A 7 legnagyobb hiba, amit hajmosás közben elkövethetsz

Most mostad meg a hajad, mégis zsírosnak látod? Ez lehet az oka

Hajmosás után zsíros frizurával távozni a fürdőszobából, kész katasztrófa. Ha te is átestél már ezen, le merem fogadni, hogy nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy hol rontottad el!

Egy biztos: félszándékkal nem lehet hajat mosni. Ha elkapkodjuk a samponozást és az öblítést, nem jól adagoljuk a kozmetikumokat, bukhatjuk is a tiszta, ragyogó frizurát. És akkor még nem is beszéltünk a többi bakiról, amit újra és újra elkövetünk a rohanós reggeleken, vagy esténként, amikor hullafáradtan lépünk a zuhany alá. Kapásból hét gyakori ballépést is találtam, amitől zsíros maradhat a frissen mosott hajad, íme:

1. Túl sok hajápolót használsz

Lehet, hogy a hajvégeid balzsamért kiáltanak, a fejbőrödnek viszont nem tesz jót a vastagon felkent hajpakolás! Ha túlzásba viszed a kozmetikumok használatát, elnehezednek a tincseid és még zsírosabb lesz a fejbőröd, mint a mosás előtt. Inkább többször, kevesebb pakolást vigyél fel, és figyeld, hogy mennyit szív be a hajad.

2. Nem mostad ki alaposan a sampont vagy a balzsamot

Tedd a szívedre a kezed, és valld be, hányszor kapkodtad el az öblítést! Valószínűleg volt néhány olyan alkalom, amikor szorított az idő, te pedig beérted a „talán jó lesz így” állapottal. Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy sikerült kimosnod a sampont, számolj rá még egy percet az öblítésre, így biztosra mehetsz. Meleg vizet használj, ez ugyanis megnyitja a felhám szerkezetét, és így a sampon is mélyebben fejti ki a hatását.

3. Túl erős hajpakolást használsz

Csak a hajvégeidre tettél pakolást, és meg mernél esküdni rá, hogy alaposan kiöblítetted a tincseidből, mégis zsíros hatása van a hajadnak? Ez azért is lehet, mert nem a hajtípusodnak megfelelő kozmetikumot választottad. Ha vékony szálú, gyenge szerkezetű vagy enyhén zsírosodó a hajad, ne használj olyan intenzív hajápolókat, amiket vastag szálú, erősen sérült vagy száraz hajra ajánlanak. Érdemes kipróbálnod egy gyengébb összetételű hajkondicionáló spray-t: ki sem kell öblíteni, és nem hagy zsíros utóérzetet a tincseiden.

4. Lerakódást okozott a sok kozmetikum

Minél több terméket használsz, annál nehezebben tisztul a fejbőröd. A szérumok, hővédők és hajápolók lerakódást képeznek a bőr felületén, amit nem minden sampon képes feloldani. Ha hajregenerálás címszó alatt mostanában túl sok terméket vittél fel a fejbőrödre, válassz egy tisztító sampont, amit kifejezetten a lerakódások felszámolására fejlesztettek ki. Heti egyszer dörzsöld át vele a fejbőröd, a többi hajmosásnál pedig használd a saját samponod.

5. Túl forró vízzel öblítesz

A forró víz stimulálja a faggyúmirigyet, ami olajat képez, ettől lesz zsíros a fejbőröd és a hajad. Maradj a meleg vizes öblítésnél, ami mindössze megnyitja a hajhagymákat, így eredményesebben fejti ki a hatását a tisztító sampon. A hideg vizet viszont bevetheted a mosás végén: egy frissítő öblítéssel zárd a szeánszot.

6. Túl sok szérumot kensz fel

Hiába adagolod túl a különböző szérumokat, nem lesz egészségesebb a hajad, maximum zsírosabbnak tűnik a töve. Ha hajmosás után fényvédőt, hővédőt vagy hajegyenesítő permetet használsz,  csupán 1-2 fújást vagy borsónyi mennyiséget vigyél fel a hajvégekre!

7. Túl gyakran mosol hajat

Minél többet mosod a hajad, annál könnyebben zsírosodik, és minél zsírosabbnak látod, annál gyakrabban kapod elő a sampont – ez egy ördögi kör. Sajnos én sem tudom megállni, hogy ne essek neki kétnaponta, pedig az állandó samponozás szárítja a fejbőrt, aminek hatására még több olaj termelődik. A cél, hogy minél tovább kihúzzuk hajmosás nélkül, így jó esetben helyreáll az olajtermelés. Ebben az időszakban szárazsamponnal is lehet kísérletezni, bár ez sem nyújt tökéletes megoldást: könnyen eltömíti a fejbőr pórusait. Ilyenkor nem marad más hátra a következő mosásig, mint egy csinos copf!

Nyitókép: Eugenio Marongiu/Image Source/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: