A forró nyári napokon gyakran elveszítjük az étvágyunkat, és kevésbé vágyunk arra, hogy gőzölgő fogásokat fogyasszunk. Szerencsére vannak olyan hűsítő ételek, amelyekkel könnyedén átvészelhetjük a kánikulát, anélkül, hogy felmelegítenénk a konyhát.
Amikor a hőmérséklet az egekbe szökik, szerintem nem meglepő, hogy inkább a könnyed, frissítő ételeket részesítjük előnyben. Az alábbi receptek nemcsak finomak és táplálóak, hanem gyorsan elkészíthetőek, és még a sütőt sem kell bekapcsolnunk hozzájuk. Tökéletesek egy nyári piknikhez, egy kerti partira vagy akár egy lusta délutánra a medence mellett. Nézzük meg, milyen finomságokat készíthetünk el egyszerűen és gyorsan!
Bazsalikomos, kecskesajtos barack saláta
Ez a frissítő saláta a nyár ízeit ötvözi: az édes barackot, a krémes kecskesajtot és a friss bazsalikomot. Egyszerűen mennyei!

Hozzávalók:
- 2 érett őszibarack
- egy kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 80 g rukkola
- 100 g kecskesajt, morzsolva
- egy maréknyi friss bazsalikomlevél
- egy maréknyi dió
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy fél citrom leve
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, az ecetet, az olívaolajat, a dijoni mustárt, a mézet, a sót és a borsot, majd tegyük félre.
- Tegyük egy tálba a rukkolát és bazsalikomot, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A barackot tetszés szerint lehet apróra vagy szeletekre is vágni.
- Keverjük hozzá a salátához az öntetet és fogyasszuk!
Avokádós-limeos garnélarák saláta
Az avokádó krémes állaga és a garnélarák könnyedsége egy tökéletes párosítás a nyári hőségben.

Hozzávalók:
- 300 g főtt garnélarák
- 1 érett avokádó, felkockázva
- 1 közepes paradicsom, kockákra vágva
- egy fél lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 2 lime leve
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál aprított koriander
- só és bors ízlés szerint
- 1 chilli paprika, magok nélkül, apróra vágva (opc.)
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a lilahagymát a limelével és olívaolajjal, sózd, borsozd, majd hagyd állni legalább 5 percig.
- Egy tálban keverd össze a garnélarákot, avokádót, paradicsomot és a chilli paprikát.
- Ízesítsd sóval és borssal, majd óvatosan keverd össze az egészet és tálald.
Hideg uborkaleves
A gazpacho könnyed, nyári változata, ami friss uborkával és joghurttal készül.

Hozzávalók:
- 2 nagy uborka, meghámozva és felkockázva
- 175 g görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- egy maréknyi friss kapor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Turmixgépben keverd simára az uborkát, joghurtot, fokhagymát és citromlevet.
- Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd hozzá a friss kaprot.
- Hűtsd le legalább egy órára, majd tálald hidegen.
Mangós chia puding
Ez a hűsítő desszert ideális, ha valami könnyed és egészséges édességre vágyunk.

Hozzávalók:
- 1 nagy mangó
- 3 evőkanál chia mag
- 250 ml kókusztej
- 1 evőkanál méz vagy agávé szirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- mangó darabok és kókuszjoghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Tegyük egy turmixgépbe a mangódarabokat, kókusztejet, édesítőszert és vaníliakivonatot. Nagy sebességen addig turmixoljuk, amíg a mangópüré a tejbe nem keveredik, és egy szép narancs-színű tejet nem kapunk.
- Keverjük hozzá a chiamagot, majd fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk.
- Állítsuk össze a mangós chiapudingot a chia keverék, a kókuszjoghurt és a friss mangódarabok felváltott rétegezésével.
Tabbouleh saláta
Ez a klasszikus közel-keleti saláta frissítő és könnyű, tele van friss zöldségekkel és fűszerekkel.

Hozzávalók:
- 1 csésze bulgur
- 2 csésze forró víz
- 1 nagy paradicsom, apróra vágva
- 1 kígyóuborka, apróra vágva
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 1 csokor menta, apróra vágva
- Fél lilahagyma, apróra vágva
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Tedd a bulgurt egy nagy tálba és öntsd rá a forró vizet. Fedd le és hagyd állni 15-20 percig, amíg megpuhul.
- Ha a bulgur megpuhult, keverd hozzá a paradicsomot, uborkát, petrezselymet, mentát és lilahagymát.
- Locsold meg a citromlével és olívaolajjal.
- Ízesítsd sóval és borssal, majd óvatosan forgasd össze és tálald.
Nyitókép: Westend61 / Getty Images
