Ne hagyd ki az édesköményt, az október ízletes sztárját

Ropogós és lédús zöldség, ami már az ókor ínyenceit is elkápráztatta. Most eláruljuk, miért rajonganak érte a táplálkozási szakértők, és hogyan dobhatod fel vele az étrendedet.

Lehet, hogy az édeskömény nem olyan népszerű zöldség, mint a sütőtök, de ha kihagyjuk az étkezésből, bizony rengeteg ízről, textúráról és változatosságról maradunk le. Vásároljunk egy gumót, ami garantált belépő az édeskömény rajongók klubjába.

Ez a zöldség a Földközi-tenger vidékén őshonos, gyakran Görögországhoz és Olaszországhoz kötik, ahol a vadon termő édesköményt még mindig széles körben használják a helyi konyhákban. Napjainkban azonban a legtöbb édesköményt Indiában, Kínában, Szíriában és Mexikóban termesztik. Gyógyhatása évszázadok óta ismert, már az ókorban is gyomorfájás kezelésére alkalmazták. De mitől olyan nagyszerű az édeskömény még ma is?

Az édesköményt gyakran az édesgyökérrel hozzák kapcsolatba, tévesen. Az édeskömény, nevével ellentétben, egyáltalán nem édes. Az íze inkább fűszeres, kicsit csípős és ánizsos. Intenzív íze természetes, az állaga lédús és ropogós, megfőzve pedig egész selymes lesz. Akárhogy is nézzük, az édeskömény hihetetlenül tápláló kiegészítője az étrendünknek. A friss édeskömény szép adag C-vitamint, káliumot és mangánt tartalmaz. Ezek a tápanyagok hasznosak az immunitás, a vérnyomás, illetve a csontok egészségének szempontjából. Emellett tartalmaz rozmarinsavat, klorogénsavat és antioxidáns hatású vegyületeket. A ropogós zöldség a bélrendszer egészségére is jótékony hatással lehet. Az édesköményt már régóta használják az egészséges emésztés támogatására az anetheol nevű vegyületnek köszönhetően, amely segít ellazítani a gyomorizmokat, és csökkentheti a gázosodást. Ha étkezés után eszünk belőle néhány szeletet, az megkönnyíti az emésztést.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes darabot?

Amikor édesköményt vásárolunk a piacon vagy az élelmiszerüzletben, akkor mindig keressük a hibátlan példányokat. Ellenőrizzük, hogy ne legyen rajta barna folt, szilárd tapintású legyen, a szára pedig világoszöld színű. A legjobb gumókhoz a termelői piacokon juthatunk hozzá, ugyanis a frissen betakarított zöldség lédúsabb és ízletesebb, mint például a hónapokon át elraktározott társaik.

Mi legyen a zsákmánnyal?

Az édeskömény körülbelül egy hétig tárolható a hűtőben, még akkor is, ha élelmiszerboltban jutottunk hozzá. A szárát vágjuk le, így kisebb helyen is elfér a gumó, majd a levágott részeket tegyük fagyasztóba, és használjuk fel levesbe. Evés előtt távolítsuk el az édeskömény külső rétegét úgy, mint a hagymánál. Innentől fogva pedig csak a fantázia szabhat határt annak, hogyan használjuk fel ezt a fantasztikus zöldséget. Íme, néhány ínyenc tipp:

  • Locsoljuk meg olívaolajjal, és más őszi zöldségekkel, például sárgarépával és kelbimbóval pirítsuk meg serpenyőben. Ezután mehet rá egy kis pesto, és máris kész a szezon legízletesebb körete.
  • Az édeskömény tökéletesen passzol a citrusfélékhez. Szeleteljük vékonyra zöldséghámozóval a gumót, és tálaljuk narancsszeletekkel, fekete olívabogyóval és olívaolajjal.
  • A zöldség- vagy csirkealaplének igazi gellert adnak a levágott részek, remekül használható a levesekben.

Tegyünk magunknak egy szívességet, és feltétlenül próbáljuk ki ezt a nagyszerű, őszi zöldséget.

Forrás: Prevention
Nyitókép: Michael Burrows/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: