Ne stresszelj a szex miatt! Ez a 4 dolog segít (+18)

Te is hajlamos vagy stresszelni a szex miatt? Néhány egyszerű tanáccsal legyőzheted a gátlásaidat.

Nem is gondolnád, hogy a serdülőkor alatt hány nőben alakulnak ki negatív érzések a testükkel és a szexualitásukkal kapcsolatban. Ezeknek a fenntartásoknak és gátlásoknak a nagy részét sikerül leküzdeniük, mire felnőtté válnak. De ez nem azt jelenti, hogy örökre megszabadultak a negatív gondolatoktól, hiszen azok később újra és újra előtörhetnek, valamint örökké hatással lehetnek az önbizalmukra. Sok nő a gátlások miatt nehezebben él át orgazmust és a szégyenérzet miatt a libidójuk is gyakran visszaesik. A médiában feltűnő idealizált testkép hatására milliók küzdenek testképzavarokkal az egyre sikeresebb body pozitív mozgalmak ellenére. Ez az önbizalomhiány szintén megnehezíti, hogy felszabadultan éljék meg a saját szexualitásukat.

Miért alakult ki a nőkben ennyi negatív gondolat a szexualitással kapcsolatban?

Pontosan erre a kérdésre keresték a választ az American Journal of Sexuality Education legújabb kutatásában. Angela Cooke-Jackson, viselkedéskutató, Valerie Rubinsky, interperszonális kommunikációkutató és Jacqueline N. Gunning egészségügyi kutató közel 200 felnőtt nőt kérdezett a témában. Többek között azt próbálták kideríteni, milyen üzeneteket kaptak a testükkel és a szexualitásukkal kapcsolatban életük különböző korszakaiban. Sokan említették, hogy a szüleik tanításai szerint a házasság előtti szex szégyenteljes dolog, valamint arról is többen beszéltek, hogy féltek, hogyan reagál majd a környezetük, ha kiderül, fiatalon vesztették el a szüzességüket. Amikor arról kérdezték őket, mi segített nekik abban, hogy legyőzzék ezeket a gátlásokat és egészséges kapcsolatot alakítsanak ki a szexualitásukkal, a legtöbben hasonló választ adtak:

1. Merj őszintén beszélni a szexről!

A barátokkal és a családdal folytatott beszélgetések is segíthetnek abban, hogy pozitív kapcsolatot alakíts ki saját szexualitásoddal kapcsolatban. A korábbi kutatások már bizonyították, ha a tinédzserek és a szülők nyíltan beszélnek a szexről, akkor a fiatalok jellemzően tovább várnak az első alkalommal. Valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságos szexre, mint azok, akiknél ez a téma tabu maradt. Más kutatások arról számoltak be, hogy a barátokkal folytatott beszélgetések javítják a szexuális önértékelésedet és segítenek abban, hogy nyíltan beszélj a vágyaidról és kéréseidről az ágyban.

2. Gyűjts be minél több információt!

Ezeket az infókat, érdekességeket vagy tényeket begyűjtheted az előbb említett beszélgetésekből, de az interneten vagy különböző könyvekben is rengeteg olyan érdekességre bukkanhatsz, ami segít. Az American Journal of Sexuality Education kutatásában résztvevők közül többen is említették, hogy a szexuális élettel, a termékenységgel és a menstruációval kapcsolatos információk is segítették őket testük, egészségük és vágyaik megismerésében.

3. Barátkozz meg a testeddel!

Talán semmi sincs olyan nagy hatással a szexuális életedre, mint az, hogyan viszonyulsz a saját testedhez. Minél szégyenlősebb vagy elégedetlenebb vagy, annál kényelmetlenebbül érzed magad az együttlétek előtt és alatt – ez a stressz pedig minden örömtől megfoszt. Ha jól érzed magad a bőrödben a szex minősége is javul. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal fogyókúrába kell kezdened – a szex minőségének semmi köze a testsúlyodhoz. Ennél jóval fontosabb, hogy megismerd és megértsd a működését. Itt újra megemlíthetjük az előző pontot, azaz minél több információt tudsz a szervezeted működéséről, annál jobban megérted majd, és ha szinkronba kerülsz vele, nem okoz majd problémát az élvezetek megélése.

4. Felejtsd el a gendersztereotípiákat!

Azok a nők, akik nem fogadják el a berögzült társadalmi normákat, hanem a feminista mozgalom támogatóiként egyenrangú partnerként tekintenek magukra, sokkal kielégítőbb szexuális életet élnek. Általánosságban elmondható, hogy azok, akik nem rendelik alá magukat partnerüknek, egészségesebb a testképük, kevésbé stresszesek és gyakrabban jutnak el a csúcsra. A feminista mozgalmak is arra bátorítanak, hogy ne félj a szexualitásról beszélni, kérdezni vagy kutatni és szerintünk néha az sem árt, ha egy kicsit önző vagy az ágyban.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: