Nászutas impotencia – Tényleg kötelező a szex a nászéjszakán?

Úgy tartják, a nászéjszaka pecsételi meg az örök hűséget. A mai modern esküvők azonban többször zárulnak alvással, mint lepedőgyűréssel. Kötelező lenne az együttlét a boldogító igen után, vagy ez csak idejétmúlt hagyomány?

Amikor az utolsó – és tegyük hozzá leghangosabb – , vendégek is végre hazatántorognak a lagziról, akkor kezdődik az igazi móka, a zárt ajtók mögött. Legalábbis a filmekben. A valóságban ennél kicsit árnyaltabb a kép. A tündérmeséken túl az igazság az, hogy ebben a pillanatban az egész esküvő és a félévnyi szervezkedés összes terhe hirtelen egyszerre nehezedik a vállunkra. Ami egyben azt is jelenti, hogy semmi másra nem vágyunk, mint kihámozni magunkat a gyönyörű – de 12 óra után már igen kényelmetlenné vált – mennyasszonyi ruhánkból, majd ágyba bújni. Ennek dacára, mivel a fejünkben élt egy idilli kép arról, ahogy egy fehér csipkecsodában frissen belevetjük magunkat a házasélet örömeibe, végül mégiscsak adunk egy esélyt a dolognak. De azért valljuk be, ritkán lesz ez több, mint két hullafáradt ember gyenge próbálkozása, ami minden, csak nem romantikus. Miért próbálkozunk mégis? Mert meg kell felelni a hagyományoknak? De tényleg szükséges ez?

„A nászéjszakát el kell hálni!”

Elképzelhetjük ezt a mondatot egy 19. századi dajkától, aki arra buzdítja a nemesi család üdvöskéjét, hogy a lakodalom után közelebbről is megismerje a ház legújabb urát. Szerencsére a kínos és túl sok szemlélőt magához vonzó nászéjszakák kora lejárt, de még így is sokszor átlengi az első együtt töltött éjszakát valami ki nem mondott elvárás. Valahogy úgy érezzük, hogy ez egy egyszeri és megismételhetetlen pillanat, amit kár elvesztegetni. Ezzel azonban sokszor olyan terhet teszünk magunkra, ami elkerülhető lenne, ha eltolnánk egy kedvezőbb időpontra a hitvesi ágy felavatását. Akkorra, amikor már kipihentük az esküvő fáradalmait.

Mi állhat közénk? Hát, a stressz!

A „nászutas impotencia” az egyik leggyakoribb kedvezőtlen velejárója a mézesheteknek. Ez főleg azokat a fiatalokat érinti, akik valamilyen oknál fogva megtartóztatták magukat az esküvőig. A hirtelen teljesítményszorongás – főleg a férfiak esetében – , azzal járhat, hogy hiába a hangulat, a megfelelő időzítés, a gyönyörű szállodaszoba, az újdonsült férj nem fogja tudni beteljesíteni a megálmodott fantáziákat. A csalódottság pedig nem épp a legkedvezőbb érzelem egy házasság kezdetén. De még a rutinos, hosszabb ideje együttélő párokat is érhetik meglepetések a kimerültség és a felfokozott esküvő utáni állapot miatt.

Millió és még egy ok

Nemcsak a stressz vagy a fáradtság, hanem a hólyagosra táncolt láb, a kicsit túl sok alkohol, de az is közrejátszhat a nászéjszaka elmaradásában, hogy a párnak még az esküvőt követően is rengeteg feladata akad. Sokszor ilyenkor kell elintézni a szolgáltatókkal a számlákat, a távoli rokonok ellátását, vagy a bepakolást a nászútra. De az is előfordulhat, hogy a hónap azon szakaszában van a mennyasszony, amikor nem szívesen hódolna a testi örömöknek. Millió és egy ok lehet arra, hogy a nászéjszaka nem az esküvőt követő hajnalban, hanem egy, két vagy akár három nap múlva legyen esedékes.

Most jön az a rész, amit a filmekben nem mutatnak

Férjként és feleségként együtt lenni igazán különleges élmény, van valami misztikum abban, hogy tudjuk, mostantól minden este együtt hajtjuk álomra a fejünket és minden reggel ugyanabba a szempárba nézünk bele. De ez nem jelenti azt, hogy a nászéjszaka kötelező program lenne, méghozzá az esküvő napján. Habár a filmekben a nászéjszaka után snitt, happy end és vége, a való élet csak ekkor kezdődik igazán. Rengeteg meghitt pillanatotok lesz együtt és előbb-utóbb úgyis sor kerül az első hitvesi együttlétre. De ez történjen úgy és akkor, amikor nektek a legjobb. Amikor kipihentek vagytok, tudtok egymás felé teljes figyelemmel fordulni és akkor a nászéjszaka tényleg olyan lehet, amilyennek megálmodtátok.

Nyitókép: standret/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: