Végre kiderült, miért küldenek magukról pucér képeket a nők és a férfiak

Másokért teszik vagy a saját szórakoztatásukra?

Szexuális tartalmú szöveges üzenetek és erotikus fotók küldése - a sexting (sex+texting) mindkettőt magába foglalja. Egy új kutatás nemrégiben arra adott választ, hogy egyáltalán miért követik sokan ezt az új hóbortot?

Pusztán a túltengő szexuális vágy áll a sexting mögött, vagy egy mélyebb, hátsó gondolat vezérli azokat, akik erotikus fotókat készítenek és küldenek magukról? Morgan Johnstonbaugh, az Arizona Egyetem doktorandusza pontosan ennek járt utána: legújabb kutatása során azt vizsgálta, mi a különbség a nők és a férfiak motivációja között. A szociológus hét intézményből, több mint 1000 egyetemi hallgatóval végzett online kérdőíves kutatást. A sexting kapcsán két fő motivációt különített el: a külső nyomást és a vágyat, hogy a küldő magabiztosnak és szexinek érezze magát egy erotikus kép megosztása által.

Pucér fotók = önbizalomtuning

A válaszadó nők 73 százaléka, a férfiak 67 százaléka a befogadó felcsigázása céljából küld pucér vagy félmeztelen fotókat. A férfiak és a nők 40 százaléka pedig többnyire azért továbbít ilyen tartalmat magáról, hogy eleget tegyen a partnere kérésének. Nem fogod elhinni, de a nőknél négyszer nagyobb az esély arra, hogy eszközként használják az intim fotókat: így próbálják megakadályozni, hogy a kiszemeltjük vagy párjuk veszítsen az érdeklődéséből, vagy esetleg más nők fotóit böngéssze.

A nők sextinghez való viszonya sokkal összetettebb annál, minthogy kérnek tőlük egy pikáns fotót, ők pedig küldenek egyet. Sok nőt az hoz lázba igazán, ha kívánatosnak és vonzónak látják őt, a vágy tehát a szexualitásra való válaszként tör elő belőlük. A válaszadók közül négyszer annyi nő, mint férfi használja önbizalomturbóként a pucér fotók küldését. A kutatást végző szociológus szerint egy olyan teret képeznek ezáltal a nők, ahol a technológia felhasználásával ki tudják fejezni a szexualitásukat és fel tudják fedezni a testüket. Ám noha rengeteg nőt felszabadít a kitárulkozás, a sexting hátulütői is legalább ennyire jelentősek. Az erotikus fotókkal való visszaélés örök harc, gondoljunk csak arra az esetre, amikor 2014-ben több világsztár mellett az Oscar-díjas színésznő, Jennifer Lawrence félmeztelen fotóit is kiszivárogtatták. Idén pedig az egykori Disney-sztárt, Bella Thorne színésznőt zsarolták a kihívó fotóival, ő pedig úgy döntött, beint az ellenségeinek, és maga tette közzé pikáns fotóit a neten.

Villantós kép, mint csereeszköz

Egy 23 éves női válaszadó szerint mindegy, hogy a megfelelési kényszer vagy az önbizalomnövelés motiválja a sextinget – mindkét esetben csereeszköz egy intim képkocka. A legutóbbi kapcsolatában sokszor csak akkor tudott kicsikarni egy választ a volt barátjától, ha megvesztegette őt egy piszkos kis üzenettel vagy fotóval. Nem tagadja, sokszor szuperül érezte magát a bőrében egy-egy szexi fotó elküldése után, főként ha a befogadó nagyon lelkesen, de ízlésesen reagált. A férfiak is érzékelik a nemekből fakadó kettős mércét a sexting kapcsán: egy 22 éves heteroszexuális férfi válaszadó szerint míg a nők testét sokan árucikként kezelik a randioldalakon, a férfiakon kisebb a külső nyomás, hogy kitárulkozzanak, ő például még sosem küldött pucér fotót magáról.

A heteroszexuális nőknél gyakoribb, hogy a férfiak kéréseinek kielégítése vagy az érdeklődésük megőrzése céljából küldenek pikáns fotókat, míg a biszexuális vagy leszbikus nők inkább a magabiztosságukat fejezik ki a sextinggel. A szexuális identitásuk megélése és a jogaik érvényesítése terén még manapság is hendikeppel indulnak a heteroszexuálisokhoz képest. Sokan úgy látják, a sexting a testük és a szexualitásuk feletti hatalom kifejezésének eszközeként is használható.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: