A tökmag sokkal egészségesebb, mint a popcorn és ráadásul az őszi szezonban minden mennyiségben adott. Már csak rajtad múlik, hogy kihozd a legtöbbet belőle.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádok ropogtatni. Szegény jó, megboldogult nagymamám teljesen ki volt készülve, hogy a hercegnőnek nevelt kisunokája úgy ropogtatja a tökmagot, mint az autónepperek. Ez van, nem lehet mindenki tökéletes, én az otthoni mozizást csak tökmaggal tudom elképzelni. De azért jó, ha tudod, a tökmag nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van omega zsírsavakkal, illetve rengeteg antioxidánst és rostokat is tartalmaz. A sütőtök pedig mostanság amúgy is minden háztartásban adott. Miért ne hoznád hát ki a legtöbbet belőle? Isteni ízesítésű tökmagok következnek.
ABBAhagyhatatlan
Ha legközelebb tököt sütsz, még véletlenül se dobd ki a magját. Ha félbevágott tököt sütsz, akkor kézzel is ki tudod szedni a benne megbújó isteni csemegét. A legtöbbet a tisztítással szoktak elszöszmötölni, pedig ha a magokat egy nagy tál vízbe teszed, azok gyönyörűen feljönnek a víz színére. Ezután már csak egy szűrővel kell lehalászd őket, amit akár a gyermekeidre is bízhatsz. Biztos nagy örömmel vetik bele magukat a maghalászatba. Tegyétek a kis szemeket papírtörlőre, és már indulhat is a pörkölés. Vagy, ha nincsenek otthon a gyerekek, akiket le kell foglalni, választhatod a másik módszert is, amelyben ahogy kiszedted a magokat, tisztítás nélkül, csak befűszerezed és máris irány a sütő. Akármelyik receptet is választod, 350 fokos sütőbe dobva negyed óra után már csemegézhetsz is.
Sarki fűszeres
Ehhez a sós ropogtatnivalóhoz nincs más dolgod, csak fűszerezd édesköménnyel, oregánóval, olivaolajjal, sóval a magokat. Tedd sütőbe, majd tíz perccel később szórd le némi reszelt parmezánsajttal. A végén figyeld, nehogy a parmezán megégjen rajta. Ha letelt a 15 perc, hagyd kicsit hűlni a ropogtatnivalót. Szégyen ide vagy oda, én ebből szoktam félretenni külön csak magamnak, mert a családom egy siserehad, mire én jönnék, mindent felfalnak.
Édes-csípős
Ha valami igazán különlegesre vágysz, és szereted az édeskés ízeket kombinálni a tökhöz, akkor próbáld ki ugyanezt a technikát, csak juharsziruppal, fahéjjal és kardamommal fűszerezd a magokat. Esetleg ha szereted, adhatsz hozzá gyömbért, cayenne- borsot és cukrot is.
Chili-Lime
Személyes nagy kedvencem, amely finomabb, mint a bolti. Imádok mindent, amiben chili van páldául a chili-lichy martinit, így a tökmagon is kötelező volt kipróbálni. Mivel nálunk ebből komoly mennyiség fogy, általában hántolt tökmagot érdemes használni. Egy kis vajjal, vagy olivaolajjal masszírozd át a magokat, majd jöhet egy kis chili őrlemény, cayenne-bors, és az elmaradhatatlan limelé. Mielőtt ráfacsarod a limeot, reszelj a magokra egy kis héjat is, hogy valóban isteni élményben legyen részed. A legeslegjobb pedig az egészben, hogy más nyers maradék magokat is hozzáadhatsz, jöhetnek a barátok kártyázni, remekül illik hozzá a chili lichy martini!
Forrás: marthastewart
Nyitókép:Westend61