Műanyagmentesen, nem csak júliusban – 5 zero waste Instagram oldal

Ők nemet mondtak a műanyagra

Néha egy kis motivációra van szügségünk ahhoz, hogy a tudatos opció mellett döntsünk. Ezek az Instagram profilok segítenek majd abban, hogy még véletlenül se nyúljunk a műanyag, egyszer használatos lehetőségekért.

A műanyagmentes júliusnak köszönhetően ebben a hónapban még több ember figyelme fordult a környezetvédelem és a plastic-free életmód felé. Mint már sokszor elmondtuk, nem egyszerű feladat zero waste módra kapcsolni az agyunkat, de nem is lehetetlen. Legtöbbször szokásaink és kényelmes életmódunk akadályoz meg minket abban, hogy a fenntartható opciót válasszuk. Ha sikerül meghoznunk a jó döntést, méltán lehetünk büszkék magunkra, hiszen minden apró lépés számít.

Szerencsére rengeteg influenszer szolgál követendő példaként, akik készséggel segítenek azoknak, akik a műanyagmentes élettel kacérkodnak, éppen belevágtak vagy már javában űzik azt. Az Instagramon ma már számtalan olyan profillal találkozhatunk, amik inspirálnak bennünket arra, hogy hulladékmentesen éljünk, tippekkel és trükkökkel látnak el minket vagy egyszerűen csak a szörnyű igazsággal szembesítenek. Ezek közül gyűjtöttünk most 5-öt.

@hulladekmentes – Kump Edina

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kump Edina – Hulladékmentes.hu (@hulladekmentes) által megosztott bejegyzés,

Nem tudod, mit használj a smink lemosásához a vattapamacs helyett? Hogyan süss-főzz úgy, hogy ne termelj műanyaghulladékot? Ha neked is ehhez hasonló kérdéseid vannak, akkor mindenféleképp látogasd meg Kump Edina Instagram oldalát (@hulladekmentes)! Edina szakértői tapasztalatokon nyugvó információkkal, személyes példákkal, észrevételekkel és egyszerű tanácsokkal segíti követőit, akikkel igazi közösséget alakított ki. 30 napos hulladékmentes kihívását már több, mint 5000-en elvégezték és biztosak vagyunk benne, hogy ez a szám csak tovább nő majd. Edina több közösségi média platformon is jelen van, YouTube csatornáját is többezren követik, weboldalán pedig különböző útmutatókkal és tanfolyamokkal is készül.

@katimalist – Kat Khair

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kat (@katimalist) által megosztott bejegyzés,

Kat Khair (@katimalist) fiatalkora ellenére nagyon határozottan, pontos adatokkal érvel a zero waste életmód mellett. Kat a minimalizmus iránti szenvedélye miatt bukkant rá a hulladékmentes opciókra és ekkor kezdődött el az ő története. Saját példájából tudja, hogy vannak változások, amiket gyorsan meg lehet szokni és vannak, amikhez hosszú hetek vagy hónapok is szükségesek. Erre a véleményére pedig mindig nagy hangsúlyt fektet, hiszen már a bemutatkozásában ott figyel a #progressnotperfection. A kellemes hangulatú képekhez személyes történeteket kapcsol, így például azt is megtudhatjuk, hogy a gardróbjába pillantva összesen csak két dzsekit találnánk. Személyes gondolatai mellett DIY beauty ötletekkel és vegán ételreceptekkel is kedveskedik követőtáborának.

@gasztrohos – Felelős Gasztrohős Alapítvány 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gasztrohős/Responsible Dining (@gasztrohos) által megosztott bejegyzés,

A Felelős Gasztrohős Alapítványt a környezettudatosság híveinek biztosan nem kell bemutatnunk. A hosszú múltra visszatekintő, 2012-ben megalapított alapítvány küldetésként tekint a fenntartható és egészséges étkezés támogatására. Amellett, hogy egy csokorba gyűjtötték nekünk azokat a vendéglátóhelyeket, amik folyamatosan törekszenek a környezeti terhelésük csökkentésére, még szuper infókkal és tanácsokkal is szolgálnak a zero waste mozgalom hívőinek. Így mindig friss információkat kaphatunk az adott hónap szezonális zöldségeiről és gyümölcseiről, hogy tudjuk miket kell keresni a termelői piacokon. Weboldalukon és Insta profuljukon ezenfelül fenntartható tippekkel és isteni receptekkel is találkozhatunk.

@homovirido – Petra Holländer

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Petra Holländer (@homovirido) által megosztott bejegyzés,

Az osztrák származású Petra Holländer a klímaváltozás súlyos problémájára egyedi, színes grafikáival igyekszik felhívni az emberek figyelmét. Az aranyos rajzok mögött fontos üzenet rejlik – a bolygó egyre gyorsabban rohan a veszte felé. Természetesen Petrától sem maradhatnak el a fenntartható tanácsok és kedvenc vegán receptjeit is szívesen megosztja az emberekkel. Illusztrációi néha mosolyt csalnak az arcunkra, máskor a szörnyű igazsággal sokkolnak vagy csak szimplán megmutatják, hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

@no_plastic_no_cry – Nagy Izabella

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@no_plastic_no_cry által megosztott bejegyzés,

Nagy Izabella (@no_plastic_no_cry) 2017 júniusa óta él tudatosan, pontosabban alakítja a zero waste elvei szerint mindennapjait. Ha szabadidejében nem a természetet járja és fotózás iránt érzett szenvedélye köti le, akkor lehet, hogy épp a Ligeti Bolt pultja mögött találkozunk vele. Izabella az utazás mellett a hazai zero waste márkákért is rajong, ezt pedig Instagram oldalán csodás képeivel mutatja meg nekünk. Természetesen tőle is elleshetünk néhány remek ötletet, amikor hulladékmentes rutinunkat szeretnénk kialakítani.

Nyitókép: chris_tina/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: