a bölcsességfogra.

Nyitókép: mihailomilovanovic/Getty Images
Forrás: biloin

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: