Nem csak a testnek árt: ételek, amik rombolják a mentális egészséged

Van néhány étel, amiknél a pszichológusod is azt javasolná, hogy alaposan gondold át, mielőtt a tányérodra teszed őket.

A táplálkozás és pszichológia nem választható el élesen egymástól. Egy viszonylag új és izgalmas terület ez, ami valóban azt bizonyítja, hogy az vagy, amit megeszel, nemcsak fizikai, hanem mentális értelemben is. Egyre több kutatás igazolja, hogy az agy és bélrendszer szoros kölcsönhatásban van egymással. Erre a legjobb példa talán az, hogy a szervezetünk szerotoninjának (a hangulat szabályozásában segítő neurotranszmitter) 95%-át a bélben lévő probiotikumok termelik. Tehát az, hogy mi kerül a tányérunkra, nem kizárólag az alakunkra vagy az egészségünkre lesz hatással, hanem a hangulatunkra és mentális jóllétünkre is. A téma szinte kimeríthetetlen. A szakértők viszont azt találták, hogy három élelmiszercsoportra kiemelten igazak a fentiek.

A finomított cukrok és a depresszió

A Scientific Report 2017-es kutatása szerint a túlzott cukorfogyasztás összefügg a mentális zavarok és depresszió kockázatának növekedésével. Egy 2011-2018 közötti keresztmetszeti vizsgálat is megerősítette ezt. Kimutatták, hogy napi 100 grammal több cukorbevitel 28%-kal magasabb depresszió előfordulási aránnyal jár. A hozzáadott cukrok gyulladáskeltő hatása és a vércukorszint ingadozása negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget, hangulati ingadozásokhoz és cukorfüggőséghez vezet. Ráadásul, Kathryn Parker dietetikus szerint a finomított cukrok gátolhatják a tanulással és memóriával kapcsolatos agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF) termelését, ami tovább rontja a mentális teljesítményt.

Az ultra-feldolgozott ételek és a rosthiány

Nehéz lehet elkerülni a feldolgozott ételeket, különösen a szupermarketek polcain található hosszú és zavaros címkék miatt. Azonban a szakértők azt javasolják, hogy lehetőség szerint ne kerüljön olyan élelmiszer az asztalunkra, mint a cukros italok, feldolgozott húsok vagy a gyors- és fagyasztott ételek. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása miatt a rosthiány is szerepet játszhat a rosszabb mentális állapotban. Wolfgang Marx, a Nemzetközi Táplálkozási Pszichiátriai Kutatási Társaság elnöke elmagyarázta, hogy a rost (amely a jótékony baktériumok tápláléka) segíti a rövid láncú zsírsavak termelését a bélben, amelyek hatással vannak az agyra. „Tudjuk, hogy a depressziós és más mentális zavarokkal küzdő emberek bélbaktériumainak összetétele kevésbé változatos és kevesebb rövid láncú zsírsavval rendelkeznek” − mondta a The New York Times-nak.

Hozzátette, hogy a kémiai adalékok sem segítenek, mivel ezek is károsíthatják a bél egészségét. Emellett a nagyon feldolgozott ételek lerövidíthetik a telomerek hosszát (a sejtes öregedés DNS-markere). „A telomerek rövidülése azt jelentheti, hogy nagyobb a degeneratív betegségek kockázata fiatalabb korban” − írta Dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter a CNBC-ben.

Az alkohol és a pszichológiai stressz

A túlzott alkoholfogyasztás rossz tanulmányi eredményekhez és mentális egészségügyi problémákhoz vezetett egy 2017-es, 2,518 egyetemistát vizsgáló tanulmány alapján. Egy másik kutatás szerint a mértéktelen ivás pszichológiai stresszhez, alacsony életelégedettséghez és rossz mentális egészséghez vezet.

Ha időnként szívesen iszol egy-két pohárkával, valószínűleg már tisztában vagy vele, hogy az alkohol csökkenti a gátlásaidat, gondtalanná és boldoggá tesz. Az érem másik oldala azonban az, hogy az olyan érzelmek, mint a szomorúság, a düh vagy a frusztráció is hangsúlyosabbá válhatnak. Az alkohol depresszív szer, ami azt jelenti, hogy csökkenti a központi idegrendszer aktivitását és lelassítja az agyműködést. Vagyis elmosódott beszédhez, mozgáskorlátozottsághoz stb. vezethet. Hosszú távú fogyasztása csökkentheti az agyban lévő neurotranszmittereket, ami a szorongás és a depresszió érzésének fokozódását eredményezi. Ezért szerepel az alkohol azon élelmiszerek listáján, amelyeket kerülni kell, ha depresszióval küzdesz. Az alkohol fogyasztása emellett alacsony önértékelést, tanulási nehézségeket, pánikot, rossz ítélőképességet és csökkent végrehajtó funkciókat is okozhat.

Forrás: Healthdigest
Nyitókép: Martin Novak/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: