Nem luxus az, ha a lelkünket is elküldjük néha wellnessezni

Egy lépés a boldogabb élet felé

Legyen szó komolyabb lelki traumáról vagy önmagunk megismeréséről, szakember segítségét kérni nem szégyen. A terápia során a ki nem mondott szavaktól és régről cipelt bántalmaktól is megszabadulhatunk, ezzel egy boldogabb élet útjára lépve.

A terápiára járás mára kevésbé tűnik félelmetesnek, ennek ellenére sokan nem mernek belevágni. Viszont érdemes elgondolkodni azon, ha képesek vagyunk a nyaraláson nem kevés pénzt otthagyni, akkor miért ne küldhetnénk el a lelkünket is wellnessezni? Hiszen annyi fájdalmat, sértettséget cipelünk, akár gyermekkorunk óta, hogy azok óhatatlanul hatással vannak ránk felnőttként. Az érzelmi intelligencia fejlesztése pedig legalább annyira fontos, mint a karrierünk alakítása, de bármilyen krízis esetén megfontolandó pszichológus segítségét kérni, ahogy én is tettem.

Vissza a múltba

Fél évig jártam heti rendszerességgel terápiára gyászfeldolgozás miatt, és a fél év alatt nagy utat tettem meg. Amikor azt éreztem, hogy teljesen elveszítem a kontrollt és folyton szorongok, úgy döntöttem szakemberhez fordulok és nagyon jól tettem. Nemcsak a gyász következtében kialakult érzéseimet sikerült kezelnem, de jobban megismertem önmagam. Persze ez nem egyik napról a másikra történt, mert önmagunk lelkének feltérképezése életünk végégig tartó folyamat. Úgy képzelem, az utazás során léteznek állomások, melyeket eleinte alig látunk, de ahogy haladunk előre a következő állomásig, úgy tisztul a táj. Carl Ransom Rogers amerikai pszichológus szerint minden ember képes lehet az önismeretre, amit önmegvalósításnak nevez. Az önmegvalósítás során a valós, tapasztalt énképünket hasonlítjuk egy vágyott énképhez, és próbáljuk a kettőt minél közelebb hozni egymáshoz. Tartós változás akkor érhető el, ha megismerjük saját tudattalanunkat, ami elsőre félelmetesnek tűnhet, mivel a terápia egyet jelent önmagunk megnyitásával, hogy eltudjuk fogadni az összes jót és rosszat, amely bennünk rejlik. 

Ha te is gondolkozol azon, hogy szakemberhez fordulj, akkor bőven válogathatsz a terápiás módszerek közül!

A meseterápiától kezdve a csoportos terápián át mindenhol lehetőséged van elmélyedni önmagadban. Én kognitív viselkedésterápián vettem részt, amelynek a lényege a torzított gondolkodás felismerése és megváltoztatása. Folyton borúsnak láttam a világot és mindent rögtön a lehető legrosszabb oldalról közelítettem meg. A berögzült negatív gondolataim megfosztottak a boldogság érzésétől, de a terápiás alkalmak során szépen lassan feloldottuk ezeket a gátakat. Minden héten kaptam egy önismereti kérdéssort, amelyet megválaszolva és a szakemberrel átbeszélve, sorra jöttek a felismerések. Világossá vált számomra, hogy a gyász feldolgozásán kívül a gyermekkorom és a családi örökségem is hatással van a viselkedésemre. Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus Örökölt sors című könyvében ezt a területet boncolgatja. „Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.”

A terapeuta szemüvegén keresztül

A terápia egyik legfontosabb része maga a terapeutának a megválasztása, hiszen olyasvalaki mellett kellene döntenünk, akiben megbízunk és egy hullámhosszon vagyunk. Valaki sokadjára sem találja meg a megfelelő szakembert, akivel elkezdheti a közös munkát, elvégre a terápia egy munkafolyamat, amely során a terapeuta terelget minket. Jogos a feltételezés, hogy ezt egy közeli családtag vagy egy barát is megtehetné, viszont egy hozzáértő szakember azért lehet jobb választás, mert ő éveken keresztül tanult az emberi viselkedésről, ebből kifolyólag olyan dolgokat is lát, amit más nem. A terápia során úgy éreztem, arra az egy órára önmagam lehetek, miközben valaki tényleg figyel rám. Nem kellett attól félnem, mit gondol a másik, éppen ezért olyan mondatok is elhagyták a számat, amelyek felszabadítóan hatottak rám. A közös munka után számtalan pozitív változást tapasztaltam, elkezdtem érteni a saját viselkedésemet és már nem szorongok felesleges dolgokon.

Nyitókép: All kind of people/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)