Most azonnal nekiállnál a karácsonyi dekorálásnak? Akkor hajrá: így hat majd rád, a pszichológusok szerint

Ha a családod és a barátaid azzal piszkálnak, hogy túl korán kezded a karácsonyi hangulat megteremtését, akkor íme a bizonyíték arra, hogy nagyon is jól teszed.

Adventi koszorú, fényfüzérek, forraltboros gyertyák, fenyőágak, csillogó díszek – ha a felsorolás olvasása közben mosolyra húzódott a szád, akkor biztosan imádod a karácsonyt. És igen, ezek a szemet gyönyörködtető kellékek a gyermekkorunk örömteli pillanataihoz repítenek vissza minket, csoda hát, ha nem bírunk ellenállni a kísértésnek, és minél előbb bele akarunk vágni a díszítésbe? Ha te is így vagy vele, egy jó hír: a pszichológusok szerint nem is kell visszafogni magad, mert (nagyon leegyszerűsítve) boldogabb lehetsz, ha előbb kezded a díszítést.

Édes nosztalgia

Steve McKeown pszichoanalitikus szerint „egy stresszel és szorongással teli világban az emberek szeretnek olyan dolgokkal találkozni, amelyek boldoggá teszik őket, és a karácsonyi díszek a gyermekkor erős érzéseit idézik. A díszek utat jelentenek a gyermekkori izgatottság varázslatos érzéséhez. Tehát ha korábban tesszük ki a karácsonyi díszeket, akkor hosszabban élhetjük át ezt az izgatott várakozást!” Ez tényleg elég logikusnak is tűnik.

Látogatás egy egyszerűbb korszakban

Amy Molin pszichoterapeuta szerint a karácsonyi díszek visszavisznek minket életünk egyszerűbb időszakába, legalábbis mentálisan. „A nosztalgia segít az embereknek újra kapcsolódni a személyes múltjukkal, és megérteniük az identitásukat. Sokak számára a karácsonyi díszek korai felhelyezése az egyik módja annak, hogy újra kapcsolatba kerüljenek gyermekkorukkal.” Ez pedig egyet jelenthet a megnyugvással, a derűvel és a boldogsággal.

Kapcsolódás elvesztett szeretteinkhez

A pszichoterapeuta azt is hozzátette, hogy a dekorálás segíthet azoknak, akik elveszítették egy szerettüket. Ezáltal ugyanis közelebb érezhetik magukhoz, így „a korai dekorálás segíthet abban, hogy jobban kötődjenek az adott személyhez”.

Így hát érdemes már most előkeresni a szekrény aljából a fényfüzéreket és a diótörő figurákat, és felidézni a gyermekkori karácsonyok kedves pillanatait. Emlékezés közben pedig ne csodálkozz, ha mindent átjár majd a nyugalom és a boldogság érzése!

Forrás: popsugar.co.uk
Nyitókép: AleksandarNakic / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: