A nyár legtrendibb italával búcsúztatjuk az augusztust: koccintsunk negronival

Gondoltad volna, hogy a klasszikus nyári koktélok, az Aperol Spritz, a Mojito vagy a Daiquiri idén labdába sem rúghatnak majd a Negroni mellett? Pedig egyértelműen a keserű ízű és lenyűgöző vörös színárnyalatú ital lett a 2021-es nyár koktélja.

Ha nem is vagy nagy koktélfogyasztó, a negroni kifejezést már biztosan te is hallottad, hiszen szinte minden bár és étterem itallapján megtalálható. De tudtad, milyen érdekes múlttal büszkélkedhet? Ez az ital annyira ikonikus, hogy számos legenda és hagyomány kapcsolódik hozzá. Például ha évtizedekkel ezelőtt negronit rendeltünk a bárpultnál, az gyakorlatilag felért egy titkos kézfogással. Ugyanis – a Bon Appétit magazin szerint – az ital akkoriban azt szimbolizálta, hogy a bartender már jól ismer minket. 2013-ban a GQ magazin magasztalta az egekig, amikor azt írta, hogy „a negroni olyan, mint a fekete kávé, vagy mint Texas jellegzetes íze.” 

A receptje egyszerű: egyenlő részben tartalmaz gint, édes vermutot és Camparit.

Utóbbi egy gyógynövények és gyümölcsök kivonatából készített keserűlikőr, amely az olasz bárbölcsesség szerint a harmadik alkalom után esik igazán jól. Épp a Campari az, ami miatt a negroni egy olyan koktéllá vált, amely megosztja az embereket. 

Negroni, a keserű arany

A londoni St Pancras Hotel intelligens tetőtéri gin&tonic bárjában 2021 nyarán a negroni volt a legkelendőbb ital. De mi a helyzet, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy fancy hotelben szürcsölgessük az italt? Ebben az esetben dobozolt változatban is megvásárolhatjuk, hogy a táskánkban mindig kéznél legyen, ha megkívánjuk. Néhány bárban pedig snowgronit (fagyasztott, jégkásaszerű italt) vagy ananászos negronit is kérhetünk. Ha pedig a koktél iránti rajongásunkat szeretnénk kifejezni, akkor a Marks & Spencer negroni feliratú pólóját is megvásárolhatjuk. Egyszóval: talán sosem volt még ekkora negroni-láz, mint idén. 

A legnemesebb olasz koktél

Mielőtt ezzel a keserű koktéllal búcsúztatnánk a nyarat, ismerjük meg a történetét. A legenda szerint egy olasz nemes, Camillo Negroni gróf 1919-ben visszatért Amerikából, és betért a firenzei Cafe Casoniba. Itt a kedvenc italát, a klasszikus Americanot (Campari, Vermut Rosso, szóda) rendelte, de a pultost arra kérte, a szódavizet cserélje ginre mondván, nehéz napja volt. Az eredeti italt hagyományosan citromkarikával szolgálták fel, azonban a pultos ezt narancsra cserélte – így egy teljesen új ital született meg, amely annyira ízlett a grófnak, hogy ezután rendszeresen ezt rendelte. A történészek szerint – sok legendával ellentétben – ennek a történetnek valóban van igazságalapja, de sokak szerint nem a grófnak, hanem az egyik unokájának köszönhetjük a negronit.

„Ha a negronira gondolok, egy nemes olasz úriember képe jelenik meg előttem, aki Firenze körül kóborol cipőben, zokni nélkül és nagyon divatos dzsekiben” – mondta Richard Godwin, a The Spirits szerzője és koktélszakértője. A negroni a sprezzaturát testesíti meg, azaz az olasz nemtörődömséget, az urbánus eleganciát. Godwint szerint a negroni tökéletes ital egy koktélújoncnak is, mert nem lehet elrontani. „Csak három összetevő, egyenlő arányban – gin, vermut és Campari –, jégre töltve. A trükk a jégben rejlik. Minél többet használsz, annál kevésbé hígítja a koktélt, mivel gyorsabban lehűl.” Ennek tudatában nem is maradt más hátra, minthogy elkészítsd a saját negronid.

Negroni recept

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

House of Negroni (@houseofnegroni) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 3 cl gin
  • 3 cl Vermut Rosso
  • 3 cl Campari
  • szóda (elhagyható)
  • narancs, felkarikázva

Elkészítés

  1. A hagyományos Negroni elkészítése rendkívül egyszerű, egy profi mixernek nem tart tovább egy-két percnél. Egy poharat (általában régi típusú koktélos pohár) tölts meg jéggel, majd add hozzá a gint, a vermutot és a Camparit.
  2. Végül ízlés szerint adagold hozzá a szódavizet. Ha nem akarsz túl erős italt, hígítsd bátran. Amennyiben egy ütősebb koktélt kortyolgatnál, a szódavizet akár el is hagyhatod.
  3. Tegyél bele egy szelet narancsot, díszítsd a pohár szélét egy ív narancshéjjal és már fogyaszthatod is.

Forrás: The Guardian
Nyitókép: cottonbro/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: