Menjek vagy maradjak? Ha munkahelyet váltanál 40 felett

Merj kilépni a komfortzónádból!

Nem vagy már pályakezdő, sok év tapasztalatod van a munka világában, és most úgy érzed, változtatásra, valamint újdonságra lenne szükséged? Eleged van a főnöködből vagy a kollégáidból? Már nem lelkesít a munka, amit hosszú évek óta csinálsz?

Ebben az esetben érdemes elgondolkoznod a változtatáson. Ha esetleg elmúltál már 40, nem biztos, hogy ugyanolyan könnyen hozod meg a döntést, mint pályakezdőként, hiszen tisztában vagy a váltással járó dilemmákkal.

Neked mi lenne az álommeló?

A munkakeresés mindig stresszes, sok nehézséggel jár, hiszen kitartóan kell harcolni a lehető legjobb állásért. Viszont jó hír, hogy az életkor csak egy szám. Soha nem késő pályát módosítani, és végre azt tenni, ami igazán boldoggá tesz. Természetesen az anyagi igényekhez és lehetőségekhez mérten érdemes kitalálni, hogy mi lenne a következő ideális álommeló számodra.

Ha az eddigi karrieredet egy konkrét szakmában építetted fel, akkor bizony már szép tapasztalattal rendelkezel, amivel könnyen lehet cégeken belül mozogni, akár felfelé lépkedni azon a bizonyos létrán, vagy pedig egy új munkahelyhez átigazolni. A nehezebb rész az, ha totálisan új karrierre és munkára vágysz, amiben kezdőnek fogod érezni magad.

Vissza az iskolapadba 40 felett?

Tudd, hogy semmi sem lehetetlen, de fontos, hogy alaposan átgondold az újrakezdést, ha egyszer tényleg belefogsz. A drasztikus változtatás mindig nehéz, akkor is, ha valóban felkészülsz rá, de még mindig jobb, mintha mindennap csak szenvedést okozna az aktuális tevékenységed. Függetlenül az életkortól az előrelépés hajtóereje lehet a folyamatos tanulásra való igény.

Az élet túl rövid! Találd meg azt a munkát, ami igazán boldoggá tesz!

A jelenlegi statisztikák alapján a multinacionális cégek HR-szakértői, ha szenior munkaerőt keresnek, akkor a 35-50 éves kor közötti embereket részesítik előnyben. A fiatal munkaerő mellett mindig szükség van a szenior korosztályra is, akik már olyan tapasztalattal rendelkeznek, ami nélkülözhetetlen egy adott területen. Ha maradnál a cégnél vagy a szakmai területeden, akkor törekedj a jelenlegi helyeden belüli váltásra, vagy pedig frissítsd fel az önéletrajzod, és új erővel vágj bele a munkakeresésbe! Hidd el, hogy garantáltan nem fog cserben hagyni a sok évnyi tapasztalat.

Akkor sem vagy elkésve, ha teljesen másfajta karrierre vágysz, ugyanis mindig lehet tanulni, fejlődni, bővíteni az érdeklődési köröd. Próbálj meg minél kevesebbet stresszelni, mert ha túlságosan rágörcsölsz, még inkább megnehezítheted a procedúrát.

WooHoo-tipp:
–  Mielőtt bármibe is belefogsz, legfontosabb a komoly elhatározás.
– Első lépésként elengedhetetlen, hogy legyen egy konkrét elképzelésed.
– Ha ez megvan, akkor az aprólékosabb lépés következik: részletesen dolgozd ki a stratégiád, hogy miként fogod teljesíteni a terved!
Mindig legyen egy B-terved is!
– Ezután vágj bele, de ne feledkezz meg az önbizalomról, motivációként gondolj csak a sok-sok évre és a komplex tudásodra, bölcsességedre! Ez segíteni fog a változtatás folyamán.

Tudd, hogy mik az előnyeid!

Nem véletlenül mondják, hogy hét évente ideális a munkahelyváltás. Ez az idő manapság mintha rövidülni látszana, de a lényeg, hogy sikeres és értékes embernek érezd magad a szürke hétköznapokban is. A 40 feletti korcsoport kivételes előnnyel rendelkezik, ugyanis ilyenkor már nem csak tapasztalattal, de bölcsességgel is lehet büszkélkedni. Nem mellesleg pedig ez a korosztály már tisztában van a képességeivel, teherbírásával, lehetőségeivel, ami igen vonzó a munkaadók számára.

Íme 7 tipp, ha elhatároztad, hogy munkahelyváltásra adod a fejed:

  1. Frissítsd az önéletrajzod! Nagyon népszerűnek számít manapság a kreatív önéletrajz – viszont érdemes a szakmai igényekhez és elvárásokhoz igazítani. Fontos az egyediség, hogy egyből tudja a HR-szakértő, hogy rád van szüksége!
  2. Terepszemle! Időigényes procedúra, de nem árt, ha mindenekelőtt belefogsz egy kis plusz kutatásba. Így tisztában lehetsz a munkaerőpiac igényeivel, az anyagi lehetőségekkel, vagy ha új vállalkozáson morfondírozol, fontos, hogy megtaláld azt a hiánycikket, amivel biztos a siker.
  3. Fókuszálj innovatív ötletekre! Ha tényleg szeretnél megújulni, gondold át, hogy belefognál-e egy vállalkozásba. Ha nincsenek tapasztalataid, gyűjts be kellő mennyiségű információt, és valósítsd meg szuper ötleted!
  4. Ha középvállalatnál vagy nagyvállalatnál dolgozol, először is gondold végig a cégen belüli mozgás lehetőségét. A vállalatok számára az értékes munkatárs megtartása a cél, ezért sok cégnél már megújulási programot is indítottak.

    Ne legyél szemérmes! Lépj kapcsolatba az ismerőseiddel, akikről azt gondolod, hogy tudnának segíteni!
  5. Ha most nem igazán látod át, hogy miért lesz kifizetődő a meglévő munkatapasztalatod a jövőben, itt egy kis segítség: mindenféle tapasztalat és képesség átruházható egy másik munkakörbe. Egy kis tanulással, önfejlesztéssel meg tudod szerezni azokat a plusz tapasztalatokat, amelyek szükségesek lehetnek az új területen, de ne feledkezz meg azokról, amik már a kezedben vannak: írj egy listát az összes tapasztalatodról, meg fogsz döbbenni, hogy milyen sok területen lehetnél alkalmas.
  6.  Használd az ismeretségi köröd! Vedd elő a régi kontaktjaid, és bátran keresd fel a megfelelő embereket, sosem tudhatod, hogy milyen új lehetőségre tehetsz szert csak a barátok és ismerősök által.
  7. A legfontosabb a tudatos önbizalomdömping! Hátráltathat, ha nem vagy biztos magadban, esetlegesen a tudásodban. A siker kulcsa, ha képes vagy elhinni, hogy idősebb korban is szükség van és lesz is rád a munkaerőpiacon. Egyébként is, a magabiztos fellépés mindig fél siker!

 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: