Neked is érzékeny a gyermeked? Fordítsd az előnyére!

Sok szülő gyermeke érzékenységét olyan rossz tulajdonságnak tekinti, amelyet meg kell változtatni. „Az élet kemény, legyél te is az" elvén nevelnek, pedig a neurológusok szerint az érzékenység inkább előny, mint hátrány.

„Hagyd abba a sírást!” „Ne pityeregj!” „Katonadolog!” – hány ilyen, vagy ehhez hasonló mondatot hallottunk szüleinktől? Ezek a kifejezések tényleg meghozzák a kívánt hatást. A gyermek passzívvá válik, megtanulja nem kimutatni érzéseit és olyan rideg lesz, mint a téli tundra. De vajon tényleg jó az nekünk, ha ennyire megkeményítjük a szívét a gyermekünknek? A neurológusok szerint ugyanis az érzékeny gyermekek nemcsak kreatívabbak, tudatosabbak és nyitottabbak a világra, de van egy olyan tulajdonságuk, amit rendkívül alulértékelünk: ez pedig az empátia.

Az empatikus képességekkel rendelkező gyermekek – mivel nem képesek simán elsétálni mások problémái mellett – számtalan megoldást és segítségnyújtási formát képesek kifundálni. És mivel őket jobban megérintik a tapasztalataik, mint társaikat, ha többet kapnak a támogatásból és bátorításból, az megsokszorozza képességeiket.

Elaine Aron pszichológus próbálja népszerűvé tenni az érzékenységet, hiszen a kutatások kimutatták, hogy manapság minden ötödik gyermek rendelkezik ezzel a képességgel.

gyereknevelés
Fotó: Catherine Delahaye/Getty Images

Honnan tudhatod, hogy a gyermeked érzékeny?

 1. Észreveszi finom részleteket. Új a frizurád? Kicsit átrendezted a fürdőszobát? Egy érzékeny gyermek ezekre mind felfigyel.
 2. Befolyásolja őket mások hangulata. Könnyen elnyelik, ugyanakkor át is veszik mások érzéseit, mintha a sajátjuk lenne.
 3. Nehezen tudják a haragot és az aggodalmat leküzdeni magukban.
 4. Panaszkodnak egy kellemetlen tapintású ágynemű, viszkető anyag, vagy ruhacímke miatt.
 5. Befeszülnek vagy könnyen elfáradnak hangos, forgalmas környezetben, vagy erős ingerek hatására.
 6. Utálják a rohanást, legszívesebben mindent szép nyugiban, körültekintően csinálnának.
 7. Jobban reagálnak egy gyöngéd kis korrekcióra, mint a katonás fenyítésre.
 8. Korukhoz képest éleslátó és bölcs megjegyzéseket tesznek.
 9. Jó humorérzékük van.
 10. Meglepő pontossággal ki tudják következtetni, hogy mit gondolnak vagy éreznek mások.
 11. Bizonyos ételeket az állaguk, textúrájuk vagy színük miatt nem hajlandóak megenni.
 12. A hirtelen zajoktól megriadnak.

Hogyan fordíthatod gyermeked érzékenységét az előnyére?

anya és gyerek
fotó: SDI Productions/GettyImages

Mindig beszéljétek meg előre a napotokat és az elvárásaidat, hogy nagyjából tudja, mi fog történni. Ez időt ad neki arra, hogy átgondolja a dolgokat, és felkészüljön az egyes helyzetekre. Például így: „ma a kórházba megyünk meglátogatni a nagymamát. Majd nyugodtan kell viselkednünk, mert ott sok ember van, aki nem érzi jól magát”. Ezen kívül mindig gyöngéden fegyelmezd és legyen nálatok olyan kedvenc plüssállat, vagy takaró, amivel megnyugtathatja magát. Mindig mutass jó példát, és akár napjában többször is gyakoroljátok az önkontrollt. Modellezd le neki, hogy te éppen hogyan kezeled azt, hogy most eléd vágtak a másik sávból, vagy ha a munkahelyeden a főnököd kiosztott.

Támogató környezet

Az ösztönzésből nyerik az érzékeny gyermekek a „szupererejüket”, ezért célszerű már év elején beszélni a nevelőivel, pedagógusaival. Vázold, hogy milyen helyzetek fordulhatnak elő, hogyan lehet megnyugtatni és érdemes átbeszélni azt is, hogyha valakivel szemben empátiát gyakorol, hogyan dicsérjék meg. A legfontosabb pedig az, hogy szülőként fordíts rá kellő figyelmet. Ha elegendő időt szentelsz a kis világának megértésére, te fogsz a legjobban meglepődni, milyen értelmes és intelligens válaszokat ad akár egy olyan egyszerű kérdésre is, hogy milyen napod volt ma a suliban? Könnyen lehet, hogy empata gyermeked a szociális életünket sújtó válságokra gyógyírt jelent.

Nyitókép: Thomas Barwick/GettyImages
Forrás: cnbc

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: