Nem találod az utad, túl sok dolog érdekel? Van egy jó hírünk: semmi gond veled!

Ismerd meg a multipotenciális személyiségtípust!

Képtelen vagy elköteleződni egyetlen szakma mellett? Túl sok foglalkozás és szakterület kelti fel az érdeklődésed, te pedig egyikről sem szeretnél lemondani? Üdvözlünk a multipotenciális emberek táborában!

Gyerekként arról faggattak, hogy mi leszel, ha nagy leszel, középiskolában az került fókuszba, hogy milyen területen folytasd a tanulmányaidat. Később azon rágódtál, hogy hol helyezkedj el, milyen hivatást válassz magadnak. Ha ezekben a helyzetekben legszívesebben kimenekültél volna a világból, mert frusztrált, hogy társadalmi nyomásra egyetlen foglalkozással kell beérned, valószínűleg te is multipotenciális személyiség vagy.

Azok tartoznak ebbe a kategóriába, akiknek több érdeklődése és kreatív törekvése van. Nevezhetjük őket polihisztornak, reneszánsz embernek vagy szkennernek is. Ha egyetlen szakmába zárjuk őket, az börtön számukra. A környezetük viszont gyakran korlátként látja, hogy állandóan mozgásban vannak.

Amikor egy kicsit minden érdekel

Ha igaz rád a fenti leírás, biztos megkaptad már életed során, hogy „nem igaz, hogy nincs egy olyan terület, ami kiváltképp érdekel”. Talán még ostoroztad is magad amiatt, hogy semmihez sem értesz igazán, nem lesz karriered, és irigykedve gondoltál azokra, akik már választottak egy szakmát, és nincs más gondjuk, mint a ranglétrán való feljebbjutáson fáradozni. Velük ellentétben te viszont mindig újabb kihívást keresel, szükséged van a változásra és az új impulzusokra. Felvillanyoz, ha egy új területen próbálhatod ki magad, és nem nyugszol addig, amíg sikerre nem viszed. Egy idő után viszont kimaxolod az adott pozíciót, unalmassá válik számodra az adott feladatkör, és érzed, ideje továbblépned.

Ha engedsz a késztetésnek, hogy időről-időre válts, és fejest ugorj valami teljesen újba, valószínűleg nem leszel egy adott szakma mestere, és be kell érned azzal, hogy mindenhez csak egy kicsit értesz. Ennek a létformának viszont számos további előnye is van, szóval nem kell lemondanod a sikerről akkor sem, ha nem a specialistává válás útját választanád.

Miben jó igazán egy multipotenciális?

Emilie Wapnick maga is multipotenciális személy, aki elfogadta, hogy az élete állandó útkeresés, és pont ezt élvezi benne. Inspiráló TED Talk előadásában ennek a személyiségtípusnak a 3 legelőnyösebb jellemvonását is kiemelte:

1. Ötletszintézis:

A különböző tudományterületekről, szakmákból, egyéb tevékenységekből származó tapasztalatokat vegyítve remek ötletekkel és új, kreatív megoldásokkal rukkolnak elő a multipotenciális emberek. Verhetetlenek a holisztikus és az innovatív gondolkodásban. Remek csapatot alkotnak specialistákkal is: kiegészítik és erősítik egymás képességeit.

2. Gyors tanulás:

Ha valami felkelti az érdeklődésüket, mindent beleadnak, hogy elsajátítsák az adott terület fortélyait. Ez nem is esik nehezükre, az állandó szárnypróbálgatás miatt hozzászoktak már ahhoz, hogy kezdőként fussanak neki egy feladatnak. Nem riadnak vissza a kihívásoktól, a komfortzónájuk elhagyása örömet szerez nekik. A különböző foglalkozásokból származó ismereteik gyakran segítik őket az új kompetenciák elsajátításában, a specialistáknál hatékonyabban bővítik az ismereteiket.

3. Remek alkalmazkodóképesség:

Hamar felismerik, hogy mit tudnak hozzátenni egy adott projekthez, és hogy pontosan mit is várnak tőlük – ezt pedig könnyen abszolválják. Adaptív természetük miatt remek csapatjátékosok, könnyen felveszik a ritmust és különböző szerepekben is jól teljesítenek. Komplex feladatok megoldásában és több foglalkozásra bontható pozíciók végzésére is kimondottan alkalmasak.

Ha te is polihisztor típus vagy

Ne hagyd, hogy korlátok közé szorítsanak! Ha változásra van szükséged, ne félj lépni, ne válaszd az unalmat csak azért, mert a környezeted nem nézi jó szemmel, hogy minden évben egy újabb szenvedélyednek hódolsz. Elvégre miért ragaszkodnál az állásodhoz, ha már úgy érzed, nem tud többet nyújtani számodra? Lehet, hogy a hagyományos társadalmi konvenciók azt diktálják, hogy nem ez az ideális létforma, de nem te vagy az első, aki a sokoldalúságával küzd. Szép is lett volna, ha Leonardo da Vinci csak azért nem festi meg a Mona Lisát, nehogy szó érje a ház elejét! 😉

Nyitókép: Kate Aedon/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: