A legtöbben ízesítve szeretjük reggeli italunkat, a szakemberek szerint viszont a következő három dolgot jobb, ha inkább nem kevered a kávédba. Ajánlunk azonban néhány olyan finomságot, amitől egészségesebb lesz a kedvenc feketéd.
Azt nem tudhatom, neked mi az első gondolatod reggelente. De abban biztos vagyok, hogy ha szereted a kávét, akkor az is ott van az első öt dolog közt, ami az ébredés utáni percekben eszedbe jut. Nálam is így van: 14 éves korom óta minden napom azzal indul, hogy kikászálódom az ágyból, irány a konyha és elkészítem a kedvenc reggeli frissítőmet. Mára egész szép kis kávé- és teaszekciót rendeztem be, külön részleggel azoknak a finomságoknak, amelyekkel még ízletesebbé tehetem a kávém. Azonban a szakértők szerint nagyon nem mindegy, mivel ízesítünk. Az alábbi dolgokat inkább ne tedd a kávédba, mert az amúgy egészséges italt csak egészségtelenebbé teszed velük.
Lássuk, mi mindent érdemes mellőzni a kávékészítés során, illetve fussuk át együtt, mit keverj helyettük a reggeli forró feketédhez.
3 egészségtelen ízesítő: ezeket inkább ne tedd a kávédba
- Cukor: Az egyes számú közellenség mi lehetne más, mint a cukor. A túl sok hozzáadott, finomított cukor veszélyeit már nem kell bemutatnunk: olyan krónikus betegségek kockázatát növelheti, mint a diabétesz vagy a szívbetegségek. És igen, egyúttal semmissé teszi azokat az egészségügyi előnyöket, amelyeket a kávé nyújt. A megoldást az jelentheti, ha folyamatosan tudod csökkenteni a kávédhoz adott cukrot, egészen addig, míg képes leszel feketén inni.
- Kávékrémpor: Bár a régi reklám szerint az egyik ismert kávékrémpor márka nélkül a kávé olyan, mint a Dallas Bobby nélkül, a szakemberek más véleményen vannak. Mert hogy túl sok olyan összetevőt tartalmaz egy-egy ilyen készítmény, aminek nem tudjuk kimondani a nevét. Ez pedig ritkán tesz jót az egészségnek… szóval jól teszed, ha ennek a mennyiségét is megpróbálod csökkenteni, a cukorhoz hasonlóan, míg végül enélkül tudod inni a kávéd.
- Mesterséges édesítőszerek: Aszpartám, szukralóz és társaik? Inkább mondj rájuk nemet. Bár az egészségre gyakorolt hatásáról szóló bizonyítékok nem egyértelműek, a Mindbodygreen.com által megkérdezett szakértő azt javasolja, ezek helyett egy kis steviát használj inkább. De a legjobb, ha teljesen elhagyod az ízesítőket, és ezek nélkül tudod meginni a kávét. Vagy ha nagyon nem megy, az alábbi listából válogass inkább.
Akkor mit keverj a kávédba?
- Fűszerek: A fahéj, a kardamom vagy a szerecsendió gyulladáscsökkentő hatását használd ki nyugodtan a kávéd elkészítésekor is. Tulajdonképpen mindegy, hogy az őrleményhez adod, vagy a kész kávéra szórod ezeket, a végeredmény finom illattal és csodás ízzel kápráztat majd el. Kísérletezz bátran!
- Kókuszolaj: Amellett, hogy vajas, krémes ízt kölcsönöz a kávénak, a kókuszolaj bizonyítottan segíti az emésztést és a bélrendszer egészségét. Ezen kívül akkor is jó választás lehet, ha több kávét iszol egy nap, és úgy érzed, picit feszültebb vagy, mert segíthet kordában tartani ezt a feszültséget.
- Datolyaszirup: A datolya természetes édes íze miatt szuper választás. Főzz meg néhány szemet egy kis vízben, majd turmixold össze. A cél, hogy egy sűrű szirupot kapj, amit a kávédhoz adhatsz.
- Egy adag kollagén: Hogy a reggeli kávéd még inkább szépítse a hajadat, a körmödet és a bőrödet, na meg az ízületeidnek is jót tegyen, keverj bele egy adag kollagént. Az extra jó hír, hogy ez a módszer kicsit laktatóbbá is teszi a kávét. Így ha csak pár falatot tudsz reggelizni, a munkahelyeden nem a nasikeresés lesz az első dolgod.
- Fehérjepor: Vaníliás kávét szeretnél? Nem kell rögtön ízesített szirupok után nézned, ezeket inkább ne tedd a kávédba. Keverj el egy adag vaníliás fehérjeport tejjel (tejhabosítóval is felverheted), és öntsd a kávédhoz. Forrón is isteni, de nyáron mennyei jegeskávét is készíthetsz így. Nem beszélve arról, hogy a fehérjebeviteledet is növelheted, miközben nem csinálsz mást, csak a kedvenc kávédat kortyolgatod.
Forrás: Mindbodygreen.com
Nyitókép: Eva-Katalin / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Kirándulj és kávézz: ezt a 4 presszót ejtsd útba, ha országjárásra indulsz
- Az újrahasznosított kávézaccból készült kávé illatú poharak új szintre emelik a reggeli kávézás élményét
- 3 energiát adó reggeli ital, kávé helyett