Most elmondjuk, miért kellene naplót vezetned a szexuális életedről (+18)

7 nap, 7 kérdés

Nehezen beszélünk a szexről, holott mind tudjuk, fontos szerepe van a kommunikációnak abban, hogy minőségibb szexuális életet éljünk. Éppen ezért javasoljuk, hogy tégy egy próbát a szexnaplóval is!

A naplóírás számtalan előnyéről korábban már mi is meséltünk. Nem csoda, hogy a manapság kifejezetten népszerű hálanapló és stressznapló kifejezésekre több ezer találatot hoz a Google keresője. De egyre népszerűbb az is, hogy a saját szexualitásunkkal kapcsolatos gondolatainkat, megéléseinket vessük papírra. Ennek pedig elég triviális oka van, mégpedig az, hogy maga az írás segít a mentális problémák, blokkok feldolgozásában, igen, akár a szexualitás terén is. Ugyanis amikor írunk, kifogalmazzuk magunkból a legmélyebb érzéseinket, ez a folyamat pedig elindít egyfajta változást, önismereti fejlődést is. Már csak azért is remek módszer a naplóírás ebben a kényes témában, mert a legtöbben nem szívesen beszélünk a szexről másokkal.

A megfelelő szavak a megfelelő időben

A zavartalan íráshoz fontos, hogy megtaláld a legmegfelelőbb időpontot és helyszínt. Nem kell órákig írni, pár sor éppen kielégítő lehet, ha fejlődni szeretnél. Érdemes elhatározni, hogy minden nap akarsz-e írni, esetleg csak minden másnap, a legnagyobb feladat természetesen az, hogy tartsd magad a rendszeresség elvéhez. Ezt a legegyszerűbben akkor tudod megtenni, ha egy már eleve meglévő szokáshoz kapcsolod ezt az új szokást. Teszem azt, ha reggelente hosszas kávézással ünnepled az új napot, akkor ez az idő remek alkalom lehet arra, hogy bevezess mondjuk 5 perc naplóírást.  Az írás terén a legnagyobb problémát valószínűleg az okozza, hogy miről is írj. Éppen ezért hoztunk 7 olyan indító kérdést a hét egy-egy napjára, amin érdemes elgondolkoznod egy kicsit:

Hétfő

Milyen volt az első szexuális élményed? A szexuális élmény kifejezés alatt akár egy csókot vagy egy első meghatározó érintést is érthetsz.

Kedd

Mesélj a legutóbbi szexuális élményedről! Miben volt más, mint életed első élménye?

Szerda

Milyen infókat kaptál szexuális felvilágosítás címszó alatt az iskolában? Mit gondolsz, mit kellett volna még elmondaniuk akkor?

Csütörtök

Hogyan változott a véleményed a szexről az idő múlásával?

Péntek

Sorolj fel egy-egy olyan az intimitást kifejező gesztust, ami nem kifejezetten szexuális töltetű!

Szombat

Milyen küzdelmeid vannak a saját szexualitásoddal kapcsolatban? Min szeretnél változtatni?

Vasárnap

Mit teszel, milyen praktikákat, fogásokat alkalmazol azért, hogy kiteljesedj szexuálisan önmagadban és a partnereddel? 

Már hét nap után tapasztalhatod a változást. A naplóírás felér egy meditációval, ráadásul segít, hogy sokkal inkább képbe kerülj a saját szexualitásoddal. Ha ez megvan, könnyebben kommunikálsz majd a témában a partnereddel, és elindulhatsz egy kielégítőbb, önazonosabb és kiegyensúlyozottabb szexuális élet felé vezető úton.

Nyitókép: Arman Zhenikeyev/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: