4 tipp, amit megtehetsz a mentális egészségedért a mindennapokban

Az önfejlesztés fontos, viszont egy-egy hosszabb terápia jelentős mértékben megterhelheti a pénztárcádat. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet a lelki egészség megőrzéséhez otthonra, amíg nem jutsz el szakemberhez.

A mentális egészséget sosem szabad félvállról venni. Hogyha a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaljuk, akkor a legjobb döntés egy szakember felkeresése lehet. De mi van akkor, hogyha jelenleg egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak mindezt anyagilag? Hisz valljuk be, egy terápia sokszor még kedvezményes áron is megterheli a pénztárcát. Habár a terápia minden esetben a legoptimálisabb döntés, ha valamilyen lelki vagy mentális nehézséggel küszködünk, vannak bizonyos élethelyzetek, amelyek megnehezítik az elkezdését. Ilyen esetekre nem árt, ha észben tartod a következő négy módszert, amivel segíthetsz magadon, ameddig nem jutsz el szakemberhez.

1. Applikációkkal a mentális egészségért

A mentális egészséget célzó applikációk olyan segítséget és támpontot tudnak nyújtani a rászorulóknak, amit talán máshol nem tudnának megkapni. Tény, hogy ezek az alkalmazások nem helyettesítenek egy terápiát és diagnózist se tudnak felállítani, mégis egy biztos segítséget tudnak jelenteni a mentális jóllét felé vezető úton. A Moodfit-hez vagy Sanvello-hoz hasonló applikációk a stressz és a szorongás célzott kezelésére lettek kifejlesztve. Ráadásul nemcsak pillanatnyi megoldást nyújtanak, hanem hosszútávú tippekkel és megküzdési módszerekkel is felfegyvereznek.

A különböző applikációk listája rendkívül hosszú, és számos problémára jelenthetnek támaszt, ezért mindenképp érdemes többet is kipróbálni. Vannak, amelyek csak oktatási felületként működnek, de olyanok is akadnak, amik többezer technika vagy gyakorlat formájában segítenek. A mai rohanó világban az ilyen alkalmazások többek között emlékeztetőként is szolgálhatnak, hogy ne felejts el minden nap egy kicsit lelassítani és csak önmagadra koncentrálni.

2. Reformáld meg a gondolkodásmódod!

Elsőre talán furcsán hat ez a technika, azonban a kognitív viselkedésterápia pontosan erre lett kitalálva. Ez egy olyan önreflektív terápiás módszer, melyet elsősorban a depresszió és szorongás leküzdésére fejlesztettek ki, viszont számos olyan oldala van, mely a mindennapokban is a hasznodra válhat. A hagyományos terápiát még mindig nem helyettesíti, viszont megelőzésként vagy enyhe tünetek kezelésére tökéletesen alkalmazható nap, mint nap. Két példa, hogy hogyan gyakorolhatod te is:

 • Írj naplót: Azzal, hogy leírod az érzéseidet és gondolataidat, nagy eséllyel észrevehetsz olyan ismétlődő negatív szokásokat és gondolkodási sémákat, amire alapjáraton fel se figyelnél. Amint ezeket beazonosítod, tudatosan elkezdhetsz lépéseket tenni ellenük.
 • Mentális egészség applikáció: A korábban említett alkalmazások itt is a segítségedre lehetnek, hiszen számos applikáció kognitív viselkedésterápiából vett gyakorlatokat használ a szorongás tüneteinek leküzdéséhez.

3. Ne zárd el magad a külvilágtól!

  A nehéz időkben sokszor érezhetjük úgy, hogy az egész világ ellenünk van és egy nagy társasági összejövetel az utolsó dolog, amit kívánnánk. Kutatások azonban bizonyították, hogy a másokhoz való kapcsolódás által könnyedén új értelmet nyerhetnek a problémáink. Főleg, hogyha hasonló csónakban evező személyekről van szó. Segítségedre lehet egy csoportos terápia is, ami legtöbbször jutányosabb áron is igénybe vehető, mint a privát terápiák. Ha mégsem ezt az utat választod, akkor is fontos, hogy vegyenek körbe emberek. Nem számít hogyan, vagy kinek, de az érzéseid megosztása kulcsfontosságú a lelki békéd érdekében.

  Ha viszont sehogy sem bírod rávenni magad, hogy emberek közé menj, akkor az állatokhoz kapcsolódó kötődés is pont ugyan olyan jó hatással lehet a mentális egészségedre. Tölts minőségi időt a házikedvenceddel, vagy jelentkezz önkéntes munkára egy közeli állatmenhelyen, esetleg vigyázz másnak a kisállatára szabadidődben. A hangsúly a kapcsolódáson van.

  4. Gyakorold a mindfulnesst és a meditációt

  A meditáció évezredes múlttal rendelkezik, azonban az utóbbi pár évben rendkívül elterjedt stresszlevezető tevékenységgé nőtte ki magát. Mondani sem kell, hogy a mindfulness az önreflektálás egyik legjobb eszköze, hiszen célzottan az érzéseinkre és gondolatainkra irányítja a figyelmet, így ahelyett, hogy egyszerre elárasztanák az agyunkat, sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni őket. Azáltal, hogy megérted az érzéseidet, könnyebben fel tudod dolgozni őket, ez pedig nem csupán a szorongás tüneteit enyhíti, hanem egyszerre csökkenti a stressz és a depresszió okozta mindennapi kihívásokat is. Fontos, hogy megtaláld a neked megfelelő technikát a mindfulness gyakorlásához, hisz a meditáción kívül számos más alternatíva is létezik, amely segíthet megtalálni a testi-lelki nyugalmat.

  Egyéb praktikus tanácsok a mentális egészség megőrzése érdekében:

  • Sportolj: Biztosan te is sokat hallottál már a mozgás nyújtotta számos előnyről, úgy testi, mint lelki szinten. Stresszoldó, lazító, ráadásul az edzés által felszabaduló endorfin hormon még a magabiztosságod is növeli.
  • Napfürdőzz: Ha már a hormonokról esett szó, a nap sugarai szerotonint termelnek a testünkben, amely szintén hangulatjavító hatásáról ismert. Ennek a hiányában lép fel az úgynevezett szezonális depresszió, ezért fontos, hogy mindig kapjunk az alkalmon, amikor egy kis napsütéshez juthatunk.
  • Pihend ki magad: Köztudott tény, hogy a nem megfelelő alvás egyenlő a rosszkedvvel, mivel jóval alacsonyabb a tűrőképességünk, ráadásul a depresszióra és a szorongásra való hajlam is növekszik. Alakíts ki egy számodra kényelmes, egészséges alvási rutint és tartsd magad hozzá minden este.
  • Vond ki magad a közösségi hálóról: A folyamatos görgetés a közösségi oldalakon szintén fokozhatja a szorongás és lehangoltság érzetét. Hogyha azt veszed észre, hogy folyton másokhoz hasonlítod magadat, vagy folyton bosszankodsz mások életén, akkor épp itt az ideje egy digitális detoxnak. Kezdd el lecsökkenteni a képernyőidőt, az így nyert szabadidőt pedig fordítsd valami olyanra, ami feltölt.

  Mikor fordulj tényleg szakemberhez?

  A fenti tippek jó kiindulási pontot jelenthetnek és átmenetileg segíthetnek kezelni egy-egy nehezebb helyzetet, azonban ha tényleg komoly problémákkal küzdesz, amelyek már kihatnak az életviteledre és a mindennapjaidra, akkor mindenképp fordulj szakemberhez mielőbb. Érdemes utánajárni, mert ma már számos helyen elérhető ingyenes pszichológiai tanácsadás, de akár a telefonos lelkisegély-szolgálatok is kiváló lehetőségek lehetnek.

  Ha segítségre van szükséged ITT találhatsz további információkat és elérhetőségeket.

  Nyitókép: Oleg Breslavtsev/ Getty Images
  Forrás: CNET

  Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

   

  Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
  Legnépszerűbb cikkek: