Nappal és éjszaka kombinációja egyetlen lenyűgöző képben

Stephen Wilkes egyedülálló képeket készít. A művész szemet gyönyörködtető fotói nappali és éjszakai felvételek kombinációiból születnek.

Elképesztő, mennyire másként mutat egy táj attól függően, hogy a nap éppen kel, vagy nyugszik, vagy akár már le is nyugodott. Ez inspirálta Stephen Wilkes fotográfust, amikor eldöntötte, olyan képeket fog készíteni, melyek a nap különböző pillanatait egy fotóban ábrázolják.

Nappaltól az éjszakáig

A fényképész Nappaltól éjszakáig (Day to Night) sorozata – amely már könyv formájában is megjelent – a természet szépségét egy teljesen új perspektívából mutatja be. Wilkes lencséjén keresztül mi is bejárhatjuk a világot, megnézhetjük a nantucketi Brant Point világítótornyot és a kanadai Brit Kolumbiában található Bella Coola völgyet is. Mindegyik fotó egyik szélén a nappal készült felvételek láthatóak, majd ahogy a szemünkkel végighaladunk a képen, időben egyre későbbi felvételeket láthatunk, míg végül elérkezünk az éjszakai sötétséghez. Bár a napszak változik, a kész fotók mégis tökéletes egységben vannak.

Fotó: Stephen Wilkes Photography

Több száz kép, egyetlen fotóba sűrítve

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, Wilkes-nek több száz beállítást kellett összehangolnia, ami aprólékos szerkesztést igényelt. Az alábbi Serengeti Nemzeti Parkban készült fotóhoz ő és az asszisztense 26 órát töltöttek egy 18 láb magasan fekvő platformon, és manuálisan rögzítették a pillanatokat. Az így létrejött 2200 képkockából először egy válogatást készítettek, majd gondosan összeállítottak egy kompozíciót, ami megmutatja, hogyan adja át a helyét a nappal az éjszakának.

Fotó: Stephen Wilkes Photography

De a fényképész minden egyes fotó elkészítésével több napot töltött. Minimum 10 órát tartózkodott egy helyszínen, ahol a különböző napszakokban több száz azonos beállítású tájképet készített, majd ezeket szintén több órás munkával szerkesztette egy képpé. A végeredmény azonban megérte a sok fáradozást.

Fotó: Stephen Wilkes Photography

A fenti képhez – amelyet a Kanadában élő grizzly medvékről készített a fotós – ezt írta: Ennek a képnek az elkészítéséhez több mint 36 órán keresztül fotóztam, és közben tanúja voltam ezen rendkívüli állatok kommunikációjának. Az élmény felemelte a tudatosságomat, és lehetővé tette számomra, hogy felismerjem ezt a különleges és törékeny egyensúlyt az élőhelyünk, és a környezetünkben élő fajok között” – mondta Wilkes. A fotós azonban nemcsak a természetben, hanem a nyüzsgő nagyvárosokban is szívesen készít képeket, az alábbi felvételen például New York egyedülálló lenyomatát tárja elénk.

Fotó: Stephen Wilkes Photography

További képek a fotós Instagram oldalán találhatók.
Szerintünk mindegyik felvétel lélegzetelállító. Nektek melyik a kedvencetek?

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: Stephen Wilkes Photography

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: