Nem tudjátok találkozóra váltani a chatelést? Vigyázz, a kiszemelted talán fél az elköteleződéstől!

Hetek óta csevegtek, de még mindig nem találkoztatok személyesen? Amikor felmerül a téma, néhány napra eltűnik a chat partnered vagy kerüli a válaszadást? Akkor te is a curving áldozatává váltál.

A közösségi média platformokon ma már olyan sok az új kifejezés és a szleng, hogy egy vaskos szótárba össze is szedhetnénk mindet. Az online társkeresésről szóló fejezetet pedig, kis túlzással naponta bővíthetnénk, most éppen a curvinggel.

Ghosting vs. curving

Igen nehéz dolga van ma azoknak, akik komoly kapcsolatot keresnek. A ‚‚hookup kultúra’’ virágkorát éli, és sokan csak rövid, elköteleződésmentes szexuális együttlétre vágynak. Ha már te is szerencsét próbáltál az online társkeresőkön vagy a telefonos randiappokon, akkor tudod, milyen körülményes egy valódi találka megszervezése. Vannak, akik csak futó kalandot keresnek, mások unaloműzésből regisztrálnak, de nem tudják pontosan, mit is akarnak, néhányan pedig hosszútávú elkötelezésre vágynak. Ez az egyik oka annak, hogy sokszor még a kellemesnek tűnő beszélgetések sem végződnek személyes találkával. Amint erre terelődik a téma, a komolytalan beszélgetőpartner inkább hátralép egyet és figyelmen kívül hagyja (ghostingol) a másik felet. Tehát mindenféle előjel nélkül eltűnik, majd soha többet nem hallanak egymásról.

Ehhez a jelenséghez hasonló, akár a ghosting testvérének is nevezhetnénk a curvinget. A különbség csupán annyi, hogy a másik fél nem tűnik el egyik pillanatról a másikra: válaszol az üzeneteidre, de csak napokkal később. Illetve, amint a randira vagy a komoly kapcsolatra terelődik a szó, kerüli a válaszadást és inkább más témáról kezd beszélni. Ugyanis esze ágában sincs elköteleződni.

@violetclair / Instagram

Brittany Cox, újságíró saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen amikor valaki a curving áldozatául esik. Egy randiappon megismerkedett egy kedves férfival, aki mindaddig lelkesen beszélgetett vele, amíg a személyes találkozó ötlete fel nem merült. Cox egyszer például megkérdezte, nincs-e kedve összefutni és meginni egy kávét. A beszélgetőpartnere egyből érdeklődni kezdett, hogyan issza a kávéját és ezzel ügyesen kitért a válaszadás elől. Cox ugyanis hosszasan elmesélte, hogy a szezonális ízekért rajong és közben még több kérdést kapott. A beszélgetés végére el is felejtette, hogy mi volt az eredeti terve. Egy másik alkalommal, egy hasonló kérdés után a férfi nyolc napig semmilyen életjelet nem adott magáról. A z újságíró megunta és egy vicces képet küldött neki. A kilencedik napon a férfinak sikerült egy ‚‚haha’’ választ elküldenie.

Miért rosszabb ez, mint amikor ghostingolnak? Ha a beszélgetőpartnered minden előjel nélkül felszívódik és soha többet nem jelentkezik, akkor hoszabb-rövidebb idő után elfogadod és továbblépsz. Ezt csupán egyszer kell megtenned. A curving esetében már más a helyzet. Ezek a beszélgetések, akár hetekig, hónapokig elhúzódhatnak, miközben a másik fél néha napokig ignorálja az üzeneteid. Ezalatt többször is azt hiheted, hogy végleg eltűnt és már lehet, hogy készen állnál a továbblépésre, amikor újra feltűnik. Ilyenkor gyakran bocsánatkéréssel kezdi a mondandóját és mentegetőzni kezd. ‚‚Ne haragudj, az elmúlt napokban nagyon lefoglalt a …’’. És egy klisé kifogással áll elő. Természetesen tényleg előfordulhat, hogy a család, a munka vagy a barátok nagyon lefoglalják. De ha ez 1-2 alkalomnál gyakrabban fordul elő, akkor ideje gyanakodni.

Miért lesz valaki curver?

A ‚‚curving’’ trend olyanannyira elterjedtté vált, hogy már a New York Post és az Independent is írt róla. Sőt, a Tinder hivatalos blogján, a Swipe Life-on is született olyan bejegyzés, ami ezzel a témával foglalkozik. A szakértők szerint több magyarázata is lehet annak, ha valaki ezt a viselkedésformát alkalmazza:

 1. Nem szeretnének többet futó kalandnál:
  Nagyon sokan akkor választják a curvinget, ha csak szexuális együttlétre vágynak, de azt érzik a másik fél többet is el tudna képzelni. Ilyenkor a két fél találkozik, de amint felmerül a komoly kapcsolat kérdése a curver megtorpan és vagy napokig nem válaszol, vagy kerüli a válaszadást.
 2. Ő sem tudja, mit akar:
  Ha a beszélgetőpartnered bizonytalan és nincs pontosan tisztában azzal, milyen kapcsolatra vágyik, akkor is szembesülhetsz a curvinggel. Ilyenkor szívesen elbeszélget veled, de a személyes találkozó hallatán napokra felszívódik. Ennél az esetnél az a jellemző, hogy 2-3 alkalom után az illető nem jelentkezik többet.
 3. Párkapcsolatban él:
  Bizony, ez is gyakori oka a curvingnek. Ez meg is magyarázza, néha miért tűnnek el napokra/hetekre. Ők általában akkor kezdeményeznek újra beszélgetést, amikor hullámvölgybe kerül a kapcsolatuk vagy csak szimplán unatkoznak.
 4. Megijednek az elköteleződéstől:
  Beszélgetőpartnered talán komoly szándékkal vágott bele az ismerkedésbe, flörtöl is veled és jót társalogtok. De amint komolyabbra fordulnak a dolgok, elbizonytalanodik. Ha már az elköteleződés gondolata is megijesztette, igen kicsi az esélye, hogy a személyes találkozóra valamikor sor kerül.

Ha ezek közül bármelyik eset megtörtént veled, azaz a curving (vagy a ghosting) áldozata lettél, akkor emlékeztesd magad, hogy ennél jobbat érdemelsz. Rengeteg olyan ember van a világon, aki szívesen meginna veled egy italt. És nincs szüksége egy hétre ahhoz, hogy ezt eldöntse.

Nyitókép: oatawa/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: