Nem hülye vagyok, csak diszkalkuliás!

Felcserélt dátumok és eltévesztett ajtók

„Szóval, akkor te nem vagy jó matematikából." Szinte minden diszkalkuliás hallotta már ezt mondatot, ez az, amire csak csóváljuk a fejünket, és azt mondjuk: azért ennél jóval többről van szó. Elmeséljem?

Talán kevesen tudják, de a számolási zavar, hivatalos nevén a diszkalkulia a magyar diákok 5-10 százalékát érinti. Itt nemcsak arról van szó, hogy valaki nehezebben végzi el a matematikai feladatokat, a diszkalkulia egy olyan neurokognitív rendellenesség, ami az élet számos egyéb pontján is nehézséget okoz. Diszkalkuliásként pontosan ismerem ezeket a nehézségeket: bárhol képes vagyok eltévedni, a  rövidtávú, úgynevezett munkamemóriám csapnivaló, sőt ez az anomália a becslési képességemre, sőt az időérzékelésemre is hatással van. Persze a tünetek személyenként változhatnak, de az kétségtelen, hogy a számolás – akár a legalapvetőbb műveletek is – mint minden érintettnél, nálam is nehézséget okoz.

Árulkodó jelek

A diszkalkulia kialakulásának okát jelenleg is kutatják. Az biztos, hogy egyes gének közrejátszhatnak, illetve a magzati és kora gyermekkori fejlődés során is felléphetnek olyan környezeti hatások, amelyek hozzájárulhatnak a megjelenéséhez. A jó hír, hogy a tünetei hamar kiszűrhetők, mivel az első jelek már hatéves kortól megfigyelhetők. Ilyen árulkodó jel lehet például a hibás számolás, a mennyiségek nehéz meghatározása vagy 8-10 éves korban az óra nehézkes megtanulása. Az utóbbi nálam is jelentkezett, mert viszonylag későn és kínkeservesen tanultam meg órát leolvasni. Ám, nem ez volt az egyetlen probléma, amit a diszkalkuliának köszönhetek. Az általános iskolában minden matekórán azt éreztem, hogy az agyam lefagy és képtelen vagyok gondolkozni. Sajnos, erre a tanáraim és a szüleim is ráfogták, hogy szimplán nehezen megy a matek és többet kell foglalkoznom vele, amelynek a tizedik osztályban bukás lett a vége. Hiába jártam egész nyáron különórákra, továbbra is képtelen voltam egyszerű műveleteket és számolási sorrendeket megjegyezni, sőt folyamatosan összekevertem a számokat is. Ekkor a tanárnőm azt javasolta, hogy forduljak szakemberhez, mert itt valami többről lehet szó

A diszkalkulia főbb tünetei:

  • Az illető nehezen képzeli el mentálisan a számsort,
  • összekeveri a számokat és a műveleti jeleket
  • számjegyekkel gondolkodik a mennyiségek helyett
  • nehezen tájékozódik a térben
  • gondok vannak a rövidtávú memóriájával
  • az ujjain egyesével számol és végez műveleteket
  • nehezen boldogul az alapműveletekkel
  • hibás stratégiák mentén számol
  • a többlépéses műveletek gondot okoznak
  • a legegyszerűbb feladatokat is nagyon lassan oldja meg

Kúszni a matek ötösért?

A diszkalkulia diagnosztizálást Dékány Judit gyógypedagógia tanár fejlesztette ki, aki a számolási zavarral küzdők nehézségeit szem előtt tartva, szöveges feladatokkal, alapműveletekkel alakította ki a DPV (diszkalkulia-prevenciós vizsgálat) nevű tesztet. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a teszt nem száz százalékos pontossággal szűri ki a diszkalkuliásokat. Előfordulhat, hogy az adott személy jól teljesít a vizsgálaton és ügyesen kompenzál a tudásával. A szakértő szerint ezért nagyon fontos, hogy az első gyanús tünetekkel érdemes logopédushoz vagy nevelési tanácsadóhoz fordulni, ahol komplex pedagógiai-pszichológiai vizsgálatok során mindent megtesznek a rendellenesség pontos megállapítása érdekében. Az interneten is elérhetőek különböző online tesztek, amelyek viszonylag rövid időt vesznek igénybe és segíthetnek beazonosítani a tüneteket. Ha arra gyanakszol, hogy számolási zavarod van, akkor töltsd ki a dyscalculine.com tesztjét, majd az eredmény függvényében vedd fel az oldalon található szakemberekkel a kapcsolatot, akik segítenek eligazodni a további vizsgálatok és fejlesztések között. Az online teszttel ellentétben én egy nevelési tanácsadónál jártam, aki megvizsgálta a memóriámat és a mozgáskoordinációmat is. Még a földön is kellett kúsznom, ami egyrészt vicces volt, másrészt kiderült, hogy nem tudok kúszni. Ott tudtam meg, hogy a tanulási nehézségeket 60%-ban a csecsemőkori kúszás és mászás kimaradása okozta, mivel az érzékelés és a mozgásos tapasztalatok segítenek összehangolni az idegi működéseket. Azt hiszem, akkor tudatosult bennem, hogy nem hülye vagyok, csak diszkalkuliás. 

Mindennapi győzelmek

Ha azt gondolod, hogy ezek után megveregettem a vállamat és hátradőltem, akkor tévedsz! Kiemelten fontos, hogy a számolási zavar kezelhető és szakember segítségével valamivel javíthatók a tünetek. Igaz, a mai napig képtelen vagyok fejben számolni, sosem tudom, hogy mennyi borravalót kell adnom vagy visszajárót kell kapnom, a telefonszámomat három évembe telt megtanulnom és a munkamemóriám sérülése miatt nehezen sajátítom el a műveleti sorrendeket, ami a jogsi megszerzésében, a főzésben és a mindennapi teendőimben is akadályoz. Mindennek tetejébe nem egyszer fordult már elő velem, hogy másik vonatra szálltam fel, mert összekevertem az időpontokat, és valamelyik nap rossz lakásba akartam bemenni, mert összekevertem az ajtók számozását is. Míg a legtöbb embernek az ehhez hasonló napi feladatok sikeres teljesítése kézenfekvő, addig én állandó nehézségekbe ütközöm. Mégsem csüggedek, hanem kihívásnak élem meg a helyzeteket. Bátran jelentkeztem matematikai tudást igénylő állásokra és dolgoztam cégeknél, ahol naponta találkoztam különböző táblázatokkal és diagramokkal. Nem mondom azt, hogy mindegyik életem legkönnyebb pozíciója volt, de igyekeztem a legjobb tudásom szerint dolgozni, amit a munkáltatóim nagyra becsültek. Attól, hogy számolási zavarral küzdesz még ne érezd magad ettől kevesebbnek, inkább nézz szembe a problémával! Jelentkezz képzésekre, ahol fejlesztheted magad, és találkozol hozzád hasonló emberekkel. Nem utolsósorban pedig azt tanácsolom: ne hagyd, hogy egy rendellenesség teljes egészében meghatározza a mindennapjaidat. Hidd el, az apró győzelmek, mint egy jól felírt időpont vagy a mellékhelyiség sikeres megtalálása egy ismeretlen étteremben mind hozzájárulhat a fejlődésedhez

Nyitókép: Geber86/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: