Mérgező-e egy munkahelyi kapcsolatra, ha tudod a kollégáid fizetését?

A pénz számos kapcsolatot tönkretehet: lehet, hogy önvédelemből is jobb, ha tabuként kezeljük a témát?

Egy magas pozícióban lévő bankos ismerősöm gyakran hangoztatja, hogy „a pénz vagy mindnet megold, vagy mindnet tönkretesz”. Ami elsőre azért tűnhet furcsának, mert ha van, akkor az olyan, mintha elhárulna minden akadály, és problémák nélkül lehetne élni tovább. De az élet más forgatókönyvíróval dolgozik: ki ne látott, hallott volna arra példát, hogy a pénz mennyire megmérgezi a kapcsolatokat. Egy válás esetén sokszor nagyobb hangsúly van a vagyon elosztásán, mint a gyerekek elhelyezésén. De egy örökösödési folyamat is végletekig menő harcot indíthat el, az addig egyébként jó viszonyban lévő testvérek között is.

Pénz, az örök mummus

A munkahelyi kapcsolatok szempontjából sem mellékes a pénz kérdése, vezető legyen a talpán, aki jól tudja kezelni az ebből adódó konfliktusokat. A pénz ugyanis komoly mozgatórugó az életben, még ha olyan munkát is végzünk, ami (ha annyira szerencsések vagyunk, hogy) örömöt okoz, akkor is a pénzért tesszük. Nincs ebben semmilyen ellentmondás vagy álszentség, aki ezt nem ismeri be, az nem mond igazat. Hazánkban jellemzően nem verik egy cégen belül nagydobra a fizetéseket, de nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ez valamilyen okból kiderülhet. Elég hozzá egy rosszindulatú pénzügyes, egy elejtett mondat, és máris elindul a lavina.

Ki a jobb?

Ha egy azonos vagy hasonló munkakörben dolgozó kollégánkról megtudjuk, hogy jóval többet keres nálunk, akkor attól a ponttól kezdve biztosan másképp fogunk vele viselkedni. Egyszerűen ilyen az emberi természet. Sajnos. Ráadásul ilyenkor az esetek többségében véletlenül jutunk a bizalmas információ birtokába, tehát úgy fogunk inkorrektül viselkedni, hogy az illető azt sem fogja érteni, hogy mi a bajunk. De nemcsak irigykedni fogunk és igazságtalannak érezni a helyzetet, hanem negatív érzeteket fogunk kötni minden megnyilvánulásához. Ezzel szépen lassan egy olyan spirálba kerülünk, amiből nehéz lesz visszalavírozni. Ilyenkor vajon tényleg az élet igazságtalan és összeesküdött ellenünk, vagy mi magunk ítéljük meg rosszul a saját munkánkat, szerepünket a cég életében?

A fizetés kiszámítása ugyanis sok tényezőtől függ: az iskolai végzettség, a gyakorlati évek száma, a nyelvvizsgák, a kor, de még a gyerekek száma is számít a havi bér meghatározásakor. És az sem mellékes, és itt szoktak sokan tévedni, hogy a munkahelyen eltöltött órák száma nem feltétlenül azonos a valódi munkavégzés idejével. Bár a látszatra lehet sokat adni, a tapasztalatok alapján minden munkahelyen hamar kiderül, hogy ki az, aki köszöni, jól elvan, talán még tovább is bent marad, mint a többiek, de érdemileg a legkevesebb hasznos munkát végzi. Ne legyen illúziónk, ez mindenhol legalább egy embernek szemet szúr. S az is biztos, hogy jelzi a megfelelő személynek. Szóval lehet, hogy jobban jársz, ha csak azzal foglalkozol, ami rád tartozik. Gondolj bele, te örülnél annak, ha ellened valaki azért áskálódna, mert többet keresel, mint ő? Egy korábbi munkahelyemen például a két egymást csak kötelességből elviselő kolléga odáig ment, hogy írták, mennyi időt tölt dohányzással a másik, hogy ki tudják számolni melyikük, dolgozik többet, ki a jobb, azaz kinek jár több fizetés…

Titkolózás helyett nyílt lapok

Nem minden európai országra jellemező, de Magyarországon kifejezetten tabu a pénzről beszélni. Bármely európai országban teljesen természetes, hogy egy valamit magára adó cég a fizetés összegével együtt hirdeti meg az állásajánlatát. Nyílt lapokkal játszanak: ezt várjuk el tőled, és ezt adjuk cserébe, nincs semmi mellébeszélés.

Ezzel szemben Magyarországon a munkavállalókat kereső cégek gyakran azt tartják fontosnak hangsúlyozni, hogy van babzsák és ingyen kávé. Na, jó, némely helyen még a kutyádat, és a bringádat is beviheted, ha van. Persze az elvárások tekintetében nem ennyire szűkszavúak, van, hogy 2-3 pozíció leírása szerepel a babzsák másik oldalán. De talán egy európai szabályozás minél gyorsabban megoldja ezt a helyzetet. Ez ugyanis előírja, hogy az álláshirdetésekben fel kell tüntetni a fizetés összegét is. Sok kellemetlen helyzettől megóvhatjuk magunkat és a kollégáinkat, ha a kezedetektől nyílt lapokkal játszunk.

Nyitókép: Tom Werner/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: