Nem kívánsz semmit a kánikulában? 5 hűsítő recept, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni

A forró nyári napokon gyakran elveszítjük az étvágyunkat, és kevésbé vágyunk arra, hogy gőzölgő fogásokat fogyasszunk. Szerencsére vannak olyan hűsítő ételek, amelyekkel könnyedén átvészelhetjük a kánikulát, anélkül, hogy felmelegítenénk a konyhát.

Amikor a hőmérséklet az egekbe szökik, szerintem nem meglepő, hogy inkább a könnyed, frissítő ételeket részesítjük előnyben. Az alábbi receptek nemcsak finomak és táplálóak, hanem gyorsan elkészíthetőek, és még a sütőt sem kell bekapcsolnunk hozzájuk. Tökéletesek egy nyári piknikhez, egy kerti partira vagy akár egy lusta délutánra a medence mellett. Nézzük meg, milyen finomságokat készíthetünk el egyszerűen és gyorsan!

Bazsalikomos, kecskesajtos barack saláta

Ez a frissítő saláta a nyár ízeit ötvözi: az édes barackot, a krémes kecskesajtot és a friss bazsalikomot. Egyszerűen mennyei!

Fotó: The Mediterranean Dish

Hozzávalók:

  • 2 érett őszibarack
  • egy kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 80 g rukkola
  • 100 g kecskesajt, morzsolva
  • egy maréknyi friss bazsalikomlevél
  • egy maréknyi dió
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy fél citrom leve
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy kis tálban keverjük össze a citromlevet, az ecetet, az olívaolajat, a dijoni mustárt, a mézet, a sót és a borsot, majd tegyük félre.
  2. Tegyük egy tálba a rukkolát és bazsalikomot, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A barackot tetszés szerint lehet apróra vagy szeletekre is vágni.
  3. Keverjük hozzá a salátához az öntetet és fogyasszuk!

Avokádós-limeos garnélarák saláta

Az avokádó krémes állaga és a garnélarák könnyedsége egy tökéletes párosítás a nyári hőségben.

Fotó:Blondelish

Hozzávalók:

  • 300 g főtt garnélarák
  • 1 érett avokádó, felkockázva
  • 1 közepes paradicsom, kockákra vágva
  • egy fél lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 lime leve
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál aprított koriander
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 chilli paprika, magok nélkül, apróra vágva (opc.)

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a lilahagymát a limelével és olívaolajjal, sózd, borsozd, majd hagyd állni legalább 5 percig.
  2. Egy tálban keverd össze a garnélarákot, avokádót, paradicsomot és a chilli paprikát.
  3. Ízesítsd sóval és borssal, majd óvatosan keverd össze az egészet és tálald.

Hideg uborkaleves

A gazpacho könnyed, nyári változata, ami friss uborkával és joghurttal készül.

Fotó: Food and Wine

Hozzávalók:

  • 2 nagy uborka, meghámozva és felkockázva
  • 175 g görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • egy maréknyi friss kapor
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Turmixgépben keverd simára az uborkát, joghurtot, fokhagymát és citromlevet.
  2. Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd hozzá a friss kaprot.
  3. Hűtsd le legalább egy órára, majd tálald hidegen.

Mangós chia puding

Ez a hűsítő desszert ideális, ha valami könnyed és egészséges édességre vágyunk.

Fotó:The Conscious Plant Kitchen

Hozzávalók:

  • 1 nagy mangó
  • 3 evőkanál chia mag
  • 250 ml kókusztej
  • 1 evőkanál méz vagy agávé szirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • mangó darabok és kókuszjoghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Tegyük egy turmixgépbe a mangódarabokat, kókusztejet, édesítőszert és vaníliakivonatot. Nagy sebességen addig turmixoljuk, amíg a mangópüré a tejbe nem keveredik, és egy szép narancs-színű tejet nem kapunk.
  2. Keverjük hozzá a chiamagot, majd fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk.
  3. Állítsuk össze a mangós chiapudingot a chia keverék, a kókuszjoghurt és a friss mangódarabok felváltott rétegezésével.

Tabbouleh saláta

    Ez a klasszikus közel-keleti saláta frissítő és könnyű, tele van friss zöldségekkel és fűszerekkel.

    Fotó: Love and Lemons

    Hozzávalók:

    • 1 csésze bulgur
    • 2 csésze forró víz
    • 1 nagy paradicsom, apróra vágva
    • 1 kígyóuborka, apróra vágva
    • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
    • 1 csokor menta, apróra vágva
    • Fél lilahagyma, apróra vágva
    • 3 evőkanál citromlé
    • 3 evőkanál olívaolaj
    • só és bors ízlés szerint

    Elkészítés:

    1. Tedd a bulgurt egy nagy tálba és öntsd rá a forró vizet. Fedd le és hagyd állni 15-20 percig, amíg megpuhul.
    2. Ha a bulgur megpuhult, keverd hozzá a paradicsomot, uborkát, petrezselymet, mentát és lilahagymát.
    3. Locsold meg a citromlével és olívaolajjal.
    4. Ízesítsd sóval és borssal, majd óvatosan forgasd össze és tálald.

    Nyitókép: Westend61 / Getty Images

    Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: