Na, én ezért várom az esküvőket: 3 klasszikus sütemény a vidéki lagzikról

Mind a tíz ujjad megnyalod utánuk

A klasszikus lakodalmas sütemények alapvető kellékei egy vidéki lagzinak. Ki tud nekik ellenállni? Krémes töltelékek, cukros álmok, ezek a sütik biztosan édes nosztalgiába ringatnak, és még finomak is.

Szinte szégyellem bevallani hány darab karamellás szeletet nyomtam be a legutóbbi lagzin, ahol jártam. Mentségemre szóljon a hagyományos lakodalmas süteményeknek nem lehet ellenállni, és persze nem is kell. Ha kihagyod őket, örök életre bánni fogod. Íme, három lagzis süti, amelyeket a többségnek nem kell bemutatni. Igaz?

Diós kosárka

Fotó: FacetM/Shutterstock

Tészta hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl

Töltelék hozzávalók:

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 3 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 4-5 ek savanykás lekvár (sárgabarack, ribizli, meggy)

Elkészítés:

Ha egyszer újjászületek, akkor diós kosárka szeretnék lenni. Omlós és a közepén dió van. Az elkészítése picit időigényes, de a jó dolgokra várni kell. A kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük. Egy tepsibe szépen felsorakoztatjuk a kosárkákat, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, míg egy lágy masszát kapunk. A masszából diónyi mennyiséget veszünk, majd minden egyes kosárkába jól eldolgozzuk. A vizes mancs előny! A töltelékhez a darált diót elkeverjük porcukorral, a citrom levével és a reszelt héjával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és kis adagokban a diós keverékhez öntjük. A tésztával kikent formákba egy kis lekvárt kanalazunk. Az én kedvencem a sárgabaracklekvár, de bármilyen lekvár jó. Utolsó lépésként a sütőbe tesszük a gyönyörű kosarakkal megrakott tepsit és 20-25 percig sütjük. Amíg sül, ne merülj a Hatalmas kis hazugságok második évadában, hanem less rá a sütire, mert a cukros hab hamar megég. Onnan tudod, hogy elkészült, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, és a töltelék teteje kicsit megkeményedik. Utána indulhat a sorozatmaraton és az édes bűnözés.

Lakodalmas barack

Fotó: talookkg/Shutterstock

Tészta hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 75 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 1 dl rum
  • 10 dkg darált dió
  • céklalé a díszítéshez

Elkészítés:

A lakodalmas barackról valahol azt olvastam, hogy ez a zalai macaron. Jót mosolyogtam rajta, de valóban Zala megyéből származik. Szerintem ennél kreatívabb és aranyosabb sütemény nincs is a világon. Ha a te szívedet is elrabolta a hamis gyümölcs, akkor uzsgyi a konyhába!

Első lépésként a lisztet elkeverjük a sütőporral. A többi alapanyagot összegyúrjuk, majd alaposan összedolgozzuk a liszttel. A tésztából félgömböket formálunk és fél órára a hűtőbe tesszük őket. Miután kipihenték magukat a gombócok, egy 180 fokon előmelegített sütőben húsz perc alatt világosra sütjük. Ha kész, akkor még melegen kikaparjuk a belsejüket. A kikapart tésztát ledaráljuk, és hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a vajat, a kakaóport és hozzáadjuk a lekvárt és a rumaromát is, végül teljesen simára dolgozzuk. A kivájt félgömböket megtöltjük és párban összeragasztjuk őket. Végül a barackokat pirosra festjük a céklalével. A maradék tojásfehérjével bevonjuk és rögtön kristálycukorba forgatjuk. El is készültek a zamatos barackok!

Karamellás szelet

Fotó: uladzimir zgurski/Shutterstock

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kb. 1 dl tej
  • A karamellás krémhez:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Mit is mondhatnék, ez a sütemény a kedvencem. Utolsó emlékem róla, hogy teljes boldogsággal gyömöszölöm magamba a lagzi végén, hajnali négykor. Krémes pudingos belső és leheletnyi karamella omlós piskótalapok közé zárva. Elég rafinált az elkészítése, de a végeredmény a mosatlanért is kárpótol.

A lisztet és a szódabikarbónát keverjük el, majd adjuk hozzá a margarint, és dolgozzuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd jöhet a tojás. Gyúrjuk össze a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk 4 egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki tepsi méretűre. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten tíz perc alatt süssük meg. Amikor szépen kivilágosodik a tészta, kivehetjük a sütőből, hűtsük ki. A krémhez a kristálycukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk egy serpenyőben. Amikor a cukor kész, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet. Nem kell megijedni, ekkor a cukor hirtelen megkeményedik. Tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, végül öntsük hozzá a karamellás tejhez. Kevergetve, pár perc alatt besűrűsödik. A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Addig keverjük, míg habos krémet kapunk. Végül jöhetnek a tésztalapok, egyenletesen oszlassuk el rajtuk a karamellás masszát. Hagyjuk pihenni, hogy összeérjenek az ízek.

Nyitókép: Halfpoint/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: