3 motiváló tipp az edzéshez

Rénes Szilvi fitneszedző hasznos tanácsai

Szívesen fordítanál egyet az életeden, de eddig akárhányszor kezdtél egészségtudatos étkezésbe vagy próbáltál sportolni, az első akadályoknál köddé vált a lelkesedésed? Szakértőnket kérdeztük arról, mit javasol, ha eltűnik az a bizonyos motiváció.

Veled is előfordult már, hogy az életmódváltás elején érzett motiváció és energia a folyamat egy szakaszán alábbhagyott? Ha legközelebb ilyet tapasztalsz, ne add fel a kitűzött célt, inkább derítsd ki, mi okozta ezt, és szerezd vissza a lelkesedésed! Szó se róla, ezt mondani jóval könnyebb, mint megtenni, viszont ha neked valóban fontos az egészséges életmód, néhány praktikus tanács megfogadásával képes leszel visszatérni az eredeti útra.

Rénes Szilvi fitneszedző például maga is nap mint nap motiválja magát: „Az általam tartott csoportos órákon folyamatosan a vendégeimre figyelek, ilyenkor nincs lehetőségem arra, hogy kikapcsoljak. Úgy nyerem vissza a lelkesedésem, hogy elmegyek más edzők óráira, ahol végre én lehetek a vendég” mondta a WooHoo.hu-nak Szilvi, aki azt is elárulta, hogy ezeken az alkalmakon rengeteg ötletet merít másoktól, de jó terep ez arra is, hogy bővítse a tudását.

Honnan meríts erőt, ha semmi kedved a futópadra pattanni?

Hol veszett el a motivációd?

Két fontos teendőd van, ha úgy döntesz, hogy holnaptól másképpen szeretnél élni: átalakítani az étkezési szokásaidat és megemelni az aktivitási szintedet. Nem kell megijedni, ha kezdetben nem jönnek úgy az eredmények vagy nem csökken olyan ütemben a mérlegen látható szám, ahogy azt elsőre elképzelted. Ahelyett, hogy feladnád a kihívást, inkább határozd el, hogy csak azért is végigcsinálod! Ebben segítségedre lehet egy korábbi cikkünk is, amelyben apró trükköket mutattunk arra az esetre, ha megakadnál a diétádban.

Az erősítő edzéseket egészítsd ki jógaórákkal
  1. Válts edzésmódot!

Könnyen lehet, hogy valójában nem is a lelkesedéseddel (vagy annak hiányával) van a gond, hanem azzal, hogy nem a megfelelő mozgásformával próbálod formába hozni magad. Rendszeresen futsz, és kardióedzéseket végzel? Akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy lassabb mozgásformát is, például a jógát vagy a pilatest. Vagy kezdj erősítésbe TRX-szel, bokszolj vagy próbáld ki a flyingfitnesst! Ha egy kicsit váltasz a megszokott sporttól, az azt jelenti, hogy más területekről kezd el leolvadni a felesleg, és más testtájaid erősödnek majd meg.

„A monotonitást senki sem kedveli, egy új edzésforma új impulzusokat ad. Sőt, ha több, különböző edzésmódszert alkalmazol, hamarabb érhetsz el látható eredményeket, ez pedig elégedettséggel tölt el, ami szuper motiváció a folytatásra” Szilvi ezt mindig javasolja azon vendégeinek, akiket kezdi elhagyni a lelkesedésük.

  1. Meríts inspirációt másoktól!

Van olyan barátnőd, aki szintén életmódváltásba kezdett? Esetleg a közeli ismerőseid között van egy igazi fitneszlady? Kérd ki a tanácsaikat, hogy te hogyan ösztönözhetnéd magad! Valószínűleg nekik is volt már hasonló élményük, így segíthetnek átjutni ezen az időszakon. Ha nincs ilyen ismerősöd, kövess be a közösségi média felületeken olyan edzőket, akiknek a tartalmai motiválhatnak. Ne olyan személyeket nézegess, akiknek a fitneszrutinja nagyon távol áll tőled, hanem olyat, akiével a leginkább azonosulni tudsz.

A következő edzésre vidd magaddal egy barátnődet is!
  1. Tarts szünetet!

Ne ostorozd magad amiatt, mert nincs kedved minden nap lemenni a konditerembe vagy reggelente futni a csípős hidegben! Adj magadnak pihenőidőt, amelyet tölts úgy, ahogy csak akarsz: vacsora a pároddal, borozás a barátnőkkel, egy jó mozi, családlátogatás. Ezek feltöltenek, így motiváltan folytathatod majd ott, ahol abbahagytad.

Szakértőnk felhívta a figyelmet arra is, hogy a túledzettség is lehet a probléma forrása. „Ilyen esetben mindig javasolnék egy kis pihenőidőt. Viszont ha csak heti 1-2 alkalommal mozogsz, akkor valószínűleg nem a fáradtság a motiválatlanság forrása” – mondta az edző, aki a testmozgás variábilissá tételét javasolta, amely extra motivációt eredményez.

Így számolhatsz le a negatív hozzáállásoddal:
A szakértő kiemelte, hogy előfordulhat, hogy a gondolkodásmódoddal van a gond: „Állapotodat közvetlenül befolyásolhatják a fejedben uralkodó gondolatok is. Ha negatívan tekintesz az edzésre, nem leled örömödet benne, akkor a hozzáállásodon kell változtatnod, amellyel a lelkesedésedet is visszanyered majd!”
Mit tehetsz ilyenkor? Tűzz ki magad elé konkrét célokat, és írd is le azokat! Lehet ez akár egy kisebb ruhaméret, hajlékonyság, izmosabb felkar, vagy bármilyen más látható eredmény. „Az új terved előtt pedig tarts egy kis pihenőt, hogy testileg és mentálisan is felkészülj a kihívást jelentő feladatokra” – zárta gondolatait Szilvi.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: