Nagy rajtad a nyomás? A stressznapló segítségedre lehet

Vannak, akik illóolajokkal, mások inkább sportolással vezetik le a bennük felgyülemlett feszültséget. De gondoltad volna, hogy egy stressznapló vezetésével is megszabadulhatunk a terhektől?

‚‚Annyira stresszes vagyok’’. A gondolat, ami napról napra átfut mindannyiunk agyán. Ha nem is mondjuk ki hangosan, akkor is nehéz elrejteni, hogy valami miatt idegesebbek vagyunk a megszokottnál. A legrosszabb, hogy általában könnyen felismerjük, mikor vagyunk stresszesek. Arra viszont sokkal nehezebb választ adni, hogy miért.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) megfogalmazása szerint a mindennapi stressz „akkor jelentkezik, amikor úgy érzed, hogy a tőled elvárt feladatok – például munkahelyi, iskolai vagy kapcsolati – meghaladják a teljesítőképességed’’. Röviden, amikor azt érzed, az élet valamelyik területén túlvállaltad magad. Lássuk be, ez manapság elég gyakran előfordul. Esetemben ilyenkor a probléma az, hogy nem arra koncentrálok, hogy megszüntessem a stresszforrást, hanem a sok teendő között cikázik az agyam, és tovább hergelem magam. Ez persze a legrosszabb, amit tehetek. 

Az egyik ismerősöm mesélt arról, hogy neki egy stressznapló sokat segített. Először azt hittem, csak viccel. Nagyon meglepődtem, hogy neki ez segít. Hallottam már a klasszikus naplóról, illetve étkezési-, pénzügyi- és boldogságnaplóról is. Arra viszont sosem gondoltam, hogy valaki rendszeresen papírra vesse, mi miatt érzi magát feszültnek. Lehet, hogy tényleg érdemes egy esélyt adni ennek a módszernek? Néhány napja el is kezdtem a sajátomat, hogy megtapasztaljam a hatékonyságát. Ha te is szeretnéd kipróbálni, így vágj bele:

1. Ragadj papírt és tollat!

Igen, az old-school technikával készítsd el a naplódat. Szó sem lehet gépelésről vagy stressz-blogról! Ugyanis a kutatások szerint a kézírás valóban jó hatással van a mentális egészségedre. Az elektronikus kütyük pedig csak elvonnák a figyelmedet és nem koncentrálnál 100%-ban a gondolataidra. Ha kinevezted az egyik füzetet a naplódnak, akkor a lapokat függőlegesen oszd két oszlopra.

2. Írd le azokat a követelményeket/feladatokat, amik nyomást gyakorolnak rád!

Az első oszlopban sorolj fel minden olyan elvárást és teendőt, ami stresszforrás lehet. Gondold végig, hogy a munkahelyeden, a hétköznapokban vagy a társas kapcsolataidban mi mindennel helyezel terhet magadra. Ne aggódj, ha szépen sorakoznak egymás alatt, a napló majd segít abban, hogy megbirkózz velük.

3. Sorold fel azokat a tulajdonságokat, amik segítenek megszüntetni a problémát!

Ez már egy kicsit időigényesebb feladat, hiszen rá kell jönnöd milyen tulajdonságaid, esetleg milyen külső tényezők segíthetnek a problémák megoldásában. Fuss végig az első oszlopba írt pontokon, és mindegyik mellé írj valamit, ami megoldást jelenthet rá. A második oszlopba szinte bármit beírhatsz – a saját erősségeidet (például: kitartás, kreativitás, talpraesettség) is felsorolhatod, esetleg tárgyakat vagy személyeket, amik megoldást adhatnak az egyes problémákra. Én például nagyon sokat aggódtam amiatt, hogy az egyik barátnőmet mivel lepjem meg a szülinapja alkalmából. Így ez is bekerült a stressznaplómba. Azóta a mellette lévő oszlopba feljegyeztem a ‚‚koncertjegy’’ szót, és emiatt nem is aggódom többet. Persze, nem minden esetben ilyen egyszerű a megoldás, de jó, ha van valami, ami arra emlékeztet, hogy semmit sem lehetetlen megoldani. Ebben lesz segítségedre ez a nem hétköznapi napló.

4. Ne aggódj, ha nem találod a megoldást!

Ha hosszas gondolkodás után sem jut eszedbe semmi, ami megszüntetné az egyik stresszforrást, akkor tegyél fel magadnak néhány kérdést:

  • Megváltoztathatom a tőlem elvárt feladatot?
  • Kérhetek valakitől segítséget a teljesítéséhez?
  • Túl sokat várok el magamtól?
  • Biztos, hogy minden az én felelősségem?

A válaszok segíthetnek abban, hogy megtaláld a megoldást. Lehet, hogy ezután is üresen áll majd a második oszlop, de akkor se csüggedj – legalább megtanulod, hogy hol vannak a saját határaid és mennyi feladatra mondhatsz igent anélkül, hogy túlvállalnád magad.

Nyitókép: MundusImages/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: