Mutasd a nyelved, elárulja, hogy vagy!

Bármilyen hihetetlen, a nyelvünkből is messzemenő következtetések vonhatók le az egészségi állapotunk vonatkozásában.

A nyelvnek nem tulajdonítunk különösebben nagy jelentőséget, a világ legtermészetesebb dolga, hogy a szánkban van. Azonban ez az izmos szerv sokkal többre hivatott, minthogy segítsen az ízlelésben, nyelésben és a beszédben, mivel az egészségünk védelmezője és hírvivője is egyben.

A nyelv kis túlzással tulajdonképpen olyan, mintha kinyitnánk életünk, szervezetünk aktuális könyvét, ugyanis rengeteg mindent elárul rólunk, emiatt is különösen fontos szervnek számít.

A nyelv két részre bontható. A szájban látható nyelv, amelyet orális nyelvnek neveznek, csak a szerv körülbelül egyharmadát teszi ki, míg a nyelv nagy része, a test vagy az elülső nyelv, a száj hátsó részétől és a torkon lefelé nyúlik. És van még egy mandula, az úgynevezett nyelvi mandula, amely a nyelv testén ül. A nyelv elülső része valójában az immunrendszer része” – mondja Alexander Kerr, a New York-i Egyetem szájsebészeti igazgatója.

A nyelv színe, állaga és szerkezete fertőzésekre, vitaminhiányra és betegségekre is. érdemes néha nyelvet ölteni magunkra a tükörben, mert vannak olyan jelek, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy gyulladás, góc, vagy probléma van a szervezetünkben.

Az alábbiak a leggyakrabb elváltozások, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell:

Fekete nyelv

Amikor a nyelv sötét, vagy fekete színű, akkor gyakran „szőrősnek” is tűnik. Bár ez durván hangzik és ijesztő lehet a látvány is, valójában ártalmatlan. A nyelven található apró, szőrszerű struktúrák a papillák, megragadják azokat a vegyi anyagokat, amelyeket az ízlelőbimbók sósnak, édesnek, savanyúnak vagy keserűnek értelmeznek. A szakember szerint a normál étrend, amely durva vagy ropogós ételeket tartalmaz, természetesen lelassítja ezeket a vegyi anyagokat, így a legtöbb ember észre sem veszi őket. Ha túl hosszúak lesznek, akkor a papillák összegyűjthetik a baktériumokat, amelyek egy része pigmentált. A kávé, tea, vagy a színes gyümölcslevek fogyasztása is sötétebbé teheti a papillákba került baktériumokat. Az antibiotikumok szedése is elősegítheti a kóros baktériumok elszaporodását a nyelven, így gyógyszerszedés esetén nagyobb a lehetősége, hogy elsötétedik a nyelv. Dohányosok esetében szintén sötétebb lehet a nyelv, azonban tartós elszíneződésnél gombás, vagy vírusos fertőzés is állhat a hátterében, amit mindenképpen érdemes fogorvossal ellenőriztetni. „Ritkább esetekben a feketének és szőrösnek tűnő nyelv a szőrös leukoplakia tünete is lehet, amely az Epstein-Barr vírussal, más néven humán herpeszvírus 4-ként is ismert állapottal függ össze, amely általában a HIV-vírusban szenvedő embereknél fordul elő.

Sima, fakó nyelv

A fakó, színtelen nyelv többféle táplálkozási hiányra, de leggyakrabban a vashiányra utal. Ha valakinek nincs elég vasa, akkor a vörösvérsejti nem tudnak vért szállítani a test körüli szövetekbe. A szájban lévő szövetek mindig megújulnak, de ha valakinek vashiánya van, e szövetek egy része nem cserélődik ki. A papillák a szokásos módon elhalványulnak, de új sejtek nem pótolják őket. A sima, fakó nyelv vérszegénységet és vashiányt is jelezhet, de a krónikus szájszárazság, a nem elegendő hidratáció is okozhatja.

Fehér foltok

A nyelven lévő fehér foltok nagyon sok egészségügyi problémára hívhatják fel a figyelmet. Legtöbbször jóindulatú, „ártatlan” gyulladásos állapot. A foltok vándorolhatnak is, esetleg néha eltűnnek, néha visszatérnek. Sokszor fájdalmat is okozhatnak, de legtöbbször nem okoznak kellemetlenséget. A szakorvos szerint ez a leggyakoribb jelenség, ami a nyelven előfordulhat, mivel fogszabályzó, kivehető fogsor vagy cukorbetegség is okozhatja. Szteroidszedés esetén is elég gyakran kísérőjelenség, de gombás fertőzés is állhat a hátterében.

Sárga nyelv

A sárga nyelvet legtöbbször a dohányzás okozza, esetleg előfordulhat erőteljesebb színű étel fogyasztása után is. De egészségügyi problémát is jelezhet, egyértelmű tünete a gyomorhurutnak, amikor a gyomor nyálkahártyájának gyulladása többek között savas refluxot okoz.

Fehér vagy vörös foltok, elváltozások

Sajnos a szájüregben is előfordulhatnak rákos megbetegedések, amelyek Dr. Kerr szerint a szájnyelv oldalán vagy alján jelentkezhetnek. A nyelvrák általában fehér vagy vörös foltként, vagy sebként jelenik meg a nyelven. A fontos különbség a rák és az éles fog, vagy étel által okozott elváltozás között az, hogy a rákos foltok általában hónapokon át megvannak, sőt egyre nagyobbak lesznek. Ha a nyelven megjelenő foltok, sebek két hét alatt sem szűnnek meg, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

A szájüregben megjelenő herpesz is okozhat sebeket, kisebb elváltozásokat a nyelven. Ezek gyakran fájdalmasak, és csak receptre kapható antibiotikummal kezelhetők.

Ha a nyelv elváltozásainak hátterében nincs egészségügyi probléma, akkor az alapos szájhigiénia rengeteget segít! A megfelelő fogmosás, fogselyem használata mellet érdemes a nyelvkaparót is beilleszteni a rutinba. A félévenkénti fogorvosi ellenőrzés is sokat segít, mivel a fogorvos a legkisebb elváltozást is időben észleli. A fogorvosi kontroll rengeteget segíthet a megelőzés tekintetében is, és inkább felesleges legyen a vizit, minthogy túl késő!

Forrás: everydayhealth.com

Nyitókép: Dimitri Otis/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: