Nektarin és őszibarack: mi a különbség a két gyümölcs között és mi mindent készíthetünk belőlük?

A nyárutó és a kora ősz gyümölcsei, amik egyenest a fáról szedve a legfinomabbak. Persze nem csak önmagukban, salátákban, húsok mellé és desszertként is megállja a nektarin és a barack a helyét. De mi a különbség köztük?

Gyerekként, vidéken nem igazán válogattunk a gyümölcsök között. Mindig azt ettük, ami éppen a mamánál vagy a rokonoknál megtermett, és mindig az volt a legjobb, amit éppen kaptunk. Az #egyélszezonálisat, #egyélhelyit kezdeményezések csak az utóbbi egy-két évben nyertek értelmet az életemben, sőt az is csak nemrég lett világos számomra, hogy sokan válogatósak a gyümölcsök terén. A barack és a nektarin hívők között például minden alkalommal izgalmas szócsata alakul ki, valahányszor felmerül, hogy melyik gyümölcs a finomabb. Én ilyenkor nagyokat pislogok, hiszen a bennem élő gyerek még mindig örül, bármelyik is kerül elé. Ugyanakkor izgalmasnak is találom, hogy két, egymáshoz ennyire hasonlító finomság ilyen nagy érzelmeket képes kiváltani. Hogy feloldjam a nektarin-őszibarack vitát egy picit utánajártam, miben is különbözik, na és persze, hogy miben hasonlít ez a két finomság?

Az érem két oldala

Aki evett már nektarint és őszibarackot – van, aki még nem? – az tudja, hogy előbbi keményebb, pihétlen, és édesebb, mint az utóbbi. Emellett jó pár közös tulajdonságuk is van, az egyik, hogy mindkét gyümölcs Ázsiából származik, magas a vitamintartalmuk (C-, A-vitamin és kálium) és mindkettőből találunk sárga és fehér húsú változatokat is. A nektarin fanatikusoknak fontos infó lehet, hogy kedvencük valójában nem más, mint az őszibarack egy mutáns verziója. Egy recesszív gén okozza, hogy a nektarin héja vékonyabb és nem pihés.

Grillre, sütibe, salátába vele

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a két gyümölcs többnyire csak a héjában különbözik – na, most kövezzen meg mindkét tábor -, ezért a különféle receptekben a nektarin épp úgy megállja a helyét, mint az őszibarack és vice versa. Ha tennél egy próbát a gyümölcsökkel, akkor mi ezeket ajánljuk:

1. Barackos morzsás pite

Hozzávalók a pitéhez:

  • 2 és fél bögre finomliszt
  • 250 g jó minőségű vaj
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 5 ek hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 7-8 barack
  • 100 g barna cukor
  • 2 tk citromlé
  • 1/4 tk fahéj

Hozzávalók a morzsához:

  • 100 g barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 100 g liszt
  • 75 g vaj

Elkészítés:

Kezdd a pitetésztával! A lisztet dolgozd össze a vajjal, a sóval, cukorral és kevesével add hozzá a vizet. Ha már homogén a tészta, csavard folpackba, és tedd hűtőbe 2-3 órára. Ezután jöhet a töltelék: ha zavar a barack héja, akkor hámozd meg a gyümölcsöt. Kockázd fel, majd add hozzá a többi alapanyagot, és hagyd állni 20 percet. Ha letelt a tészta pihentetésére szánt idő, akkor egy sodrófa segítségével lapíts belőle 1 – 1,5 cm vastagságú tésztát. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A pitetésztát tedd formába, töltsd meg a töltelékkel, majd szórd meg a morzsával! Süsd 50 percig, majd tálald vaníliafagyival.

2. Grillezett barack húsok mellé

Ez nem egy recept, inkább egy elkészítési mód. Egy kevés olajat tegyél a félbevágott, kimagozott barackra, és pár perc alatt süsd meg picit a gyümölcsöt. A sütés hatására az édes íz még koncentráltabban érezhető majd, így sovány húsokhoz, de akár fagylalt mellé is tökéletes!

3. Dobd egy pikáns salsába vagy ízesítsd vele a salátád!

Az ínyencek egyik nagy kedvence a mangós salsa, amit legtöbbször zeller, alma, némi ecet és olaj társaságában kacsából készült ételek mellé ajánlanak. Bátran cseréld ki az egzotikus gyümölcsöt és használj barackot! Ha egy kis menta is van kéznél még izgalmasabbá teheted ezt a finomságot. Ha unod a salátát, akkor próbáld feldobni egy kis barackkal. Ez a gyümölcs remekül párosítható a zöld levelű salátákkal, de az olyan magvak, mint például a dió is jól passzolnak hozzá.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: valentinrussanov/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: