A szemed, a szád vagy az agyad kívánja az ételt? – Nem csak egyféle éhség létezik!

Nem diéta, életfelfogás!

Felejtsd el örökre a fogyókúrázást, és kezdj el figyelni a tested jelzéseire! Ezt tanácsolja Jan Chozen Bays, aki elmondja, miért dönts a tudatos étkezés mellett.

Egy hosszú munkanap és egy kiadós edzéssel a hátad mögött elfogyasztod a vacsorádat, de hiába laktál jól, úgy érzed, szinte ölni tudnál még egy kis nasiért… Ismerős? A szó biológiai értelmében nem vagy éhes, de akkor miért nyitogatod a konyhaszekrényt csoki után kutatva?

Mindennek a kulcsa a mindfulness!
Az orvos és zen tanító Jan Chozen Bays sokéves praxisa alatt felismerte, hogy az egyik legjobb orvosság erre a tudatos étkezés. A mindfulness remek megoldás, hiszen a többi fogyókúrával szemben – amelyek külső szabályrendszerre építenek – ez a befelé történő összpontosítást veszi alapul. A tudatos jelenlét egy ítélkezésmentes éberség, tehát nem más, minthogy figyelmet fordítasz arra, mi zajlik benned és körülötted.

Dönts tudatosan az étkezésedről!

A témát Bays a Tudatos étkezés című könyvében boncolgatja, és rámutat arra, hogy az éhségérzetnek több forrása is lehet. Így, amikor azt hiszed, hogy nincs teljesen tele a hasad, tedd fel magadnak a kérdést: most tulajdonképpen a testem melyik része éhes?

  • a szemed éhes, ha ennél egy hamburgert, amikor a kedvenc sorozatodban is épp ebédelnek a szereplők
  • az orrod éhes, ha a pékség mellett elhaladva visszafordulsz egy túrós batyuért
  • a szád éhes, ha sóvárogsz valami édes vagy sós után
  • a szíved éhes, ha magányos vagy, és úgy érzed, ezt egy tábla csoki meggyógyítja
  • az elméd éhes, ha csak azért uzsonnázol, hogy meglegyen a napi 5 étkezésed.

Ha jót akarsz, akkor csak a gyomrodban érzett éhségérzetre érdemes válaszolnod. Ilyenkor ugyanis valóban energiahiányos állapotba kerülsz, a szervezetednek pedig ténylegesen szüksége van tápanyagokra. A tested jelezni fogja, ha kell neki valami: például sportolás után szénhidrát vagy sópótlás. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig gyomorkorgásig húzd ki a következő étkezést, csak azt, hogy figyelj a tested jelzéseire. Ha beáll a rendszeresség, minden könnyebben megy majd, ezzel pedig a diétádat is támogathatod.

Valóban éhes vagyok, vagy csak vágyakozom valamire?

Ez az egyik központi kérdés, amit a folyamat elején elég gyakran fel kell tenned magadnak. Mivel nem tudsz másra hagyatkozni, csak magadra, egy remek önismereti tréning is lehet a tudatos étkezés. Ez egy olyan tapasztalat, amely minden érzékszervedet leköti: engedd magad elmerülni a színekben, az illatokban, az ízekben, a hangokban. Élvezz minden falatot és tudatosan válaszd ki az egyes fogásokat.

A tévedések elkerülése végett

Nem elég a tudatossághoz az, ha lassan eszel, hiszen van a mindfulnessnek egy másik aspektusa is: az összpontosítás. A falatozás ne csak egy rutincselekvés legyen, figyelj arra, hogy ne kalandozzanak el a gondolataid evés közben. A titok az, hogy az elméd is az étkezésre figyeljen.

Nyitókép: Hrecheniuk Oleksii/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: