„Néha elszégyellem magam, hogy most mennyire jó nekem” – interjú Berkes Gabival

A csinos szőke énekesnő gyerekszínészként kezdte a „pályafutását”, három és fél éves korától 36 filmben szerepelt.

A kor szinte minden ikonikus filmjében szerepelt – Utánam srácok, Kemény kalap és krumpliorr, Plusz mínusz egy nap, Ötödik pecsét, Szerelem a ládában – egy ilyen kezdés után logikusnak tűnt, hogy színésznő lesz, de 17 évesen felvették a Zeneakadémiára vendéghallgatónak. Számos zenei irányzatban megmutatta magát, énekelt a Clips, a Hungária, az R-go zenekarral, volt Lulu néven pop albuma, Vukán Györggyel jazz lemezt készített és eljátszott számos operett, musical szerepet itthon és külföldön. Negyven éve van jelen a színpadon, rendkívül sokoldalú, többféle stílusban énekel a mai napig. Két felnőtt gyermek büszke édesanyja. Mindenben a minőségre törekszik, a felületességet, középszerűséget nem viseli el sem a hivatásában, sem a magánéletében „Szenvedéllyel élem az életemet, sok vagyok és mindent nagyon csinálok”–  fogalmaz a nemrég kerek születésnapját ünneplő énekesnő.

– Nemrég ünnepelted a 60. születésnapodat, Isten éltessen sokáig! A nők sokszor egy kor után már nem szeretik ünnepelni az idő múlását. Te, hogy vagy ezzel, volt egy kis „ereszd el a hajam”?

– Köszönöm!  Én nagyon szeretek ünnepelni és azt is szeretem, ha engem ünnepelnek. Az, hogy az idejét, a figyelmét, a gondoskodását adja neked egy ember azért, hogy örömöt szerezzen már az maga ajándék! Igen, fantasztikus volt! Egy háromnapos meglepetés szülinapot kaptam. Őszintén mondom, álmomban nem gondoltam, hogy így meg tudnak lepni. Mivel hétköznapra esett a születésnapom, amikor mindenki dolgozik, a kislányom pedig többször is sajnálkozott, hogy nem tudja megoldani, hogy Hévízről feljöjjön, teljesen gyanútlanul mentem a fiamékkal és a párommal vacsorázni. És ott volt az egész családom, többen is átszervezték a napjukat miattam, nagyon boldoggá tettek. Ungár Anikó barátnőm is meglepett egy bulival, ő szervezte a gyerekeimmel és a kislányom férjével, mert a barátaim és kollegáim közül sokan színpadon voltak a születésnapomon, ők nem tudták megoldani, hogy eljöjjenek. De itt sem gyanakodtam egy percig sem, úgy mentem át a közelben lakó Anikóhoz, hogy kapok ajándékba egy közös családi fotózást. Aztán ott várt 25 ember, nem tudtam, hogy sírjak vagy elájuljak. Nagyon megható volt.

– Ha már a család szóba került: a fiad Berkes Olivér tehetséges énekes, zenész, őt nem kell senkinek bemutatni, rengeteget koncertezik, mindenki ismeri. De van egy lányod is, Fanni. Róla keveset tudni, ő mivel foglalkozik? 

Fanni 5 éves korától tántoríthatatlanul orvosnak készült. Minden babáját meggyógyította már kislányként is. A Heim Pál Gyerekkórházban kezdett dolgozni gyermekorvosként, aztán Németországban és sokáig Salzburgban. 

Zsoldos Fanni, Berkes Gabi és Ungár Anikó

– Ti nagyon összetartó család vagytok, mennyire viselt meg, amikor elköltözött?

– Nagyon! Mi valóban elképesztő szimbiózisban éltünk hármasban. Húsz évig mindenben a támaszai voltunk egymásnak és ez hihetetlen módon összekovácsolt bennünket. Amikor a külföldi tudományos munka ajánlatot kapta egyértelmű volt, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad kihagynia, de nagyon fájt, hogy elment. Szinte csak a munkájának élt, még az is megfordult a fejében, hogy azért kapta tudat alatt a gyerekorvosi pályát a Jóistentől, mert nem lesz családja, saját gyereke. Minden egyes nap beszéltünk, volt, hogy online bontottunk ki mindketten otthon egy rosét, és virtuálisan koccintottunk. Az élet végül másképp rendezte, Olivér egyik legjobb barátjának lett a felesége. De nem volt ez ennyire egyértelmű, mint ahogy most így elmondva hangzik, mert csak hallásból ismerték egymást, soha nem találkoztak. A fiam lakásavatóján találkoztak először, és valóban szerelem volt első látásra. Attól a bizonyos első naptól fogva vannak együtt, hatalmas szerelemben és most már egy kis unokával is megajándékoztak.

– Gratulálok! Milyen érzés nagymamának lenni?

– Noel 2 éves, és szerintem nem létezik ennél nagyobb feltétel nélküli szerelem. Én rajongással szerettem a gyerekeimet, de ez a pici teljesen kiforgat a világomból.

– Hívhat nagymamának, vagy a neveden szólít?

– Mamicikának, nagyicikának, Gabi maminak hív a legtöbbször, de bárhogy szólíthat mindenre figyelek.

– Egy nő életében komoly fordulópont, amikor megtudja, hogy nagymama lesz. Te, hogy reagáltál a hírre?

– Úgy alakult, hogy Fanni pont nálam volt, amikor megcsinálta a tesztet. Így én voltam az első, aki megtudta. Elolvadtam a gyönyörűségtől. Aztán jött a Covid, és biztonsági okokból az utolsó hónapokban itt maradt velem. Kiélveztük együtt a babavárás minden pillanatát, gyönyörűségét. Énekeltem a pocakjának, főztem, sütöttem nekik.

Berkes Gabi gyermekeivel

– Ezt az állapotot újra tudod majd élni egy következő babánál, vagy ez az első unoka varázsa?

– Ez érdekes, nem tudom. Nem is gondoltam még soha erre. Azt hiszem, hogy ugyanúgy megoszlik ez az érzés majd, mint a saját gyerekeimnél. Mindkettőt másképp szeretem, de nem az intenzitásában, hanem a férfi energiát máshogy éli meg egy anya, mint egy lány energiát. A lány energia kicsit a mérhetetlen önazonosság is vele. Nekem annyi mindenem a Fanni, gyerekem, barátnőm, mindent őszintén meg tudunk beszélni egymással. Olivér pedig a férfi energia: imádom a gondolatait a hétköznapokban és a perfektcionizmusát, szárnyalásait a színpadon. Azt mondják egy nő a fiú gyermekével arra törekszik, hogy megvalósítsa benne a tökéletes férfit. Úgy érzem, hogy nekem ez sikerült. Bármire szükségem van, azonnal ugranak és számíthatok rájuk. Csodálatos emberek!

– Van különösebb jelentősége számodra a korodnak?

– Most a 60. születésnapomon ezt nagyon sokan megkérdezték, ráadásul sokan drámai hanglejtéssel. Nekem ez csak egy szám, nem tudom komolyan venni! Azt hiszem, ha az emberben odabent még él a mesemondó, és folyamatosan írja vagy újraírja a meséket, akkor teljesen mindegy, hogy hány éves. Tomboló korszakomat élem, egy új szerelem jött az életembe másfél éve, amit aztán végképp nem gondoltam. Meg sem fordult a fejemben, hogy van még lefordított kártyalapom. Látod az élet mekkora rendező! Mire felnőttek a gyerekeim és hárman háromfelé költöztünk, elhozta ajándékba a páromat.

– Így már értem, hogy miért csillog ennyire a szemed. Mit lehet tudni az úriemberről, kolléga?

– Nem, teljesen civil, és ez így van jól. Egy nagyon izgalmas, feleleveníttet, régi, beteljesületlen szerelemnek lett a manifesztuma ez most. Nagyon mókás ismerkedésünk volt, mert több mint 30 éve, amikor válófélben voltam találkoztam vele párszor. De nem volt komoly kapcsolat, inkább csak próbálkozás. Izgalmas, szép dolognak indult, de nem lett belőle akkor semmi. Aztán megismertem a nagyfiam édesapját, kiköltöztünk Németországba, majd sok-sok év után költöztem haza. Egy bálon műsort vezettem, ott ismét összefutottunk, de akkor sem lett semmi, csak megörültünk egymásnak. Aztán egy házibulin ismét találkoztunk, ott már hosszabban beszélgettünk, vibrált körülöttünk a levegő, de mindkettőnknek volt párja. Akkor sem lett folytatás. Pár évvel később befejeződött egy 20 éves kapcsolata, és megkeresett. Nekem akkor még megvolt a párom, de a köztünk lévő szenvedély, érzelem és talán az a beteljesületlen „valami” valahogy hozzá húzott. Nagyon szeret és szeretjük egymást. Azóta együtt élünk.

Berkes Gabi és párja

– Ez izgalmas történet, mintha egy filmről beszélnénk.

– Valószínű, hogy elrendeltetett valahol, hogy nekünk tényleg dolgunk van egymással.

– A magánéleted harmonikus, de min dolgozol mostanában?

A Heim Pál gyerekkórház rendezvényeit, PR marketingjét viszem. Nagyon szeretem, egy csodálatos feladat. De az igazi szerelem a színpad, az éneklés, ami a mai napig feltölt. 60 éves vagyok, 40 éve vagyok a pályán, a fiam ebben az évben 30. Ezek olyan kerek számok, amiért évek óta nyüstölnek a kollégáim, barátaim, azt most megvalósítom.

– Titkos projekt, vagy mesélsz róla?

– Örömmel mesélek, hiszen régi vágyam volt mindig, hogy akikkel évtizedeket együtt dolgoztam, velük létrehozzak egy duett koncertet. Fenyő Miki, Szikora, az Eddából a Gömöri Zsolt, a Bolyki Balázs, Mester Tamás, Farkas Gábriel, Tarján Pál, de felsorolni sem tudom, hogy hány emberrel énekeltem együtt. Ők mindig duruzsolták nekem, hogy csináljak már egy nagykoncertet. Hát, most csinálok! Év végén vagy januárban. Magamat valahogy nem tudom jól menedzselni, erre alkalmatlan vagyok. Mindenki más ügyeit ripsz-ropsz elintézem, de a mi korosztályunk, az önmenedzselést még nem tanulta meg. Protekcióért sem tudok telefonálni sehova, ha magamról van szó, bárki másnak viszont igen.

Tarján Pali kollégámmal összeállítottunk egy nagyon komoly repertoárt, amiben az opera, a musical, örökzöldek, operett, könnyűzene, jazz minden van. Jövő tavasszal szeretném megcsinálni az álomkoncertemet, ahol a világ rengeteg különböző nyelvén a leghíreseb slágereket összeszedem, India, Vietnam, olasz, spanyol, portugál, tényleg mindenhonnan, ami létezik, és egy verzét és egy refrént elénekelni eredeti nyelven.

Majd magyarul is, hogy értse a közönség! Ez egy régi álom, az lesz a címe, hogy Világszerelmek világzenéi. Nemcsak eret felvágó, szomorú, lassú dalok, hanem a szerelem minden hangulatát igyekszem felvonultatni.  Az Orfeumban is van még restanciám: a Díva Hungária, a legnagyobb magyar ikonikus díváktól egy-egy dal: Ákos Stefitől és Karádytól kezdve, egészen napjainkig: Radics Gigi, Király Linda. A Las Vegas-i dívát megcsináltam és most ezt a magyar verziót is szeretném. Valamint hamarosan indul a YouTube-on egy főzős vlogom, az egyik legnagyobb slágerem után, Dolc’ Evita címmel.

– Mozgalmas időszak elé nézel.

– Igen, most egy kicsit belehúzok. (nevet)

Berkes Gabi az Evita címszereplőjeként (fotó: Berkes Gabi archívuma)

– Mit kívánsz magadnak a következő 60 évre?

– Ha minden így marad, az már nekem tökéletes. A barátnőim és a hozzám közel állók, akiknek fontos a véleménye, mindig azt mondják, ne bánkódjak amiért nem játszom 8-10 színházban, különböző szerepeket, hanem örüljek annak, ahogy döntöttem annak idején. Van hova hazamennem, van, aki meghallgasson, nagyon nagyszerűek a hétköznapok is. Aktív társadalmi és társasági életet élünk, szeretem a munkát a kórházban, és imádom azokat a fellépéseket, amiket ajándékba kapok az élettől. Néha elszégyellem magam, hogy mennyire jó most nekem, mert annyi a fáradt, rossz házasság manapság. És látom a rengeteg magányos ismerősömet, akik sokkal jobb sorsra érdemesek, szinte megszakad értük a szívem. De nekem sem volt mindig könnyű! Volt 17 évig egy gyönyörű szerelem az életemben, de úgy alakult, hogy sosem éltünk együtt. 20 évig a csodás gyerekeimmel éltem. Most úgy érzem, ez a teljesség járt nekem!

– Ettől a kapcsolattól nézel ki ilyen jól?

– Odafigyelek az evésre, de inkább csak az alapokra, nem kínzom magam a végletekig. Minimális smink nélkül a szemetet sem viszem le. Sportolok, ha tehetem háromszor egy héten. A belső igényem mindig megvolt és nagyon fontosnak tartottam, hogy amíg kilépek a színpadra, beleférjek, sőt csinos legyek a fellépő ruháimban.  A magánéletben, a hétköznapokban pedig valóban egy szerelmes férfi hatalmas inspiráció!

Kiemelt kép: Berkes Gabi/Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: