4 dolog, amit bárcsak minden apa megtanítana a lányainak

Egy lány rengeteget tanul az édesanyjától, de az apa bölcsessége és képességei is hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen nő válik belőle. A legszerencsésebbek a feltétel nélküli apai szeretet mellé a következő 4 útravalót is megkapják.

Bár a legtöbb férfi lélegzetvisszafojtva várja, hogy az ultrahang képéről egy trónörökös tekintsen vissza, bizonyára mindannyiuk szíve meglágyul, amikor egy hercegnőt köszönthetnek a családban. Kétségtelen, hogy onnantól egy olyan apa-lánya kapocs veszi kezdetét, ami felbonthatatlan és pótolhatatlan. Nemcsak biztonságérzetet és stabilitást ad egy apa a lányának, hanem fontos kihívásokon is át tudja vezetni, pusztán azzal, hogy szerető férfi példaképként szolgál. Nagyon sok mindent, amit egy apa megtanít a gyerekeinek, azt nem úgy teszi, hogy leül velük beszélgetni, hanem egyszerűen egy olyan modellt nyújt a viselkedésével, ami meghatározóvá válik később. Minden apa-lánya kapcsolat egyedi, de minden apa tud valami hasznosat tanítani a lányainak, ami hatással lesz az életükre. A következő négy dolog pontosan ilyen.

1. Egy mércét, amiből ne adjanak lejjebb a pártalálás idején

Apa és lánya
Fotó: Oliver Rossi/Getty Images

Az apák egyik legfontosabb feladata felállítani egy olyan standardot, amihez a többi férfinak igazodnia kell a jövőben. A lánya életében ő az első ellenkező nemű, így általános képet nyújt arról, hogy milyenek is a férfiak. Hogyan viselkednek a nőkkel, fel lehet-e rájuk nézni és számíthatnak-e bármikor a segítségükre, ha szükség lenne rá. Amikor egy kislány úgy nő fel, hogy látja az édesapját felelősséget vállalni vagy éppen virágot hozni és udvarolni a feleségének, az olyan mélyen bevésődik, hogy az lesz az etalon, amit egész életében keresni fog. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy férfi milyen példát mutat.

2. A fiúkkal való beszélgetés nemcsak felszínes, hanem mély is lehet

Sokszor gondoljuk azt felnőtt nőként, hogy a férfiakkal nem lehet komolyan beszélgetni. A legtöbben, ha érzelmekről van szó bezárnak, vagy elkezdenek gyerekesen viselkedni. Ebből kifolyólag egy olyan általános kép terjedt el a fiúkról, hogy felszínesek. Ezért úgy gondoljuk, hogy ha valamit ki szeretnénk beszélni, jobb, ha a barátnőinkre támaszkodunk. De mindez nem történik meg akkor, ha az érzéseinkkel tudtunk az apánkhoz fordulni és ott értő fülekre találtunk, vagy voltak olyan mélyebb beszélgetéseink, ahol egyenlő partnerként kezeltek a szüleink. Ha ezek teljesültek, később is olyan férfiak társaságát fogjuk választani, akik tiszta és őszinte kommunikációra képesek.

3. A gyakorlati dolgokban való jártasság magabiztosságot ad

Nem igaz az, hogy egy apának csak a fiait kellene bevezetni a mindennapi élethez szükséges gyakorlati dolgokba. Egy nő számára is hasznos, ha tud villanyégőt cserélni, befúrni egy csavart, vagy összerakni egy kisbútort, akárcsak a férfiak. Erre pedig ki más taníthatná meg, ha nem az apukája? A kézügyesség, gyakorlatiasság mind olyan tulajdonságok, amiknek a megtanulása nemcsak közös mókát, hanem hasznos élettapasztalatot is nyújt. Nem beszélve arról, hogy mennyivel életrevalóbb egy olyan lány, aki meri bepiszkolni a kezeit, mint akit elkényeztetnek, és mindent elvégeznek helyette.

bicikli apa lánya gyerek család
Fotó: Westend61 / Getty Images

4. A szerethetőségünk nem a cselekedeteinken vagy a külsőségeken múlik

A szülői szeretetnek jó esetben feltétel nélkülinek kell lennie. Ugyanakkor egy apától megtapasztalni ezt igazán különleges dolog. Amikor sem a kinézetünk, sem a szépségünk, de még az sem változtatja meg az irántunk érzett szeretetét, hogy éppen aznap rossz fát tettünk-e a tűzre, az alapjaiban határozza meg egy lány önbecsülését. Nem fog később olyan felesleges köröket futni, ahol azt gondolja, hogy a testére van szükség, ahhoz, hogy elnyerje egy férfi figyelmét és szeretetét. Hanem egy olyan stabil önértékeléssel fog rendelkezni, aminek a szilárd alapjait már letette az első férfi, aki a legfontosabb volt az életében.

Nyitókép: Vasyl Dolmatov/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: