Néha legyél egy kicsit önző: 15 dolog magadért

Szuper, ha mindenki szereti a segítőkészségedet, de mikor tettél utoljára bármit is, csak a saját örömödért?

„A világon a legnagyszerűbb dolgok ingyen vannak” – mondta gyakran szeretett nagymamám. És igaza volt, hiszen sokszor magunk állítunk akadályokat a saját boldogulásunk útjába: mert túl nagy, túl drága vagy egyszerűen csak elérhetetlen dolgok után vágyakozunk. Pedig gyönyörködni a naplementében, egy pohár bor mellett olvasni, segíteni egy idősebb szomszédnak, vagy sétálni a friss levegőn, tényleg olyan dolgok, amelyek jót tesznek a lelkünknek, miközben nem kerülnek semmibe.

Manapság a megfelelési kényszer rendesen rajtunk tartja a kezét, ráadásul több fronton is igyekszünk helytállni az életben, emiatt sokszor csak egy fárasztó hét után jut eszünkbe, hogy mindenre volt időnk, csak magunkra nem. Pedig a fizikális és mentális egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy az okoskészülékeink folyamatos készenléte mellett, a magunk „töltőjét” is megtaláljuk.

Töltőre fel!

Különösen fontos a feltőltödés, ha stresszesebb időszakunk van, vagy ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy elterveztük. De a közelgő hidegebb időjárással együtt érkező szürkeség és fásultság ellen is jobb, ha megtaláljuk előre a menekülőutat, arról nem is beszélve, hogy a családunk, a közvetlen környezetünk is biztosan hálás lesz, ha nem mindig a viharvert verziónkat látják.

Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a legjobb lehetőség a feltöltődésre, ha kiszakadunk a megszokott hétköznapokból. Utazni, más tájakon barangolni ráadásul még tartalmas is, de ne rugaszkodjunk el ennyire a valóságtól, főleg, hogy a legnagyszerűbb utazásnak is vége szakad egyszer. Azokat az apró, de a mindennapjainkba könnyen beilleszthető (hovatovább a legtöbbször ingyenes), örömforrásokat kell megtalálnunk, amelyek mindentől függetlenek.

Spa otthon

fürdőzés

Vegyél egy relaxáló fürdőt, amelyért a tested mellett a lelked is hálás lesz. Gyújts gyertyát vagy füstölőt, tegyél be egy kellemes zenét, és természetesen hagyd kint a telefonodat!

Hívj fel valakit

Valaki olyat, akivel már régen beszéltél. Ha például van olyan barát vagy családtag, akivel volt egy kis nézeteltérésed, akkor hidd el, hogy jót teszel azzal, ha megteszed az első lépést.

Írj listát

De ne arról, hogy mire vágysz, vagy mit szeretnél megvenni, hanem azt a tíz dolgot írd le, hogy mit szeretsz magadban. Ezzel máris az öngondoskodás útjára léptél.

Énekelj

Menj el sétálni, és vidd magaddal a kedvenc zenéidet! Énekelj egy erdőben vagy parkban, és hányj fittyet arra, hogy mások éppen mit gondolnak rólad.

Sminkelj


Ha épp nyugodtabb napod van, és nem kell időre rohannod, akkor próbálj ki egy olyan sminket, amit soha nem mertél bevállalni. Maximum lemosod, ha nem válik be.

Legyen bánatnapod

Csalódás, kisebb dráma, vagy egy komolyabb trauma ért? Teljesen normális, ha emiatt összeomlassz! De ne hagyd, hogy magad alá gyűrjön a negatív érzés teljesen: jelölj ki egy napot, amikor megengeded magadnak, hogy rossz passzban légy.

Menj el egy múzeumba

Nézz meg egy tárlatot vagy kiállítást egyedül. Biztos van olyan múzeum, ahol még nem jártál, mert egyik barátodat sem érdekli. Ne várj tovább senkire, menj el egyedül. Még az is lehet, hogy ott ismerkedsz meg valakivel.

Nézzél romantikus filmet

Válassz egy olyan filmet, amit nem szívesen nézel társaságban. És igen, ha olyan, akkor nyugodtan sírj is rajta!

Süss valami finomat

sütemény sütés
Fotó: Westend61/Getty Images

Mikor sütöttél utoljára úgy, hogy nem vártál vendégeket? Akár a kedvencedet, akár valamilyen új receptet próbálnál ki, süss valamit, amire te magad vágysz a legjobban.

Mobilmentes övezet

Minden héten jelölj ki egy órát, amikor lenémítod a telefonodat. Csodálkozni fogsz, mert a világ nem fog tőle megállni, és ami a te dolgod, az így is, úgy is meg fog várni.

Lélegezz!

Próbálj ki egy légzéstechnikát, vagy csak negyedóráig koncentrálj a légzésedre

Az újdonság varázsa

Menj el egy olyan foglalkozásra, amivel kapcsolatban magad sem tudod, hogy miért, de fenntartásaid vannak. Próbáld ki például (legalább egyszer) a táncházat vagy a kreatív élményfestést.

Cseréld ki az ágyneműdet

elegáns ágynemű luxus
Fotó: elerhetootthon.hu

Biztos van egy bevált rutinod, hogy milyen időközönként cseréled le az ágyneműt. Függetlenül attól, hogy ez mikor volt utoljára, cseréld le egy friss, ropogósra.

Inspirálódj!

Hallgass meg egy előadást, podcast-ot, vagy nézz meg egy olyan (akár archív) felvételt, amelynek fontos üzenete van a számodra. Vagy nézegess fotókat, illusztrációkat, amelyektől job lesz  a kedved és a hangulatod.

Csendet kérek!

Manapság óriási körülöttünk a csatazaj, és elképzelni sem tudjuk, hogy a csendnek milyen ereje van. Mikor voltál utoljára csendben, a csendben?

Nyitókép: Westend61/Gettyimages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: