Naptej, napolaj, fényvédő – tudod, hogy mit kensz magadra?

A tökéletes nyárhoz hozzátartozik a napbarnított bőrszín. De nem mindegy, hogy milyen áron éred el.

Napozni jó és fontos, de ma már senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne tartsa be az alapvető szabályait. Legalábbis következmények nélkül nem. A bőrünk, testünk legnagyobb szerve, számos feladata mellett a védelem funkcióját is ellátja, de ebben nekünk is a segítségére kell lennünk. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy nem a napozás okoz bőrrákot, hanem a leégés. A napozás hatására D-vitamin képződik a testünkben, ami az egyik leghatásosabb védelmet nyújtja a melanoma ellen mondja dr. Kiss Anikó bőrgyógyász.

A mérték mindig érték

Már unalomig hallottuk, hogy napozni csak mértékkel szabad, de nem árt állandóan ismételni, mert így sem vesszük elég komolyan a figyelmeztető jeleket. És az sem árt szem előtt tartani, hogy a globális felmelegedésnek „köszönhetően” a mostani napsugárzás nem olyan, mint 10-15 éve volt. Gondoljunk csak bele, hogy régen, 5 óra körül már szinte kiürültek a strandok, manapság pedig még este 6-kor is szénné lehet égni a napon, olyan erőteljes a hatása. Tehát muszáj alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez, mert a környezetváltozás hatásai jóval előttünk járnak.

Egy kis számtan

A napozó termékeken feltüntetett faktorszám (SPF) mindig az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. A faktorszám azt jelöli, hogy a naptej használatának köszönhetően mennyivel növelhetjük a napon eltölthető percek számát, anélkül, hogy bőrünk károsodna. Tehát, ha naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 20-as faktorú krémmel ezt 200 percre növelhetjük.

Nagyon világos bőrűek először 50 faktoros naptejjel kezdjék a napozást, amikor már némi alapszínre szert tettek, akkor lehet csökkenteni a faktorszámot. Aki barna bőrű, annak a 20-30 faktoros naptej is elég, viszont fontos, hogy naponta többször is használni kell.

Faktor nélküli barnítók

Egyre nagyobb divat lett a faktorszám nélküli, úgynevezett gyorsbarnítók használata. Ez tényleg az a kategória, amikor a vágyott szín elérése érdekében semmilyen normális keretek közé szorítható kompromisszumot nem kötünk. Legtöbbször olyan apró betűs az összetevők felsorolása, hogy nagyítóval is alig kivehető. Így nem is látni, hogy ezek a termékek leginkább csak színezőanyagok, amelyek instant módon adnak bronzos árnyalatot és aranyló csillogást a bőrnek. Esztétikailag biztos, hogy nem rossz a látvány, a baj csak akkor van, ha abban a hamis illúzióban fekszel ki a napra, hogy be vagy kenve. Mert a pillanatnyi hatás lehet, hogy mutatós, de abban biztos lehetsz, hogy a bőröd fuldoklik tőle. Késő délután nyugodtan használhatóak, sőt, naptej fölé is lehet őket kenni, de a déli napsütésben elengedhetetlen a faktoros naptejek használata.

Fizikai és kémiai naptejek

A naptejeknek, napolajaknak és minden egyéb napozáshoz való készítménynek két csoportja van: fizikai és kémiai. A doktornő mindenképpen a fizikait ajánlja, mert ez nem szívódik be a bőrbe, így nem kerül be a véráramba sem, a bőr felszínén marad, és ott fejt ki fizikai hatást, amelynek segítségével megvédi a bőrünket a nap káros sugaraitól, és az UV sugarakat visszaverik. A kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat és felszívódnak a bőrben, azaz akár a véráramba is bekerülhetnek, ezért szerencsésebb, ha mellőzzük a használatukat, a gyerekeknek pedig kifejezetten tilos ilyen készítményt használni – javasolja a doktornő.

Azt, hogy a hihetetlenül széles kínálatból melyik típust használod, annak nagy jelentősége nincsen, csak megfelelő faktorszáma legyen. A spray az örökmozgó gyerekek esetében lehet praktikus, az olaj pedig jól jön, ha egy kis csillogást is szeretnél. Egy a lényeg, hogy csak úgy menj napra, de még csak egy teraszra kávézni is, hogy be vagy kenve!

3 hazai termék, amellyel felveheted a bőröregedés elleni harcot:

1. Sunsol naptej

Sunsol, Adrienne Feller 8 712 Ft

Az Adrienne Feller termékcsaládba tartozó naptej 25-ös fényvédő faktorú és csak természetes összetevőket tartalmaz. Arcra és testre egyaránt használható, de a gyerekek érzékeny bőrére is ideális.

2. Napvédő krém

Napvédő krém SPF 30, Eszterkrém 4 290 Ft

Az Eszterkrém kozmetikai manufaktúra terméke 30 faktoros és kiváló választás az UVA és UVB sugárzás ellen. nem fehéríti ki a bőrt, csak selymes, halvány réteget képez. 100%-ban természetes összetevőkkel harcol a bőr károsodása ellen.

3. Natúr napkrém

Natúr Napkrém, Schüssler 5 390 Ft

A Schüssler natúr napkrém 20-as faktorral különösen érzékeny bőrre lett kifejlesztve, mely testre és arcra egyaránt használható, gyermekek bőrére pedig 3 éves kor felett ajánlják. Natrium chloratum Schüssler ásványi sót tartalmaz, mely helyreállíthatja a bőr vízháztartását, így hosszantartó hidratálást biztosít.

Nyitókép: Virojt Changyenchan/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: