Nem gyorsan kell olvasni, hanem értőn! A figyelmes olvasás művészete

Az olvasás nem verseny, kár átgázolni a könyveken. Ehelyett inkább érdemes az olvasottakon elgondolkodni, jegyzeteket készíteni, és hagyni, hogy a lapok üzenetei szépen lassan felfedjék magukat előttünk.

A könyvolvasás sokak kedvenc időtöltése. Kézbe vehetünk vaskos köteteket, de a telefonunkon is lapozgathatjuk kedvenc regényünk virtuális oldalait bármelyik napszakban. Az olvasás készség, és minden ember más és más szinten gyakorolja azt. Egy nagyszerű könyv megalkotásához idő kell, akárcsak az analitikus és intelligens olvasás elsajátításához. Ha egy remek írásra bukkanunk, fontos, hogy fejlett olvasási készséggel olvassuk azt el, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy megértsük a könyv rejtett üzenetét.

Az igazi megértés aktív olvasást igényel

„A jó könyvek esetében nem az a lényeg, hogy minél többet elolvassunk belőlük, hanem az, hogy minél több üzenet megértsünk belőlük” – írja Mortimer Adler, a How to Read a Book (Hogyan olvassunk könyvet) című kötetében. Amikor az olvasó képes felfogni az összes rejtett és elgondolkodtató információt egy írásból, megérti minden egyes fejezet fontosságát, és alkalmazza a megszerzett tudást az életében, akkor elmondható, hogy magas olvasási készség birtokában van. Egy nagyszerű könyv megváltoztathatja az életünket, bölcsebbé tehet minket, és mélyítheti az önismeretünket. Olyan lehetőségeket nyithat meg előttünk, aminek a létezéséről korábban nem is tudtunk, és segíthet elérni életünk céljait. De a megértésnek ezt a fokát nem érhetjük el azzal, ha minél többet olvasunk. Az értő olvasás nem számjáték. A mi felelősségünk, hogy elsajátítsuk az olvasási készség legmagasabb szintjét, és alkalmazzuk azt az életünk kiteljesedésében.

Az olvasás művészete magában foglalja az intellektuális kíváncsiságot

Vagyis az olvasás elkötelezettséget és lelkesedést igényel az ismeretek megszerzéséhez. Ha magasabb készségszinten szeretnénk olvasni, akkor fontos, hogy úgy gondoljunk saját magunkra, mint egy tudósra, aki bizonyítékot keres, hogy megerősíthesse vagy megváltoztathassa a témával kapcsolatos feltételezéseit. Az olvasás során legyünk elemzőek és figyelmesek, és keressük meg azokat az ismereteket, amik később hasznosak lehetnek a számunkra. Az, hogy mit és hogyan olvasunk, meghatározza a tudásunk szintjét is. Az emberi élet időtlen igazságainak megértéséhez bölcsen kell könyvet választanunk. A nagy elmék tapasztalatai és elgondolkodtató eszméi gazdagíthatják az életünket.

Fejleszd az olvasási készséged ezekkel a módszerekkel

A magas szintű olvasás sok mentális energiát és figyelmet igényel. Ezt akkor érhetjük el, ha kiválasztjuk az olvasáshoz szükséges optimális napszakot. Szakértők szerint a reggel erre a legalkalmasabb, hiszen ilyenkor könnyebben emésztjük meg az olvasottakat.

  • Minden alkalommal, mielőtt belevágunk egy könyv olvasásába, határozzuk meg, hogy mire is keressük a választ pontosan.
  • Az olvasás előtt nézzük át a tartalomjegyzéket, ami segít megérteni a könyv felépítését, a szerző gondolkodásmódját, és az írás legjobb megközelítését.
  • Legyen az olvasás olyan, mint egy jó beszélgetés. Tegyünk fel kérdéseket, jelöljük be a megvalósításhoz alkalmas ötleteket, és vonjunk le következtetéseket.
  • Gondolkodjunk az író fejével. Jegyzeteljünk folyamatosan, és ássunk minél mélyebbre.
  • A jegyzetelés és az összegzés nem opcionális, hanem szükségszerű. Figyeljünk az olyan tanításokra – rövid mondatok, remek bekezdések – amiket aztán a saját életünkben is alkalmazhatunk.
  • Alakítsuk ki a saját jegyzetelési módszerünket, és készítsünk olyan rövid összefoglalókat, amiket a könyv újbóli elolvasása nélkül is használhatunk a jövőben.
  • Tegyük szokássá azt, hogy a kedvenc könyveinket újra és újra elolvassuk bizonyos időközönként, hogy olyan dolgokat is felfedezzünk bennük, amik első olvasásra esetleg elkerülték a figyelmünket.

Forrás: Ladders
Nyitókép: Callum Shaw/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: