Nem kell új életet kezdened, hogy boldog legyél: elég, ha hálát adsz!

Szeptember 21-én ünnepeljük a hála világnapját!

Brené Brown PhD kutató professzor rájött, mi a közös azokban az emberekben, akik képesek arra, hogy minél jobban átadják magukat az örömteli pillanatoknak, a megoldás pedig egyszerűbb, mint hinnéd.

Vannak pontok, amik a legtöbb ember fogadalomlistájára időről időre újra felkerülnek: ilyen például a boldogabb és teljesebb élet is. Ezt a célt kicsit megnehezíti az, hogy az öröm a legsebezhetőbb emberi érzelem, hiszen sokan félnek attól, hogy ha átadják magunkat neki, akkor visszakézből kapnak egy pofont az élettől. Nos, Brené Brown PhD kutató professzor szerint van egy közös dolog azokban az emberekben, akik képesek teljesen beengedni az örömöt a napjaikba: hálát adnak. Ehhez pedig nincs szükséged még naplóra sem, mindössze pár percre az idődből, és néhány egyszerű szó megismétlésére.

Brené több ezer embert kérdezett meg a tapasztalataikról, és megállapította, hogy mindenki, aki örömmel telinek tartja az életét, beiktatta a napjaiba a hálaadást – és úgy gondolja, ennek köszönheti a boldog perceket. Sőt, mindannyian spirituális gyakorlatnak írták le az örömöt és a hálát, amit az emberi összekapcsolódásba vetett hitükhöz, és egy nálunk nagyobb erőhöz kötöttek.

De hogyan is néz ki a hálaadás a gyakorlatban?

A dolog egyik legnagyobb szépsége, hogy nincsenek szabályai: például közös családi vacsorák alatt mindenki elmondhatja, miért volt hálás aznap. De az is lehet, hogy a munkahelyen felírjátok egy táblára, melyik kollégátoknak miért mondanátok köszönetet – vagy egyszerűen csak minden este feljegyzel 3 dolgot egy füzetbe, amiért hálát adnál. A lényeg, hogy ne csak gondolj rá, hanem foglald szavakba.

„Hálás vagyok a…-ért”

– mindössze ennek a mondatnak az ismétlésére van szükséged. Brené Brown életét már megváltoztatta, jöhet a tied?

Nyitó kép: natalie_board/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: