Nehezen tudsz meditatív állapotba kerülni? Próbáld ki ezt a 4 önnyugtató technikát!

A meditáció segít ráhangolódni a belső világunkra és kitisztítja a gondolatainkat. Neked mégsem működik? Mutatunk 4 módszert, amivel elérhető a nyugalmi állapot, és még lótuszülés sem kell hozzá.

Hatalmába kerített a szorongás? A stressz-szinted az egekben? Ülj le és meditálj! Hát persze, mintha ez ilyen könnyű lenne! Azért mégiscsak megmakacsolod magad, hisz, ha már mindenki azt mondja, hogy így kell csinálni, akkor nehogy már neked ne menjen. Előveszed a fiók mélyéről a füstölgőt és szantálfa illattal bódítva magad, felveszed a lehető legkényelmetlenebb ülő pozíciót, lehunyod a szemeidet és vársz. Igazán te sem tudod mire… talán arra, hogy tovaröppenjenek a kínzó gondolatok vagy, hogy legalább ne az ebéden törd a fejed. Esetleg arra, hogy érezz valami melegséget, vagy egy izzó bekapcsolódjon valahol a fejed környékén, de nem igazán történik semmi. Te továbbra is stresszes vagy csak most még megfejelted ezt egy kis önváddal is, hogy neked még ez se megy. Aminek annyira egyértelműen világmegváltónak kellene lennie, hiszen mindenki csinálja és mindenki csak áradozik róla. Ismerős?

Az az igazság, hogy bármennyire is ismerjük a meditáció előnyeit, előfordulhat, hogy nem mindenkinek járható út. És ez így van rendben, hisz sokan vagyunk sokfélék. Szerencsére nem csak a meditáció az egyetlen eszköz az elménk lecsillapítására és úgy is kerülhetünk meditatív állapotba, hogy közben nem kell mozdulatlanul ülnünk egy párnán.

Íme, 4 önnyugtató technika meditáció helyett

1. Egyensúly gyakorlatok a harmóniáért

Ha kiestünk az egyensúlyunkból, akkor csak arra van szükség, hogy újra megtaláljuk a balanszt. Mennyire magától értetődő, nem? A meditációval az a gond, hogy komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy a jelenre fókuszáljunk. Ezzel szemben az egyensúlygyakorlatok ezt kikényszerítik belőlünk, egyszerűen nincs más lehetőség, ha csak nem szeretnénk orra bukni. Gyakorlás közben nem járhatnak máshol a gondolatok, hiszen testi erőt kell kifejtened és minden idegszáladdal oda összpontosítanod, hogy megtaláld az egyensúlyi pontod. Teljes figyelmet követelnek. Hát nem erről szól a meditáció is? Kezdheted olyan egyszerű gyakorlatokkal is, mint a féllábon állás, a jógából ismert fa tartás, de találsz egész hosszú gyakorlatsorokat is az interneten, amiket kipróbálhatsz.

2. Tapping az áramlásért

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technika), vagy közismertebb nevén tapping az önnyugtatás és relaxáció egyik legjobb otthon elvégezhető módszere. A tapping lényege, hogy kopogtató mozdulatokkal haladunk végig a test meridián pontjain, ezzel csökkentjük a szorongást és segítjük az energia áramlást. A tenyér élét, vagy néhol a középső és mutató ujjat használva kíméletesen és gyorsan indíthatjuk be a test öngyógyító folyamatait. A módszerben a legjobb, hogy anélkül is működik, hogy egyáltalán hinnünk kellene benne.

3. Erdőfürdőzés a tiszta elméért

Az erdőterápiás sétákról egyre többet hallani és a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire nyugtató hatással van az ember túlstimulált idegrendszerére a fák jelenléte. Azzal, hogy megmártózunk az erdő éteri nyugalmában egy olyan felszabadító élményben lehet részünk, ami segít megérteni azt, hogy mi is a természet részei vagyunk. Akár hiszünk a fák energiáiban, akár nem, az biztos, hogy a friss levegő segít kitisztítani az elmét és átbillent egy teljesen más mentális állapotba.

4. Takarítás a patyolat belső világért

Amikor mindfulnessről, tudatosságról, jelenlétről és hasonló magasztos fogalmakról ábrándozunk, akkor nem éppen a porszívó vagy a szennyes ruhák képe jelenik meg lelki szemeink előtt. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a jelenlét csak akkor érhető el, ha elrugaszkodunk a valóságtól és mindig boldog hippiként éljük a napjainkat. Néha elég, ha a fizikai térben tesszük helyére a dolgokat, ez sokszor lelki szinten is leképeződik és valahogy helyreáll a rend a fejünkben is. Azzal, hogy egy stresszes nap után kitakarítasz magad körül már megágyazol egy olyan térnek, ahol megélhetők az érzések és minden átláthatóbbá és érthetőbbé válik. Legtöbbször a legkisebb dolgok hozzák a legnagyobb változást az életünkben.

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: