Ne félj egyedül utazni! 5 úti cél, amely társ nélkül is jót tehet a lelkednek

Volt már olyan gondolatod, hogy jó lenne egy kicsit egyedül lenni és pár napra kilépni a hétköznapi mókuskerékből? Ne félj elindulni! Az egyedül utazás nem magányos utazást jelent, hanem kiváló lehetőséget nyújt az önismeretre és a feltöltődésre.

Az utazás általában családi, vagy baráti program, de ettől függetlenül egyáltalán nem ördögtől való egyedül utazni. Sőt, manapság egyre nagyobb divat így is útra kelni. Gondolj bele, ha a mindennapjaid túlnyomó részében folyamatosan alkalmazkodsz valakihez, akkor néha kifejezetten jól eshet csak a saját fejed után menni. Amikor nem kell egyeztetni egy programot, csak azt nézed meg, ami tényleg érdekel, és ha épp nincs kedved semmihez, akkor megengedheted magadnak a semmittevést is.

Az egyedül utazás számtalan előnnyel is jár

Egy nagyon kedves barátnőm, középvezetőként dolgozik egy multicégnél, és egy ponton elege lett abból, hogy minden percét keretek közé szorítják. Ebből szeretett volna egy kicsit kiszakadni, ezért pár éve egyedül eltöltött egy hétvégét Gyulán. Ott ébredt rá, hogy az a legnagyobb szabadság, amikor ezt megengedheti magának. Azóta minden évben beiktat pár napot, amikor a családot, munkát hátrahagyva, csak egyedül bóklászik.

Egyedül utazni nem feltétlenül azt jelenti, hogy magányos vagy, és nincs senki, aki veled tarthatna. Ha egyedül utazol, akkor nem kell senkihez alkalmazkodnod, viszont minden döntést neked kell meghoznod. Egy ilyen úton a problémamegoldó készségedet is próbára teheted, de önismeretre is kiváló, és a lelkednek is jót fog tenni, ha pár napig csak a magad ura vagy.

Akár csak egy napra szöknél el a mindennapokból, vagy akár több időre is van lehetőséged, ebben az 5 városban egyedül is jól fogod magad érezni:

Bécs

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hans van Dongen (@hans013) által megosztott bejegyzés


Ha nem mennél messzire, de mégis elhagynád az országot, akkor Ausztria fővárosa az egyik legjobb úti cél. Még csak autóba sem kell ülnöd, hiszen a vonat a város közepéig visz. Bécsben a látnivalók mellett igazi program dömping vár: jobbnál jobb kiállítások és múzeumok, de szabadtéri program is rengeteg van. A Museum Quartierben szeptemberig folyamatosak a rendezvények, ide bármikor érdemes benézni. Ha felfedeznéd a város történelmi látnivalóit, vagy eddig csak kívülről sétáltál el a Shönbrunni kastélypark mellett, akkor most itt az idő, hogy alaposabban elmerülj ezekben a csodákban. Érdemes csatlakozni egy vezetett városnéző sétához is, ahol még új barátokra is lelhetsz. Azonban ha tényleg nem vágysz társaságra, akkor töltsd le az ivie alkalmazást, ami egy szuper bécsi városnéző applikáció, és tökéletes társad lesz a felfedezésben.

Káli-medence

fotó: Steindl Gabriella

Az országhatárokat sem kell elhagyni ahhoz, hogy lecsillapodjon az elméd, és magad mögött hagyd a dolgos hétköznapokat. Magyarország egyik legszebb környéke a Káli-medence, ahol bármelyik településre mész, olyan érzésed lesz, mintha Toszkánában lennél. Bérelj egy kerékpárt és tekerj végig a falvakon. Érdemes lesz több helyen megállni, mert minden község rejt valami csodát. Próbáld ki a térség borait, a hamisíthatatlan házi kosztot és ha nyugalomra vágsz, akkor telepedj le a Balaton partján. A Káli-medence bármelyik csücskében kötsz ki, a látvány és a hely varázsa biztos, hogy magával fog ragadni.

Barcelona


Barcelona, Spanyolország legnépszerűbb úti célja, turisták százezrei látogatják évente. Nem véletlenül, itt minden egyben megtalálható, amiért utazni érdemes. Barcelonával nem lehet hibázni és betelni sem. Nyüzsgő, lendületes és elképesztően sokoldalú. Ha csak végig sétálsz a városon, és be sem mész egyetlen múzeumba sem, akkor is számtalan csodát látsz. Itt szinte minden második épület egy műalkotás, Gaudi elképesztő munkáival nehéz betelni. Ha most mész először, akkor érdemes a városnéző busszal nekivágnod a katalán fővárosnak, és a legszimpatikusabb látnivalóknál leszállni. Készülj egész napra, mert mindegyik megálló izgalmas helyszínre vagy programra visz. A Sagrada Familia és a Güell Park mellett, ne hagyd ki a látnivalók sorából a Picasso Múzeumot se. Ha pedig nyugalomra vágsz, akkor menj ki a tengerpartra, Barceloneta negyednél.

Szeged

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szeged Tourinform (@szegedtourism) által megosztott bejegyzés


Tudod, hogy a Sóhajok hídjáig nem kell Velencébe utaznod? Elég csak Szegedig! Szeged is azok közé a városok közé tartozik, ahol már szinte mindenki járt, de az is, hogy fel még nem fedezte teljes pompájában. Érdemes új szemszögből megközelíteni a várost, és túllépni az iskolai osztálykirándulások kötelező körein. Kerékpárral is felfedezheted Szeged sokoldalúságát, vagy a városnéző túrákhoz is csatlakozhatsz. Lassan indul a szabadtéri színház szezonja, ha egy tartalmas programra vágysz, akkor érdemes szemezni a kínálatból. Sétálj el a gyógyvizet adó forrásokhoz, látogass meg egy parkot, vagy pihenj le a Széchényi téren. És az is Szeged mellett szól, hogy a nagyobb városok között itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Nem hangzik rosszul, ugye?

Prága


Csehország fővárosa, Prága is ideális úti cél, ha egyedül utazol. Ha nem vesztegetnéd az utazással az időt, akkor éjszakai vonatot válassz, így a reggeli kávédat már valamelyik hangulatos prágai teraszon ihatod. Prága lenyűgöző város, a történelem és a modern kori építészet tökéletes keveréke. Ha egyedül mész, akkor valószínűleg nem a sörözés, vagy a sörfőzdék látogatása lesz az elődleges, de azért egy hangulatos helyi kocsmába mindenképpen nézz majd be. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágysz, akkor a belvárosi kenutúrát imádni fogod, ha csak csendesebben szemlélődnél, akkor az óváros, vagy az UNESCO Geopark lesz a kedvenced. Ha pedig valami egészen izgalmas kalandot szeretnél, akkor fedezd fel a várost a Silent Disco Walking Tour segítségével. Ennek során a város látnivalói mellett szórakoztató zenei élményben is részesülsz.

Nyitókép: Kathrin Ziegler/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: