Mutasd a talpad, megmondom, hogy mi bajod! – Mire jó a reflexológia?

Ha a talpad mesélni tudna... tud is!

A reflexológia bár elsőre egy egyszerű talpmasszázsnak tűnik, sokkal több annál. Ezzel a természetgyógyászati eljárással egy szakképzett reflexológus képes feltárni a tüneteink mélyén szunnyadó betegségeket.

Pontosan nem emlékszem, hogyan jött az ötlet, hogy kipróbáljam a reflexológiát. Az biztos, hogy egy ideje már egy helyben toporogtam a problémámmal, ami hormonális eredetű volt, és a sokadik szakorvosi kivizsgálás és gyógyszeres kezelés sem hozott tartós eredményt. Édesanyám hosszú ideig mondogatta, hogy próbáljam ki a az ujjnyomásos masszázstechnikát és végül beadtam a derekam. Mint mindig, most is igaza lett.

Hogyan működik a reflexológia?

A talpainkon – ahogy a tenyerünkben is – ott van az egész testünk kicsinyített mása. Az úgynevezett reflexzónák egy-egy szervünkért, szervcsoportokért, funkciókért felelősek, az itt található idegpontok kapcsolatban vannak egy-egy szervünkkel. A megfelelő pontok nyomásával a problémás területet aktivizálhatjuk, ezzel támogathatjuk az öngyógyulást. A természetgyógyászati módszer nem korlátozódik csak a talpra, a masszőr a fül és a kéz egyes részeit is masszírozza, de a kezelés főként a talp bokától lábujjakig tartó területét érinti.

A te talpad miről árulkodik?

Mivel semmit sem tudtam az egészről, a reflexológus kiválasztásánál az elsődleges szempontom az volt, hogy közel legyen. A környékünkön találtam egy olyan egészségcentrumot, ahol svéd- és gyógymasszázzsal, valamint reflexológiával is foglalkoznak. A megérkezésem után, kedvesen egy fürdőszobába tessékeltek, ahol egy szép nagy lavórban várt a tökéletes hőmérsékletű lábfürdőm. Ezután tiszta papucsot kaptam, majd egy kényelmes fotelben telepedtem le. Előzetesen nem meséltem a panaszaimról, de a kezelés közben válaszoltam a reflexológus hölgy egy-két kérdésre. A masszázshoz sheavajat (vagy más olajokat) használnak. Az élmény abszolút kellemes, ellazító. Legalábbis egészen addig a pillanatig, amíg a terapeuta olyan reflexzónákat nem érint a talpon, ami valamely kevéssé jól működő szervünkhöz kapcsolódik. A kérdéses pontokon kisebb-nagyobb csomókat lehet kitapintani, amiről a reflexológus könnyűszerrel megállapítja, hogy milyen természetű egészségügyi probléma állhat a háttérben. Ezután javaslatot tesz arra, hogy mely szakorvosokat keressük fel mihamarabb, hogy orvosolni tudjuk a problémát. Fáj-e a kezelés? Nem kertelek: ahol a probléma van, ott igen, méghozzá elég változatos típusú érzeteket tapasztal az ember. Ezek azonban abszolút kibírhatóak. Összességében nem kellemetlenebb, mint gyógymasszázsra menni olyankor, amikor be van állva a hátad.

Hatások

Rendszeresen visszajártam kezelésekre és kaptam egy személyre szabott diétát is, ami utólag megegyezett azzal, amit a gasztroenterológus szakorvosok laboreredményei után kaptam. Mivel van tapasztalatom abban, milyen emésztési panaszokkal gyötrődni hónapokon keresztül, ezért senkinek nem javasolnám, hogy hagyja ki az orvosi diagnosztikai lépcsőfokot. Legfeljebb meg lehet nyugodni, hogy az orvosi eredmény és a dietetikus megerősíti, amit a természetgyógyász ajánl. Hosszabb távon a kezelés eredményeként újra helyreállt a ciklusom, és mivel éppen ezzel a problémával fordultam a szakemberhez, sikerként könyveltem el a változást. Emellett sokkal energikusabb lettem, nyugodtabban aludtam és kevésbé voltam feszült. A reflexológiai kezelés nemcsak a szervezet öngyógyító folyamatait indítja be, hanem a vér- és nyirokkeringést is, továbbá segíti a salak- és méreganyagok kiürülését. Éppen ezért ne csodálkozz azon, ha a a masszázs után alig várod, hogy elmenj a mosdóba!

Ezekre figyelj!

  • Csak képzett reflexológushoz menj!
  • A reflexológus nem sámán. Egy jó szakember ismeri a módszere korlátait, és amennyiben komoly problémát érzékel, vagy sejt a háttérben akkor a megfelelő szakorvoshoz kell, hogy irányítson.
  • Szkeptikus vagyok azokkal szemben is, akik előre megkérdezik, hogy mik a problémás területek, hiszen ezek a talpon keresztül érzékelhetőek, a módszer egyik haszna éppen a problémák feltárása.
  • Olyan helyet válassz, ahol megfelelőek a higiéniai körülmények!

Nyitókép: Photographee.eu /Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: