Nem bírod tovább? Teljesen lemerültél? Ne aggódj, van kiút a kiégésből!

A magánélet és a munka egyensúlyát nehéz megtalálni, és még nehezebb megtartani. Néha olyan mértékben elcsúszik, hogy totális kiégéshez vezet. Ne tedd tönkre az életedet, inkább tudd meg, hogyan juss ki a kátyúból.

Dr. Nicole Pensak klinikai szakpszichológus szerint a kiégés a munkahelyi krónikus stressz eredménye, és képes mindent felborítani, hiszen esze ágában sincs az irodai falain belül maradni. Szépen hazamegy veled. A kimerültséggel, enerváltsággal és motivációhiánnyal járó tünetegyüttes közelebb áll a depresszióhoz, mint a szorongáshoz, ezért rendkívül káros egészségünkre nézve is. Bár úgy vagyunk kialakítva, hogy szervezetünk kezelje a stresszt, a tartósan fennálló idegeskedés krónikusan magas kortizolszintet generál, és pajzsmirigy problémákhoz is vezethet. De mindezek mellett számos egyéb stresszbetegség is megjelenhet. Ezen kívül a legújabb kutatások rávilágítottak arra is, hogy az emberek személyiségjegyeit is teljesen átírja. A kiégéssel érintett személy idegeskedővé, morcossá, lelkiismeretlenebbé és zárkózottabbá válik és ha nem lép időben, olyan ördögi kör, amely egyre lejjebb és lejjebb visz.

A kiégés jelei

álmos fáradt ásít munka dolgozik iroda
fotó: fizkes / Getty Images

A kiégésnek érzelmi, mentális és fizikai jelei egyaránt vannak.

Ezek mutatják érzelmi szinten a kiégést: ingerlékenység, fásultság, elégedetlenség, türelmetlenség, kimerültség, rugalmatlanság. A mentális jelek a következők: koncentrálási nehézség, hatékonyság csökkenése, rossz memória, szétszórt gondolatok, fáradtság. A lelki problémák pedig általában fizikai szinten is megjelennek: alvási nehézségek, fejfájás, gyomorfájás, étvágytalanság, fáradtság és alacsony energiaszint jellemző a kiégett munkavállalókra.

Aludj, én majd álmodom

alvás
Fotó: Image Source / Getty Images

Ha ezeket a dolgokat tapasztalod, akkor első körben azt kell tudnod, hogy pihenésre van szükséged. Mégpedig bűntudat nélkülire. Fel kell számolnod magadban a gondolatot, hogy a pihenés egyenlő a lustasággal. Váltsd fel ezt a mérgező nézetet inkább a megértéssel, hogy amikor a magunk és mások pihenését ünnepeljük, azzal valójában mindenki számára biztonságosabbá tesszük a világot, hiszen nem örjöngő idegbetegek fognak rohangálni benne.

Fuss az életedért

fotó: Paul Bradbury/Getty Images

Érezzük mi is az iróniáját annak, hogy egy ilyen helyzetben – pláne azok után, hogy sok pihenést javasoltunk – sportolásra buzdítunk. Nem is azt mondjuk, hogy menj le a konditerembe és vegyél részt egy mortal kombat kiképzésen. Próbálj csak egy keveset kocogni, sétálni, jógázni. Bármit, ami jólesik, anélkül, hogy megerőltetnéd magad. A sport ugyanis a stresszhormon szintedre is jó hatással van, könnyebben és mélyebben fogsz tudni pihenni, és a jóga például kifejezetten meg tud nyugtatni.

Gyakorold a mindfullnesst

Fotó: AaronAmat/GettyImages

Talán neked is ismerősen cseng, hogy gondolataid határozzák meg tetteidet, tetteid pedig majdan az egész életedet. Éppen ezért bármiféle olyan mindfulness gyakorlat – legyen az légzéstechnika, meditáció, tudatos étkezés – , amivel a jelenben tartod magad, és érzelmi kontrollt vagy képes létrehozni, hihetetlen mértékben hozzásegít ahhoz, hogy tudatosan rendbe tudd hozni magad akármilyen helyzetből.

Éljen a flow élmény!

Alkotás ereje
Fotó: South_agency / Getty Images

Próbálj meg magadnak egy olyan hobbit találni, ami boldogsággal tölt el és kikapcsol. Ez órákra segít elvonatkoztatni a problémáidtól, és olyan perspektívát adhat, amelyben tudatosabb döntéseket leszel képes hozni életeddel kapcsolatban. Ráadásul egy új hobbi, ha például megtanulsz festeni, agyagozni, táncolni, vagy golfozni újabb szokásokat is eredményez. Például a rendszeres sport jelenlétét az életedben.

Egyértelmű határok

Ha kiégést tapasztalsz magadon, akkor rögtön meg kell húznod a határaidat a munka és a magánélet között. Rendszerezd a feladataidat fontosságuk szerint, és tanulj meg nemet mondani olyan helyzetekben, amikor úgy érzed, túlterheled magad. Engedd el a perfekcionizmusodat. Tudjuk, hogy néha nem könnyű segítséget kérni, pláne ha az ember félti a munkáját, de hosszú távon jobban jársz, ha őszinte vagy a munkáltatóddal. Ha emiatt megválnak tőled, talán jobb is.

Szakember

Sajnos, ha a kiégés már begyűrűzött az életedbe, elindított egy öngerjesztő folyamatot. Ennek leállításához célszerű segítséget kérni, hogy ne okozz magadnak nagyobb károkat. Egy jó szakember nemcsak a felismerésben és a folyamat megállításában, de a gyógyulásod felgyorsításában is rendkívül sokat segíthet.

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: PeopleImages / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: