Nem tudsz megálljt parancsolni a nasizásnak? Ezeket a trükköket próbáld ki!

Lassan a testtel!

Két tábla csoki, egy csomag keksz, egy zacskó csipsz - mindezt együltő helyedben. Az irányíthatatlan falási rohamoknak mostantól vége, ha betartod ezt a néhány apróságot!

Ha minden úgy lenne, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, az ember csak akkor enne, amikor éhes. Na, de az emberek többsége akkor is eszik, ha boldog, ha szomorú, ha ideges, ha unatkozik, ha egyedül tölti az idejét vagy, ha kimozdul az ismerőseivel. A minket ért érzelmi impulzusok és az aktuális hangulatunk miatt sokszor veszünk a kezünkbe olyan rágcsálnivalókat, amik szinte etetik magukat. Ilyenkor észre sem vesszük mennyit és milyen tempóban eszünk, így egy szempillantás alatt képesek vagyunk eltüntetni a családi méretű csipszes zacskó tartalmát. A megállíthatatlan nasizási kényszernek és az egészségtelen választásoknak köszönhetően gyorsan felszaladnak a pluszkilók, ez pedig a közérzetünkre is hatással van. Hogyan akadályozhatjuk meg? Csak néhány apró dologra figyeljünk oda, így megelőzhetjük a kontrollálhatatlan falási rohamokat.

Nassolni vagy nem nassolni?

Mielőtt belevetnéd magad kedvenc rágcsálnivalódba gondolt át, biztosan éhes vagy-e vagy csak egyfajta pótcselekvésre készülsz. Az is előfordulhat, hogy csak fáradt, ideges, esetleg szimplán szomjas vagy. Ezeket az érzéseket sokszor összekeverjük az éhséggel. Igyál egy nagy pohár vizet, ülj le és nyugodj meg! Lehet, hogy már ezzel megoldod a helyzetet. Még mindig nem múlt el az érzés? Gondold végig, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire érzed éhesnek magad! 1 – ha farkaséhes vagy, 10 – ha úgy érzed magad, mint a karácsonyi családi vacsora után szoktad. Ha jól felmérted a helyzetet és még mindig azon az állásponton vagy, hogy enned kell, akkor valószínűleg valóban ezt kell tenned. De ne csapd be magad!

Add meg a módját!

Egy kis nasizás mindenkinél belefér, de ne úgy tekints rá, mint kiegészítő tevékenységre. Ha filmezés vagy munka közben kerül eléd valami finomság, akkor nagy a valószínűsége, hogy gondolkodás nélkül, automatikus mozdulatokkal tömöd majd magadba a nassolnivalót. Megkívántál egy kis kekszet? Ülj le, tüntess el minden zavaró tényezőt a közeledből, tegyél néhány darabot a tányérra és nyugodtan fogyaszd el! Még véletlenül se a dobozból vagy a zacskóból edd, hiszen így nem tudod felmérni, mekkora adagot fogyasztottál már el. Nem tudod elképzelni a kedvenc sorozatod egy kis rágcsálnivaló nélkül? Készíts elő egy előre kimért (kisebb) adagot, illetve próbálj meg egészségesebb opciót választani – jöhetnek a zöldségek és a különböző mártogatós receptek!

Lassan a testtel!

Mindenki tudja, ha korgó gyomorral ülünk le enni, hajlamosak vagyunk hihetetlen sebességgel falni és túlenni magunkat. Ennek ellenére újra és újra beleesünk ebbe a hibába. Ezért fontos, hogy a nap során ne várj addig a pontig, míg már kopog a szemed az éhségtől. Készülj fel előre, és reggel dobj be a táskádba néhány egészséges rágcsálnivalót – egy gyümölcs, egy energiaszelet, ami eltelít – és már meg is előzted az esti nassolási rohamot. Akár egy főétkezés, akár egy kis rágcsálnivaló elfogyasztásáról van szó, fontos, hogy lassan egyél, alaposan rágj meg minden falatot és élvezd ki az étkezést. Így hamarabb érzékeled majd, mikor vagy tele és, mikor kell megállnod.

Irány az ágy

A képlet egyszerű: kevesebb alvás + több étel = pluszkilók. Kutatások is alátámasztják, hogy amikor az ember alváshiányban szenved és fáradt, sokkal többet eszik és nagyobb valószínűséggel választ egészségtelen ételeket. Próbáld meg a napi 7-8 órás szabályt betartani, és a kipihent éjszakák után nemcsak energikusabbnak érzed majd magad, hanem az étkezési szokásaidat is könnyebben kordában tudod majd tartani. Alvás, mint fogyókúra? Nekünk nagyon tetszik az ötlet.

Kedves naplóm…

Egy kis szelet süti még belefér a reggeli kávéd mellé. Estére persze teljesen megfeledkezel róla és újabb adag nasival jutalmazod magad. A sok teendő mellett nem csoda, hogy nem tudod felidézni, hogy mit és mennyit ettél a nap folyamán. Lehet, eddig fel sem tűnt, hogy minden második este egy kis sütivel jutalmazod magad. Az étkezési naplódnak köszönhetően gyorsan kiderül majd, miért nem sikerült megszabadulni attól a pár plusz kilótól. Vegyél egy kis noteszt és jegyezd fel benne, miket ettél és mikor – ha a nap végére túl hosszúra nyúlt a lista, lehet, már nem is fogod annyira kívánni azt a hamburgert.

Rejtsd el a nasikat!

Te is gyakran megéhezel a szebbnél szebb ételfotók láttán? Akkor valószínűleg a nassolnivalókra is hamarabb rámozdulsz, ha megpillantod a lakásban őket. A szekrényen hagyott kekszes-doboz tartalma is biztosan hamar megcsappan, ha nem rakod be a fiókba. Talán meg sem bírod állni, hogy kedvenc csokidból ne fald fel egyszerre az egész táblát? Akkor az a legokosabb döntés, ha meg sem veszed. Így biztosan nem rohansz a konyhába, ha megkívánod. Nem kell kedvenc nasijaidtól örökre búcsút venned! Edd őket olyan helyen, ahol mások is látnak vagy oszd meg ismerőseiddel! A munkahelyeden biztosan nem eszel meg fél üveg nutellát, ahogy egy baráti beszélgetés során sem falsz be 3 nagy fánkot. Ugye?

Nyitókép: Adamov_d/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: