Még mielőtt az gondolnád, hogy egy veszélyes vírusról, vagy tán egy ritka, esőerdei növényről van szó, eláruljuk, hogy a horchata nem más, mint egy tej alapú hűsítő ital, egyenesen Mexikóból!
Ez a spanyol nyelvterületen népszerű ital remek frissítő a nyári melegben, sőt, vacsora után könnyű desszertként is megállja a helyét. Ahány ország, annyi horchata (ejtsd: horcháta), egy közös van a hondurasi, a mexikói vagy spanyol horchatában, mind rizsből készül, és hidegen fogyasztják. Egyes területeken jobban, máshol kevésbé fűszerezik, tradicionális ízesítője a fahéj és a tigrisdió. Alapvetően ez a finomság a benne található cukor és a fehér rizs miatt nem túl egészséges, de mi most egy olyan verzióval készültünk, ami után nem kell egyenest a konditeremig futnunk!
Hozzávalók
- 1/2 csésze barna rizs
- 1/2 csésze kesudió
- 8 csésze mandulatej
- 1 ek fahéj
- 1 ek vanília
- 1/4 csésze édesítő (stevia, méz, cukor)
Elkészítés
- Mosd át a rizst, addig, amíg a víz tiszta nem lesz.
- Egy turmixgépben keverd össze a rizst, a kesudiót, 4 csészényi mandulatejet és a fűszereket. Keverd össze, majd hagyd állni egy éjszakán át.
- Másnap keverd addig, míg sima állagú italt nem kapsz.
- Végül add hozzá a maradék tejet, illetve ízesítsd kedved szerint. A tálaláskor a jégkockát ne feledd!
(via)
Nyitókép: Oksana Mizina/Shutterstock
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- 1 perc egészség: Bőrfiatalító csodaital, az uborkadzsúz
- Laktózérzékeny vagy? Ezekkel a növényi italokkal pótolhatod a tejet!
- Gyulladáscsökkentő finomság: pofonegyszerű meggyes-ananászos smoothie recept