Nem tudsz megálljt parancsolni a shoppingolásnak? Ezt az 5 szabályt kövesd, ha vásárolni indulsz!

Túlköltekezés, az meg mi?

„Csak egy pólót vettem." - hangzik el a mondat ezen a héten már harmadszor. Te is túl gyakran leped meg magad egy-egy új ruhával? Akkor a következő tippeket feltétlenül olvasd el!

A fogyasztói társadalom vásárlási szokásainak kielégítése miatt egyre több ruha készül rövid időn belül. A fast fashion márkák nagyjából hetente rukkolnak elő egy-egy új kollekcióval, amelyek készítése során rengeteg hulladék keletkezik, elképzelhetetlen mennyiségű vizet használnak fel, hogy a különböző üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról már ne is beszéljünk. A sokkoló tények és a divatipar kevésbé fényes oldalát bemutató dokumentumfilmek hatására egyre többen kacsintgatnak a fenntartható divat felé.

Magamon is érzem, hogy már nem vágyom rá, hogy minél több ruhát birtokoljak és halmozzak fel a gardróbomban. Valószínűleg rádöbbentem, hogy a legtöbb ruhát nem tudom kihasználni, így csak a helyet foglalják a szekrényben. Persze, még mindig vásárolok a legismertebb üzletekben, de már csak olyan ruháért adok ki pénzt, amit valóban hordani is fogok. A leárazások láttán óriási a kísértés, de ezt az öt pontot figyelembe véve kordában tudtam tartani a shopping lázat. Nem adósodtam el, és nem utolsó sorban, az ökolábnyomom sem nőtt akkorát.

1. Kutass egy picit!

Ezzel nem arra célzok, hogy járj utána a divatmárkák hátterének vagy készíts egy iskolai projekthez hasonló gyűjtést. Egyszerűen találd meg azokat a sztárokat és influenszereket, akiknek bejön a stílusa és szívesen ellesnél néhány trükköt tőlük. Így könnyen tudsz ötletet meríteni, hogy milyen alapdarabokat vásárolj meg és milyen kiegészítőkkel dobd fel a már meglévő szettjeidet. Irány az Instagram, a Pinterest és válaszd ki a saját stílusikonjaidat!

2. A jó öreg „3 szett” szabály

Régi trükk, de még mindig tökéletesen megállja a helyét. Mielőtt megveszel egy új ruhát, gondolatban állíts össze 3 különböző szettet, amihez illik az új szerzemény. Ha nem tudod párosítani a már meglévő ruháiddal, akkor valószínűleg nem éri meg befektetni arra a darabra. Megéri az a rózsaszín táska azt az x ezer forintot, ha csak egyetlen outfithez illik? Ugye, hogy nem!

3. Színpaletta

Egy újabb egyszerű, de nagyszerű titok, ami sokat segíthet a vásárlásnál. Ha tudod, melyik színek illenek a bőrtónusodhoz és melyikek nem, akkor rengeteget könnyítesz a saját helyzeteden. Én például már nem is fárasztom magam azzal, hogy a lila és a kék színű ruhákat megnézzem, hiszen tudom, hogy nem áll jól ez a két szín. A piros és a sárga árnyalatokra viszont mindig vetek egy pillantást.

4. Kerüld az érzelmi vásárlást!

Ha neked is örömet szerez a vásárlás, és sokszor ezzel vezeted le a feszültséget, akkor egy picit nehezebb dolgod lesz a tudatos vásárlással. Kezd azzal, hogy mielőtt beállnál a sorba végiggondolod, valóban szükséged van-e arra a ruhára, amit a kezedben tartasz, vagy csak pillanatnyi lelkesedésből vetted le a fogasról. Ha sikerül nemet mondanod, akkor igazán büszke leszel magadra. Én például sokkal jobban érzem magam, ha néha ellen tudok állni egy-egy darabnak, vagy ha egy olyan ruhára fektetek be, amiről tudom, hogy rongyosra fogom hordani. Ezek a gondolatok lebegjenek a szemed előtt és neked is menni fog!

5. A leárazások csapdája…

Már egy ideje egészen jól megy a tudatos vásárlás, de jönnek a leárazások és beadod a derekad. A hatalmas kedvezmények arra csábítanak, hogy olyan darabokat is megvásárolj, amire nincs szükséged! Az én tippem: szabj magadnak egy határt, amit semmi esetben se lépj át! Ne vásárolj meg valamit csak azért, mert most olcsóbb. Keress olyan darabokat, amiket egyébként is meg szeretnél venni. Egy jó bomberdzsekit keresel már hetek óta? Akkor már tudod is, hogy milyen kategóriában kell kutatnod.

Nyitókép: GoodStudio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: