Most kiderül, hogyan ne érezd magad sz*rul – Könyvajánló

Mentőöv a kilátástalan időszakokra

Mindannyiunk életében eljöhet a pont, hogy ki tudjuk jelenteni: rémesen érezzük magunkat, boldogtalanok vagyunk. Nemrég ebben az állapotomban keresgéltem egy könyvesbolt polcain, amikor megpillantottam egy szabadszájú életmód-coach önsegítő könyvét.

Kifejezetten szkeptikus vagyok a kiegyensúlyozott élet receptjét kínáló olvasmányok kapcsán. Őszintén, ki az, aki meg tudná mondani, hogy hogyan éljük az életünket? Ugyan eltérő problémákkal küzdünk, de Andrea Owen szerint nagy vonalakban mégis ugyanazok a mentális folyamatok határozzák meg az életünket. Tényleg hasonló érzések, kétségek munkálkodnak bennünk? Így keltette fel az érdeklődésem a könyve.

Hogyan ne érezd magad sz*rul – díszeleg a borítóján a sokatmondó cím. Belelapozva hamar kiderül, hogy a könyv is ezt a laza stílust követi. De tudod, mi az igazán meglepő? Az író nem használ nagy szavakat, nem kecsegtet világmegváltó megoldásokkal. Kellő empátiával szembesít minket az önromboló viselkedésmintáinkkal, és közben meg is nyugtat, hiszen mindannyian hibázunk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez így rendben is van, de képesek vagyunk tenni ellene.

Magnólia könyvkiadó, 3280 Ft

Az író egy életen át tartó fejlődésre, tudatosságra buzdít gyakorlatias feladatokkal, frappáns kérdésekkel, életszerű példákkal. Maximalizmus, megfelelési kényszer, önostorozás, önszabotázs, menekülés, bezárkózás, túltejesítés, állandó irányítási vágy – vajon te is ezekkel küzdesz? Az egyes fejezeteken áthaladva tisztázhatod, hogy mi is zajlik benned pontosan.

És hogy mitől lesz igazán hiteles ez a könyv? A mentorod egy olyan nő lesz, akit elhagyott a férje egy másik nőért. Ezután összejött egy olyan pasival, aki átverte, kisemmizte, majd magára hagyta várandósan. Nemcsak, hogy felállt ebből a nehéz helyzetből, azóta milliókat inspirál. Most azt gondolhatod, hogy áh, ezekhez a traumákhoz képest neked könnyű életed volt eddig. Ne tedd! Andrea egy külön fejezetet szán arra, hogy lebeszéljen arról, hogy folyton másokhoz hasonlítgasd magad. Ha kíváncsi vagy, mi a többi bevett, öntudatlan apróság, amivel megmérgezed a napjaid, vedd a kezedbe a könyvet és vele együtt a sorsod. Nem ámítalak, nem lesz könnyű: nekem is hamar rá kellett jönnöm, hogy az önismereti utazás kezdetekben nem épp szívderítő elfoglaltság, de ez nem vette el a kedvem, ugyanis:

A „válasz”, vagyis a boldog élet titka abban rejlik, hogy felismerd a múltad és a jelen viselkedésed közötti összefüggéseket, és reflektorfénybe helyezd a fájó dolgokat.

Nyitókép: Look Studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: